12.10.2017,  12:42:46 | 0 comentarii | 594 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Blocul de locuințe sociale din Lupeni a fost evacuat. Se amenajează locuințe provizorii la fosta maternitate
de Alina PIPAN

În urma comitetului de urgență întrunit ieri la Lupeni s-a decis ca blocul de locuințe sociale D1, de pe strada Tineretului, în care plafonul unui apartament s-a surpat, să fie evacuat. Momentan locatarii au fost găzduiți  în sala de sport a Școlii Gimnaziale nr. 2 din Lupeni. Aici au fost primiți de angajații de la Serviciul de Asistență Socială care amenajaseră pentru ei locuri pentru dormit pe saltele, și le pregătiseră apă și mâncare.

Fosta maternitate amenajată pentru a primi o parte din familii

Conform primarului Lucian Resmeriță, s-a decis relocarea celor 30 de familii care locuiau în blocul D1. Acesta trebuie demolat pentru că structural nu mai corespunde condițiilor de siguranță. Unele familii au ales să se mute la rude, doar vreo 15 au fost găzduite la sala de sport. Pentru a reloca pe o perioadă mai lungă de timp toate familiile se încearcă diverse soluții. Au fost cerute la guvern locuințe modulare, dar șansa de a primi aceste module este mică, și oricum nu reprezintă o soluție de lungă durată. Modulele respective se alocă în caz de dezastru natural și se distribuie în zonele calamitate pe perioade scurte, de o lună, două. Ori la Lupeni, până la reconstruirea acestui bloc, va fi nevoie de amenajarea unor locuințe care să poată fi ocupate cul puțin 3 ani de acum înainte.

”În acest moment se lucrează în sediul fostei maternități pentru a amenaja câteva camere, maxim 20, să vedem cum și cât putem să amenajăm în cel mai scurt timp. Se trage apă, curent, se montează geamuri, uși, se vor duce câteva convectoare de căldură, pentru a putea primi o parte din familii. Vom ajuta oamenii să își ia din locuințe mobilă, ce mai au pe-acolo. Apoi am solicitat ajutorul primarului Gheorghe Ile care spunea că poate primi câteva familii și într-unul din căminele sociale pe care le are. Aștept un răspuns concret de la dumnealui. Am identificat și la Lupeni câteva locuințe sociale care ar fi disponibile, dar ele trebuie reamenajate. Verificăm toate posibilitățile, vedem cum putem să facem să ne asigurăm că toată lumea va avea un loc în care va putea locui pe termen mai lung”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Primarul a cerut demisia șefului Universal Edil

Primarul Lucian Resmeriță spune că a cerut deja demisia șefului Universal Edil, firmă aflată în insolvență, pentru că în luna februarie, când s-a discutat situația blocului D1 s-au dispus lucrări ce nu au fost realizate. ”Primăria se ocupă doar de repartizarea locuințelor, de întreținerea lor se ocupă Universal Edil, din acest motiv îl consider pe șeful serviciului responsabil, și aseară, la ora 21.00, i-am cerut demisia”, a spus primarul.

Blocul D1 face parte dintr-un proiect de reabilitare a imobilelor cu fonduri europene

Blocul D1 de pe strada Tineretului face parte dintr-un proiect de reabilitare și reamenajare a unor imobile din Lupeni, alături de fosta maternitate, proiect ce se dorește a fi implementat pe fonduri europene, pentru care sunt șanse de finanțare, și care are și o componentă de incluziune socială pentru persoanele marginalizate. Deci sursa de finanțare pentru reconstrucția blocului există, dar este cu bătaie lungă.

Blocul D2, care de asemenea este într-o stare avansată de degradare nu a fost eligibil pentru acest proiect, deci momentan nu sunt soluții pentru a fi reabilitat, dar vor fi identificate în viitor.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter