28.09.2017,  21:09:52 | 2 comentarii | 939 vizualizari
Direct de la sursă: Totul despre drumurile de legătură cu Valea
de Corneliu BRAN

Convinşi de subiect de colega noastră Alina Pipan în urma materialului de ieri, am dorit să aflăm mai multe amănunte legate de reînceperea lucră­rilor de pe DN 7A, un drum extrem de important, ca şi dru­­mul naţional de pe Defileul Jiului pentru cele şase loca­lităţi şi oamenii lor din Valea Jiului. Veştile sunt într-adevăr bune şi nu doar cele legate de lucrările de pe DN 7A, ci şi cele legate de celălalt drum pomenit mai înainte. Dar să le luăm pe rând...

DN 7A - asfaltare pe tronsoane de 1 km 
Pentru a afla cele mai calde informaţii legate de subiectele noastre, ne-am adresat direct celui ce răspunde de coordonarea lucrărilor, domnul Ion Tudor de la Secţia Drumuri şi Poduri Gorj, din cadrul CNAIR.
„S-a anunţat începerea lucrărilor. Turnarea de asfalt se face începând de la limita de judeţ cu Vâlcea în jos. S-a ţinut cont de faptul că mai sus e mai rece, şi atunci să pornim de-acolo cât vremea ne permite. Firma care se ocupă de lucrare va turna asfalt pe tronsoane de 1 km, astfel că se speră să existe timp de asfaltare suficient, astfel încât să se acopere cât mai mult din drum. Deja a fost turnat primul tronson de 1 km miercuri, urmează ca azi (joi – n.r.) să se mai toarne încă un kilometru, şi tot aşa. Probabil că în zilele următoare treaba va merge şi mai cu spor, deoarece miercuri, când constructorul a fost vizitat de către directorul nostru de mentenanţă, acesta a dispus să se mai aducă în zonă o a doua maşină de turnare a asfaltului, momentan lucrându-se doar cu una. Oricum, în perioada următoare sperăm să ajungem să trecem cu câţiva kilometri de mănăstirea de pe Cheile Jieţului, acolo unde astă vară se circula, într-adevăr, foarte prost, până în plai cum zic momârlanii din zonă. Şi aveau dreptate. De atunci, în această toamnă, înainte de turnarea asfaltului s-a scarificat, s-a montat piatră spartă care s-a şi cilindrat foarte bine, iar acum se toarnă asfaltul. Deci, s-a făcut tot ce trebuie din punct de vedere tehnic, nu cum îi mai auzim pe unii că se toarnă asfalt peste pământ. Nici vorbă! Din păcate, pe DN 7A avem probleme cu anumite camioane pline cu lemn, peste limita admisă şi cu tot felul de alte tiruri, şoferi şi firme care nu înţeleg că un drum public nu este doar al lor, ci al întregii comunităţi şi al tuturor celor ce trec pe el. De aceea facem în continuare apel către organele de control şi circulaţie să ia măsuri ferme, astfel ca această problemă să fie definitiv stopată iar acest drum să nu mai fie distrus, mai cu seamă că acum va fi reabilitat cu eforturi financiare consistente şi cu lucrări ce necesită mult efort din partea tuturor factorilor implicaţi”, ne-a informat Ion Tudor.

Defileul Jiului - gata în noiembrie 
Iată că am trăit s-o vedem în sfârşit şi pe asta! Acelaşi Ion Tudor ne-a adus vestea bună că luna octombrie va fi ultima lună când se mai lucrează pe drumul de pe Defileul Jiului, deoarece absolut toate lucrările, cu excepţia parcării şi a podului de la Lainici, care rămân pentru 2018, vor fi finalizate! Lucrările au început în 2013 pe o finanţare de la bugetul de stat, după care, ulterior, în 2014 s-a trecut pe finanţare europeană. Chiar dacă s-a întârziat cu un an cel puţin, din cauza „lucrărilor extrem de complexe”, după cum subliniază Ion Tudor, e bine că s-a finalizat, şi în momentul de faţă vorbim de un drum ce prezintă siguranţă mult mai mare pentru şoferi, modern şi util pentru toţi ce-l tranzitează.
„În prezent există asfalt nou şi de calitate pe toată lungimea acestui important drum pentru această zonă a ţării. De la Deva şi până la Tg-Jiu se poate acum circula foarte bine şi ne bucurăm de treaba aceasta. În prezent, până undeva la finalul lunii octombrie, se lucrează pe banda 2 de la podul de la km 118, unde se toarnă placa de supra beton, apoi se va turna şi asfalt, banda 1 a podului fiind deja gata. De asemenea, lucrăm la intersecţia de la Livezeni-Aninoasa, acolo unde au fost câteva cedări şi s-a turnat piatră pentru stabilizare. Se va intra şi pe această zonă cu stratul de uzură al asfaltului în maxim două săptămâni. Concomitent se lucrează şi la podul de la km 94, de la Sadu, e vorba însă de un pod absolut nou, care momentan nu afectează traficul. Când va fi gata traficul va fi direcţionat spre acest pod nou, astfel că aici nu se pune proble­ma ca lucrările acestea să deranjeze şoferii. Practic, vom intra în luna noiembrie cu tot Defileul Jiului gata! 
Şi dacă tot m-aţi întrebat de Defileul Jiului, vreau pe această cale să-i felicit pe constructorii români care au fost implicaţi în multitudinea de lucrări complexe, ce au necesitat multă trudă, inteligenţă şi implicare. Au fost şi constructori spanioli şi alţii, dar românii noştri au dus greul, iar lucrarea a ieşit într-un final extraordinar de bine. Când spun că a fost o lucrare complexă mă gândesc, în primul rând, la zecile de zone unde apa ieşea în drum sau unde de pe versanţi cădeau sau riscau să cadă pietre şi bolovani. Apa intra prin stratul vegetal şi ieşea printre pământ şi stâncă direct pe şosea. De aceea s-au făcut atâtea lucrări şi atâtea podeţe, muncă nu glumă! Fixarea versanţilor a fost o muncă la fel de chinuitoare, ce a necesitat efort şi multă atenţie. S-au pus nu doar plase de protecţie, ci s-au montat şi bare fixe de oţel care să ţină stâncile şi versanţii cât mai bine în zonele unde exista oricând pericol pentru drum şi şoferi. Plus toate celelalte lucrări... De aceea le mulţumesc şi în mod public acestor oameni cum am s-o fac şi personal!”.

Pe când drumul din Parâng?
Să sperăm că procesul de modernizare a drumurilor va continua. Prioritar ar fi drumul spre Parâng, cu condiția ca şi Consiliul Judeţean Hunedoara să accele­reze şi să nu ne lase cu ochii în ceaţă vreo 3-4 ani, când se aude că s-ar face acest drum, prin PNDL. E mult, domnilor, foarte mult... până atunci turismul local se sufocă şi aici vorbim, totuşi, de Parâng şi nu de dealul Simeriei!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Petre28.09.2017,  21:57:00
Felicitari pentru asfaltarea drumului DN 7A acum putem si noi cetateni vaii jiului sa mergem pe Transalpina fara sa ne rupem masinile ! Felicitari tuturor si in primul rand PRESEI care au facut presiune prin articole .
#2 Mihai29.09.2017,  08:04:34
Felicitari pentru DN 7A ! A inceput sa rasara soarele si in valea jiului , daca CJH ar asfalta drumul judetean din Parang s-ar dezvolta turismul si in valea jiului iar bunastarea cetatenilor va fi mai buna .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter