10.10.2017,  19:10:02 | 1 comentariu | 792 vizualizari
În 2012 se estima ca până în 2018 reţeaua de termoficare a Termocentralei Paroșeni să fie reabilitată. Planul s-a împotmolit
de Alina PIPAN

Vă reamintim că în 2012 guvernul aproba o serie de lucrări necesare pentru redresarea grupurilor de termocentrale de la Paroșeni și Mintia.

Se admitea faptul că cele două termocentrale trebuie să fie modernizate pentru a răspunde normelor europene. În anul 2012, chiar cu câteva luni înainte de înființarea noului Complex Energetic Hunedoara, Electrocentrale Deva realiza o situație a investițiilor necesare pentru cele două termocentrale. 
Astfel, s-au trasat câteva investiții, atât la Paroșeni, cât și la Mintia. Dacă la Paroșeni investiții s-au realizat (despre stadiul lor vă v-am informat lunar), la Mintia investițiile abia acum început să se contureze. 
Singura mare investiție avută în vedere, dar nerealizată în final, este reabilitarea rețelelor și a punctelor termice din Valea Jiului.
Investițiile la Paroșeni cuprindeau realizarea instalației de e desulfurare a gazelor de ardere – grup nr.4 de 150 MW și instalarea unui CAF de 100 Gcal/h, schimbarea sistemului de colectare, transport și depozitare a zgurii și cenusii  (slam dens), închiderea depozitului de zgură și cenușă - Valea Căprișoara, investiții deja bifate. 
Reabilitarea rețelelor de termoficare din sistemul de transport al Văii Jiului a fost și ea luată în considerare. Se estimase, totuși, un cost de 9.742.650 lei, care ar fi trebuit finanțat din surse proprii, neexistând o altă sursă de finanțare identificată. Conform evaluării realizate de Electrocentrale Deva în 2012, investiția era deja realizată în proporție de 80 la sută, iar restul de 20 la sută din investiție ar fi trebuit finalizați până în anul 2018. Evaluare este una cel puțin optimistă, din moment ce la sistemul de transport nu s-a realizat niciodată nici o lucrare de reabilitare. 
Secretarul de stat Doru Vișan spunea totuși că pe viitor se încearcă o divizare a activității CEH în extracție și producție de energie termică, prin realizarea unui SIEG, iar pentru a prelungi contractul de furnizare cu Primăria Petroșani, singurul abonat, și încasarea subvențiilor, CEH și-a asumat reabilitarea rețelei de termoficare, încercând să găsească o sursă de finanțare prin accesarea unui ajutor de stat.
Complexul Energetic Hunedoara a investit anul acesta în sistemele de termoficare, la turbina 4, prin lucrări de tip LN3. În acest sens, sistemul a fost oprit total în perioada 1-31 august.  Lucrările la turbina 4 au fost  corelate cu lucrările de la generator şi cu celelalte lucrări pe care le execută CEH în sala maşinii. A fost VIR-ul de pe aburul viu şi VIR-urile de pe aburul intermediar a sistemului de reglaj, ale lagărelor 1-H5 şi ale sistemului de ulei ungere. La rețeaua de transport a agentului termic s-a lucrat puțin, la Vulcan, dar este nevoie de reabilitarea întregii rețele. 
Iarna acesta vom avea căldură tot de la termoficare. La 26 septembrie a avut loc o primă întrevedere pe tema furnizării termoficării în Petroşani în iarna 2017-2018, la care au participat directorul Virgil Stancu alături de alți reprezentanţi ai S.CEH SA şi ai societăţii de distribuţie a agentului termic, precum şi delegaţi ai administraţiei judeţene. 
„Complexul Energetic Hunedoara ne-a dat asigurări că vom avea căldură în această iarnă, începând cu luna noiembrie. În perioada imediat următoare vom mai organiza asemenea întruniri pentru a preîntâmpina eventuale probleme de natură tehnică sau materială”, transmitea atunci primarul Tiberiu Iacob- Ridzi.
Și la Minitia au fost remediate defecţiunile existente la instalaţiile de preparare a apei calde menajere din cadrul punctelor termice.  La Mintia este nevoie de realizare unei instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere aferente grupului nr.3, realizarea unui instalaţii noncatalitice de reducere a cantitǎţii de NOx aferenta grupului nr.3, schimbarea sistemului de colectare, transport și depozitare a zgurii și cenusii  (slam dens), reabilitare grupului nr.4, unde este necesară funcționarea unei instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere , dar și a unei instalaţii noncatalitice de reducere a cantitǎţii de NOx, instalarea unui grup energetic cu turbină cu gaze în ciclu combinat, cu capacitate de 400 MW.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (1 )

#1 Dan10.10.2017,  21:23:59
Bine ar fi sa se modernizeze retelele de termoficare in toata valea jiului sa putem sa beneficiem de incalizire centralizata


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter