18.10.2017,  18:35:41 | 0 comentarii | 437 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La festivalul-concurs susținut de consilierul județean PSD Doinița Bălănesc, / Am descoperit că la Petrila sâmburii sculpturii se ascund și în dovleci
de Corneliu BRAN

În timp ce majoritatea consilierilor județeni hunedoreni din Valea Jiului dorm pe ei, mulțumindu-se să-și contabilizeze doar banii intrați pe card, doi consilieri PSD nu doar încearcă, ci și reușesc, să dinamizeze viața culturală a Văii Jiului. Primul dintre ei este universitarul și scriitorul Ion Hirghiduș, cu domiciliul în vestul Văii Jiului, la Uricani. Datorită lui și a altor oameni de cultură și de suflet, Cenaclul Boema și-a reluat activitatea în martie anul acesta, ținându-și cu regularitate ședințele publice. Al doilea consilier județean este o doamnă din estul Văii Jiului, Doinița Bălănesc. Nelipsită de la acțiunile culturale desfășurate în Valea Jiului, doamna Bălănesc s-a molipsit de „morbul” cultural, și din spectator s-a transformat în organizator. Despre ce este vorba, citiți mai la vale. (M. BOBOC) 

Sute de copii 
De la Sfântul Nicolae de anul trecut n-am mai văzut aşa de animat şi de plin de viaţă „Parcul Copiilor” din Petrila, cum a fost în după-amiaza zilei de 17 octombrie! Sute de copii – şi nu exagerăm deloc! – au venit împreună cu părinţi şi bunici ca să-şi arate talentul şi creativitatea într-un domeniu mai rar întâlnit în activităţile de masă ale copiilor: sculptura! Unii au mers să participe la concursul „Bucuriile toamnei petrilene” – concurs de sculptură în dovleci, alţii să-şi susţină prietenii sau colegii de clasă. Cert este că toţi au participat cu plăcerea şi cu bucuria de a fi împreună la un eveniment gândit și susținut de consilierul judeţean PSD Doiniţa Bălănesc, care a fost ajutată și de directorul Clubului Copiilor Petrila.

O idee inedită pornind de la un fapt real
Ideea concursului de sculptat dovleci a venit din faptul că dacă fiecare gospodărie momârlănească are toamna „minunăţii de dovleci pe care-ţi vine pur şi simplu să-i mănânci din priviri aşa-s de faini”, atunci, de ce nu, „copiii Petrilei să nu se distreze cu o parte din ei dându-le diverse forme, dând dovadă de imaginaţie şi creativitate”. Acest lucru ne-a fost spus de consilierul judeţean Doinița Bălănesc, care, timp de mai multe ceasuri, a stat marţi după-amiaza pe metereze în mijlocul droaiei de copii. 
Prichindeii de la clasele I-IV au fost cei mai entuziasmaţi, dar şi cei mai mândri de diplomele date de organizatori. Dar nici cu cei mai mari nu ne-a fost ruşine. La fel de fericiţi s-au arătat şi ei în momentul primirii diplomelor de participare, după ce „comisia” a analizat creaţiile copiilor. Am stat de vorbă cu unii dintre ei. Ne-au răspuns cu bucurie că această idee le place şi că şi-ar dori mult mai multe astfel de concursuri şi acţiuni, unde să participe împreună cu colegii. 

Și adulţii pot fi copii pentru câteva ore...
„Recunosc că dacă pentru copii acţiunea de azi înseamnă o provocare, provocare înseamnă şi pentru noi, adulţii, organizatorii acestui eveniment. Ne bucurăm că acești copii au răspuns într-un număr foarte mare invitaţiei noastre la acest festival-concurs, citindu-se pe feţele lor bucuria şi încântarea de a da chip dovleacului. Ideea a venit gândindu-mă că această culoarea galbenă reprezintă, în general, spicele de grâu şi bogăţia verii, aşa cum culoarea dovleacului, tot galbenă, spre portocaliu, după ce s-a copt, reprezintă bogăţia toamnei. Iar cum la Petrila e plin prin grădinile momârlanilor din jur cu acest produs, cu atât mai mult trebuia implementată această idee. 
Ne-am gândit că astfel putem să lăsăm copiii să-şi dea frâu inspiraţiei şi imaginaţiei, provocându-le totodată şi o bucurie, aceea de a fi împreună în centrul oraşului la o acţiune locală mai de anvergură. Se vede treaba că ne-a reuşit şi mă bucur pentru asta!”, au fost câteva cuvinte adresate ziarului nostru şi de doamna Doiniţa Bălănesc. Cea care ulterior a stat de vorbă la microfon cu fiecare copil în parte, întrebând pe fiecare ce reprezintă lucrarea lor, răspunsurile fiind uluitoare şi simpatice, aşa cum numai copiii o pot face.
Pe Radu Chinţa l-am „rupt” cu greu din mijlocul copiilor. Pe lângă misiunea de moderator şi organizator profesorul petrilean a fost marţi şi fotograf de ocazie, încercând să surprindă cadre cât mai reuşite pentru un panou de poze ce va fi instalat în Clubul Copiilor din Petrila, acolo unde este şi dascăl şi director.

Impresiile puştilor 
Alexia, şase ani, clasa zero de la Şcoala nr. 1, învăţătoare doamna Veta Dogar - după cum s-a prezentat -, era foarte fericită după premiere. Cu diploma pe care o arăta tuturor şi cu dovleacul în mână ţinut cu destulă greutate, fetiţa era în al şaptelea cer. Am întrebat-o cum i se pare parcul, atmosfera. Mi-a răspuns că e „foarte faină”, menţionând că a fost ajutată să sculpteze dovleacul de „o tanti, căreia i-am zis cum vreau să-l facem şi aşa ne-a ieşit”. „Trofeul” a fost dus fireşte acasă şi probabil multă vreme fetiţa se va bucura de el arătându-l tuturor celor care îi vor fi oaspeţi, după cum ne-a zis. Fetiţa a ţinut să le transmită colegilor de clasă ca altădată „să vină toţi la dovleci în parc că-i tare frumos!”.
Mirabela Berindei, o elevă din clasa a IV-a de la şcoala din Lonea, învăţătoare doamna Liliana Marta, era împreună cu mama sa. „Îmi place foarte mult acest concurs, şi pentru prima dată am sculptat un dovleac. Am sculptat cu o lingură şi un briceag şi n-a fost greu deloc. Chiar îmi place. Am aflat din ziar şi de pe Facebook, mama mi-a spus, de această acţiune. Vedeţi, i-am pus dovleacului şi o pană găsită aici pe jos, câteva frunze uscate cu rol de păr, iar nas la chip i-am făcut dintr-un capac de la sticla de suc. Când o să mai fie, anul viitor, aş vrea să vină mai mulţi colegi de clasă, că e un concurs interesant şi distractiv”.
Pe Alexandru Dreghici şi Alexandru Căldărari, ambii din clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială „I.D. Sîrbu”, i-am găsit exact lângă fântâna din parc, bucurându-se împreună de premiul obţinut. „Amândoi am lucrat la acest bostan, nu a fost tare greu, ni s-a părut uşor şi distractiv. Cam într-o jumătate de oră l-am terminat. E frumos aici şi le transmitem colegilor mei că au scăpat o chestie distractivă, altă dată să vină şi ei”.
La fel de fericit l-am găsit şi pe petroşeneanul Mihai Apostoiu, de la Şcoala Gimnazială „I.G. Duca”, venit la concurs împreună cu tatăl său, angajat al Clubului Copiilor Petrila şi omul care ne-a dus şi ne-a adus la eveniment, fapt pentru care îi mulţumim încă o dată.
„Am făcut un schelet”, i-a răspuns doamnei Bălănesc, care, curioasă, l-a întrebat ce simbolizează dovleacul sculptat. „Îţi place anatomia sau de ce?”, a venit întrebarea. „Da, îmi plac scheletele, iar pe ăsta l-am făcut cum îmi place mie”, a venit răspunsul. Să recunoaştem, un răspuns imprevizibil, aşa cum vă spuneam şi la început.
Concluzia finală o trageţi, singuri, dumneavoastră. Cert e că marţi, timp de multe ceasuri, copiii Petrilei s-au distrat şi s-au simţit bine. Alături de ei şi organizatorii şi toţi cei ce s-au aflat acolo. Până la urmă asta contează!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter