28.09.2017,  21:53:25 | 0 comentarii | 338 vizualizari
Casa de Ajutor Reciproc UNIREA DEVA, 55 de ani în slujba membrilor asociaţi
de Ziarul Vaii Jiului

Ca și majoritatea caselor de ajutor reciproc ale salariaților din întreprinderile românești înființate la mijlocul secolului al XX-lea, Casa de Ajutor Reciproc a Salariaților din Exploatarea Minieră Deva, încă de la înființare, eveniment ce a avut loc în 13 martie 1962, și-a îndeplinit misiunea de păstrător al tradițiilor de întrajutorare mutuală născute cu multe decenii înainte în sânul muncitorimii și a altor categorii de truditori de pe aceste meleaguri.
Generații după generații de scormonitori în mărun­taiele pământului în scopul aducerii la lumină a bogățiilor acestor ținuturi binecuvântate ale Transilvaniei s-au bucurat, pe lângă veniturile modeste, de serviciile de întrajutorare oferite de această asociație mutuală cu caracter nonprofit. Ea i-a ajutat să înfrunte mai ușor sărăcia și excluziunea socială, să-și îndeplinească modestele proiecte de viață. Sună ca o inscripție pe un blazon mărturiile multor membri, potrivit cărora „tot ce au realizat în această viață, pentru ei și pentru familiile lor, au reușit numai cu împrumuturi de la casa de ajutor reciproc”.
Casa de Ajutor Reciproc Unirea Deva a deservit cu precădere timp de mai multe decenii salariaţii întreprinderii miniere Deva, întreprindere care astăzi nu mai există, regresul ei începând deja încă din anul 1994 în urma repetatelor disponibilizări. Efectivul casei de ajutor reciproc scăzuse din această cauză de la peste 4000 membri în anul 1990 la aproape jumătate în anul 1996, moment în care conștienți de pericolul închiderii minei, cei patru salariaţi ai casei de ajutor reciproc începuseră să-şi caute alte locuri de muncă. Era deja evident că soarta industriei miniere autohtone, ca și a altor industrii românești, era pecetluită. 
Cum întotdeauna nevoia te învaţă, forţată de împrejurări, casa de ajutor reciproc Mina Deva şi-a externalizat activitatea ieşind în anul 1999 din incinta întreprinderii în care a funcţionat zeci de ani.
Decizia de externalizare s-a dovedit eficientă deoarece prin schimbarea denumirii în Casa de Ajutor Reciproc Unirea Deva şi beneficiind de un sediu în centrul municipiului reședință de județ, oferit de uniunea teritorială, și-a deschis larg porțile pentru alte categorii de cetățeni ai municipiului Deva, putând astfel să-şi ofere serviciile unui număr tot mai mare de membri.
Prezentând caracteristicile unei instituții financiare cu profil local, Casa de Ajutor Reciproc Unirea Deva devine model pentru alte numeroase case de ajutor reciproc de întreprindere care solicită și li se acceptă fuziunea prin absorbție.
Se dovedește încă o dată valabilă cugetarea populară potrivit căreia Unirea face puterea. Dacă la finele anului 1998 numărul membrilor era de 2.289, în prezent efectivul depășește 18.000 de asociați.
La sporirea numărului de membri, o contribuţie semnificativă a adus extinderea activităţii în zonele rurale unde s-au înfiinţat în baza unui program multianual, 20 de agenţii, unități dotate corespunzător, deservite de personal salariat. Atractivitatea deosebită a produselor de împrumut și economisire pe care le oferă a condus la rezultate remarcabile și chiar surprinzătoare în sensul că în agenții sunt deserviți mai mult de jumătate din totalul membrilor, în anul 2016 aceștia accesând un număr de 6105 împrumuturi în valoare de peste 23 milioane lei. Este îmbucurător că a sporit ponderea împrumuturilor destinate finanțării unor mici afaceri generatoare de venituri și de bunăstare. Astăzi împrumuturile pentru susținerea unor afaceri și a fermelor dețin o pondere de 26% din totalul împrumuturilor. Chiar și structura membrilor s-a modificat simțitor în ultimii ani, în sensul că regăsim în cadrul efectivului de membri 272 întreprinzători privați, 233 fermieri, 171 persoane fizice autorizate și patroni de mici societăți.
Extinderea activității pe orizontală prin agenții va continua. În planul de afaceri multianual este stabilit ca în fiecare an să se înființeze câte două agenții. În acest fel capitalul social depus de membri ca economii este confruntat cu piața, piață pe care Casa de ajutor Unirea Deva a creat-o printr-o politică de marketing care face ca zona de interes să reprezinte o constelație, o reprezentare a forței de pătrundere și a atractivității produselor de împrumut, economisire și a prestațiilor cu caracter social.
Atât creşterea numărului de membri, cât şi adoptarea unui management operaţional modern, au condus la consolidarea financiară a casei, în această perioadă înregistrându-se o creştere substanţială a fondului social al membrilor, a capitalului propriu şi a capitalului total, surse unice de finanţare a cererii de împrumuturi. 
Rezultatele financiare obținute, măsurate prin prisma indicatorilor de performanţă, poziţionează C.A.R. Unirea Deva în rândul unităţilor cu rating foarte ridicat. Această situație menținută an de an a determinat Consiliul director să accepte cu interes recomandarea uniunii teritoriale Regiunea Vest de a intra în rândul instituțiilor financiare care îndeplinesc rigorile Codului European de bune practici în activitatea de microfinanțare. În cadrul acestui proces complex, monitorizat de instituții europene, s-au făcut progrese semnificative în planul reglementărilor interne și al guvernanței, a crescut rolul planului de afaceri în derularea activității, s-a intensificat schimbul de informații cu membrii, asigurându-se acestora o participare directă și nemijlocită la conducere. S-au perfecționat procedurile de reducere a riscurilor. În anul 2016 s-au editat și distribuit membrilor două buletine informative într-un tiraj de câte peste 17.000 exemplare fiecare. Un astfel de buletin complex a fost editat și distribuit membrilor și în acest an, constituind o tribună a informării detaliate a membrilor cu privire la gestionarea patrimoniului și derularea activității, un mijloc eficient de participare a membrilor la conducerea activității prin numeroase propu­neri ale acestora pe care Consiliul director le-a valorificat. Tot în acest scop s-au editat și distribuit anual zeci de mii de pliante informative, astfel încât în cunoștință de cauză membrii au putut să-și exercite calitatea de asociați. 
Începând din anul 2015, la inițiativa Uniunii Teritoriale Regiunea Vest s-a constituit cadrul legal și legitim de creare a secției pentru membri minori, năzuință cristalizată în ultimii ani având ca motivație managerială nevoia de creare și consolidare a bazei viitoare de membri pe de o parte, iar pe de altă parte educarea copiilor membrilor în spiritual apartenenței la un grup asociativ organizat și al economisirii. Este de remarcat că înscrierea de membri minori a fost demarată numai în cel de al doilea trimestru al anului 2015, grupa de membri minori având deja peste 400 de membri.
A fost instituit un sistem de stimulare a membrilor minori prin acordarea unor premii pentru rezultate remarcabile la învățătură, distribuirea de cadouri cu prilejul Zilei Copilului, în ultimul timp intensificându-se acțiunile comune cu instituțiile de învățământ preșcolar, având ca scop întărirea în rândul copiilor a cunoștințelor de spre rolul banilor în societate, necesitatea economisirii și folosirii chibzuite a acestora.
Avem certitudinea că mulți din acești copii vor organiza aniversarea centenarului Casei de Ajutor Reciproc Unirea Deva, că vor face parte din administrația sau din organul obștesc de control al acesteia.
Am trecut în revistă etapele parcurse de Casa de Ajutor Reciproc Unirea Deva în devenirea sa. Ne amin­tim cu nostalgie de începuturi și de constrângerile acelor timpuri, ne bucurăm de situația înfloritoare de astăzi a acestei instituții de întrajutorare. Și cu acest prilej aniversar vom pune în centrul tabloului oamenii și în primul rând oamenii care au purtat de-a lungul deceniilor pe umerii lor responsabilitatea gestionării economiilor membrilor realizate din sudoarea muncii, ca membri ai administrației alese sau ai comisiei de cenzori, ca membri ai colectivului de sprijin, toți strânși într-un mănunchi meritoriu de slujitori ai obștii.
Fiecare din ei merită din plin omagiul pe care li-l dedicăm și medaliile omagiale pe care le acordăm ca simbol al prețuirii și recunoștinței. 
CONSILIUL DIRECTORInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter