05.10.2017,  15:43:23 | 0 comentarii | 3275 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Un miner decedat, un altul rănit grav și al treilea în stare stabilă după mai bine de 12 ore de intervenție a salvatorilor minieri
de Alina PIPAN

Un miner decedat, un altul rănit grav și al treilea în stare stabilă după mai bine de 12 ore de intervenție a salvatorilor minieri

După aproximativ 7 ore de intervenție în subteranul minei Lupeni, salvatorii minieri au reușit să ajungă la primul dintre ortacii blocați de surparea produsă la aproximativ 400 de metri sub pământ. Minerul a fost descoperit conștient și cooperant și a fost purtat de salvatori pe o targă până la ieșirea din subteran, la Puțul Sud, unde a fost preluat de un echipaj SMURD.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat în timpul operațiunilor de salvare că:

”intervenția salvatorilor este extrem de atentă în aceste momente, echipele de salvare intervin cu multă precauție pentru a nu înrăutăți starea accidentatului. Conform procedurii, imediat ce va fi deblocat dintre stâlpi i se va acorda primul ajutor în mină și va începe transportarea acestuia către suprafață”. 

După evaluarea preliminară realizată de către echipajul ambulanței de terapie intensivă, care are în componența sa un medic, s-a constatat că pacientul prezenta multiple traumatisme și fracturi ale membrelor superioare și inferioare și a fost transportat de urgență, cu un elicopter dotat pentru zbor pe timp de noapte, la Spitalul Floreasca din capitală. 

În timpul operațiunilor de salvare a primului miner s-a stabilit un contact cu al doilea miner prins sub surpare. Acesta era conștient și se afla într-o zona protejată, nefiind afectat. La mai puțin de jumătate de oră de la extragerea primului miner, următorul ortac a fost preluat de medicii SAJ care l-au transportat în stare stabilă la UPU Petroșani pentru investigații suplimentare.

Din păcate, al treilea miner în vârstă de 39 ani nu a supraviețuit.

Începând cu ora 21, alți 15 salvatori minieri au înlocuit echipa care a intrat în subteran imediat după producerea accidentului de muncă. Operațiunile de căutare-salvare a minerilor blocați sub surparea de pământ au durat mai bine de 12 ore.

 

UPDATE

COMUNICAT DE PRESĂ ISU Hunedoara
Surpare de teren soldată cu 3 oameni blocați în subteranul minei Lupeni

Astăzi (ieri, joi, 5 octombrie), în jurul orei 14, o surpare produsă în urma deranjării susținerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei oameni la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării se aflau în abatajul, cu o lățime de aproxi­mativ 4 metri și o înălțime de 2 metri, 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, șapte dintre ei fiind implicați în derularea operațiunilor de suport tehnic. 3 mineri cu vârste între 39 și 43 de ani au fost blocați de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri. În cel mai scurt timp, s-au alertat salvatorii minieri ai Exploatării Miniere Lupeni și Salvamin Petroșani, două echipe alcătuite din 14 salvatori fiind implicate în operațiunile de salvare. Aceste echipe sunt singurele acreditate să pătrundă în subsol, procedurile de intervenţie fiind diferite de cele de la suprafaţă. Minerul care s-a autoevacuat, prezenta traumatisme la nivelul torsului, acesta fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Petroșani cu o ambulanță SAJ. 
Concomitent, subprefectul județului Hunedoara a convocat la sediul minei Grupul de Suport Tehnic în cazul situațiilor de urgență generate de accidente, avarii, explozii și incendii în industrie, inclusiv prăbușiri de teren cauzate de exploatări miniere sau alte activități tehnologice. De asemenea, Inspectora­tul pentru Situații de Urgență a dislocat la exploa­ta­rea minieră o ambulanţă de terapie intensivă și o autospecială de transport victime multiple. În plus, un elicopter SMURD a aterizat la spitalul din Petroşani, fiind pregătit să preia răniţii care necesită transportul de urgenţă spre clinici de specialitate. Rudele minerilor surprinşi în surpare au fost invitate la sediul minei Lupeni pentru a fi, în permanenţă, ţinute la curent cu desfăşurarea operaţiunilor de salvare. De asemenea, un psiholog a fost desemnat să consilieze rudele persoanelor prinse în subteran.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara s-a autosesizat în acest caz. O echipă condusă de inspectorul șef s-a deplasat la sediul minei, iar unul dintre inspectorii de protecția muncii, inginer minier, a coborât în subteran alături de salvatori pentru a demara verificările.

Comunicat de presă Parchet
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani s-a constituit astăzi, 05.10.2017, un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinşi în subteran 3 mineri. La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai ITM şi salvatori precum şi un procuror de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la PCA Alba.

Ieri, 5 octombrie, la ora 14:00, la mina Lupeni a avut loc un accident în subteran. Conform purtătorului de cuvânt al Complexului Energetic Hunedoara, Oana Stoicuța, „accidentul a fost înregistrat la un abataj frontal panou 7C, strat 3, bloc IV, orizont 330”. Trei mineri au fost surprinşi de o surpare produsă în urma degajării susţinerii abatajului. S-a intervenit imediat cu o echipă formată din 6 salvatori. În subteran, la ora produce­rii accidentului lucra la orizontul respectiv o echipă de 11 mineri, iar 8 au ieșit la suprafață.

Vocile de dincolo de surpare au dat speranță salvatorilor
Viorel Stancu, directorul general CEH, spunea ieri, plin de speranță, că salvatorii aud voci de dincolo de surpare: „Pentru salvarea celor trei mineri se intervine conform unui protocol de salvare prestabilit. A coborât în subteran o echipă de 6 salvatori. Dar nu doar ei intervin. Toată lumea ajută, colegii lor fac tot ce este necesar să ajungă la ei. Veste bună care vine de la echipa de salvatori este că de la locul surpării răzbat zgomote se disting două voci, deci sperăm să fie bine”, a transmis directorul complexului. 

Ministrul Petcu și secretarul de stat Vișan au venit la Lupeni
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a venit ieri la Lupeni cu un elicopter pentru a evalua situația. Același lucru l-a făcut și secretarul de stat Doru Vișan. Ministrul este un susținător al industriei miniere și spune că fără energia termică România nu se poate descurca. Acesta a recunoscut la ultima vizită în Valea Jiului că în minerit nu s-a investit atât cât era nevoie, mai ales pentru protecția minerilor. 

Primăria a convocat Comandamentul Situațiilor de Urgență
După o vizită la EM Lupeni unde a discutat cu toți factorii de decizie de la Complexul Energetic Hunedoara, la  ora 17:00 primarul Lucian Resmeriță a convocat Comandamentul Situațiilor de Urgență. „Suntem alături de victimele accidentului de la EM Lupeni și familiile acestora. Doamne ajută!”, a transmis primarul.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter