19.10.2017,  18:48:29 | 3 comentarii | 961 vizualizari
De la conferința de presă a CEH / D’ale lui Purcaru Stamin și Vișan Doru
de Corneliu BRAN

Continuăm azi cu partea a doua a conferinţei de presă susţinută miercuri la sediul CEH de secretarul de stat Doru Vişan, de preşedintele CA al CEH - Ioan Stamin Purcaru şi de directorul general al CEH SA Petroşani - Viorel Stancu.

Termoficarea
După momentele prezentate, jurnaliştii au dorit să afle care este situația încălzirii centralizate din iarna ce se apropie şi dacă stocul de cărbune este asigurat pentru termocentrala de la Paroşeni, aşa cum s-a anunţat. Aici a intervenit directorul general al CEH, Viorel Stancu: „Avem solicitarea asociaţiilor de proprietari. Acum n-aş vrea să greşesc şi să spun că gradul de încasare a facturilor este de 90%, dar noi lucrăm la reparatul ţevilor şi să respectăm graficul stabilit împreună cu primăria din Petroşani. Despre acest grafic bineînţeles că ştie şi primăria din Vulcan. După finalizarea reparării ţevilor pe care le-am tăiat în vederea uşurării accesului spre pârâul Staicului pentru lucrările de sistematizare de-acolo, vom umple coloana cu apă şi vom începe verificările. Practic, e un grafic stabilit pe zile, fără pauze, până la 1 noiembrie, inclusiv cu probe de apă caldă. Dar vă mai spun încă un lucru... Dacă ne vom înţelege pe Convenţie, pentru că nu putem să distribuim căldura gratis, se va întâmpla acest lucru. Vom încheia Convenţie cu Primăria municipiului Petroşani şi apoi vom da drumul. Vreau să vă spun că gradul de încasare pe anul trecut la ce am livrat a fost de 59,2%. Dar noi nu condiţionăm pe gradul de încasare pe anul trecut, lucrăm numai pe comenzi ferme stabilite şi pe Convenţia ce o vom încheia cu primăria”.

„Informal” vs. UE
Un coleg de-al nostru a dorit să afle de la domnul Vişan ce înseamnă expresia „informal”, în legătură cu răspunsul de la Comisia Europeană. „Da, informal. 
Informal înseamnă dialog între noi şi ei. Staţi, nu zâmbiţi... Chestia asta chiar mă supără fiindcă v-am explicat. Dacă aţi fi fost atent, eu am spus în cadrul procedurii! Există procedură legală, oficială între comisie şi state. În cadrul procedurii am informat”. „A, dumneavoastră i-aţi informat pe ei! Am înţeles, dar dânşii ce au zis?”, a venit o nouă întrebare. „Dânşii pe noi ne-au trimis, sunt extrem de constructivi să ştiţi!”. „V-au trimis ceva în scris?”, s-a interesat jurnalistul. „Am răspuns... mulţumesc”, a venit sec răspunsul secretarului de stat.

An carbonifer
Acelaşi jurnalist a întrebat „ce înseamnă an carbonifer”, termen folosit înainte de Stamin Purcaru într-unul dintre răspunsuri. „Anul 2017 e an carbonifer...”, a răspuns oarecum încurcat Doru Vişan. Aici a intervenit directorul general. „Anul gazier începe la 1 octombrie. Gazier! E vorba de gazele naturale. Începe la 1 octombrie. Anul carbonifer bate 1 ianuarie-31 decembrie, dar anul gazier aşa este stabilit... începe la 1 octombrie. Contractele cu Romgaz, cu Transgaz şi aşa mai departe încep la 1 octombrie pe un an de zile”.

Discuții cu sindicatul
În fine, ziaristul respectiv a venit şi cu o a treia întrebare, dorind să afle de la secretarul de stat ce s-a discutat miercuri, înainte de conferinţa de presă, cu sindicatele... „Au venit şi ei cu nişte probleme, cu nişte solicitări? Aş vrea numai să-mi răspundeţi dacă au venit cu solicitări pentru minerit, sau tot aşa cum vin ei de obicei cu solicitări ce ţin doar de facilităţi, avantaje financiare...?”.
„Au venit foarte bine pregătiţi. Au venit pe problema renotificării...”. „Nu e o noutate pentru mine...”, a contrat imediat ziaristul. „Nu-i o noutate, dar eu trebuie să vă informez şi eu zic să nu facem acum comentarii. Dumneavoastră trebuie să ascultaţi ce vă spun, dacă tot m-aţi întrebat şi dacă sunt aici. Au venit deci cu tema renotificare. Au cerut informare pe această temă, am prezentat-o cum v-am prezentat-o şi dumneavoastră, am confirmarea că acum s-a semnat la Finanţe şi intră în şedinţa de guvern”, a răspuns pe un ton mai aspru secretarul de stat. Ulterior, „ca să-i răspund complet domnului ziarist”: „Deci a fost renotificarea, procesul de disponibilizare şi situaţia capacităţilor de producţie. Acestea au fost elementele cu care au venit la discuţii cei din sindicat”.

Finanțele și CEH
„Dar ne puteţi spune de ce Finanţele ţin tot timpul CEH-ul în dosare?”, a întrebat imediat o colegă de breaslă. „Nu, Finanţele alături de Ministerul Justiţiei sunt ministerele cu cele mai grele probleme privind avizele. Să nu credeţi că e vorba numai de Valea Jiului, ci de toată ţara! V-am spus, greutatea a fost generată de găsirea unei soluţii de bugetare până în 2024 a sumelor pe Capitolul 4”, a răspuns acelaşi Doru  Vişan. Fiind a treia oară când s-a tot amintit de Capitolul 4, o colegă l-a întrebat pe secretarul de stat „ce înseamnă de fapt acest Capitol 4?”. „Capitolul 4 înseamnă cheltuieli excepţionale, în care intră cheltuielile pentru lucrările de închidere şi inclusiv cheltuielile pentru plăţile compensatorii, disponibilizările de personal, ecologizare...”.

Despre disponibilizări
Întrebat de acest aspect important, secretarul de stat Doru Vişan a răspuns: „Despre disponibilizări informaţia stă în felul următor. În urma depunerii proiectului de Hotărâre de Guvern în avizare la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor, în conformitate cu planul de disponibilizare întocmit, dorinţa Ministerului de Finanţe este ca procesul de disponibilizare să producă efecte pentru anul 2018 privind veniturile de completare pe Ordonanţa 36, ca să nu fie probleme cu oamenii. Ultima zi de lucru a celor care urmează să fie disponibilizaţi am dori să fie în jurul datei de 20 noiembrie. Ca atare, în jur de 20 octombrie trebuie să emitem preavizele. Vor pleca în jur de 500 de oameni din sistem, mai exact 496 (...)”.
Dorind să completeze răspunsul, directorul general Stancu a menţionat: „În prima fază, am dat drumul la sondaje pentru a calcula cu o mai mare acurateţe eventualele lucruri de completat. Nu vor beneficia de disponibilizări persoane cărora li s-au emis decizii de pensie sau care au dosarul depus la casa de pensii. Pentru că data ieşirii la pensie este data acceptării dosarului. Când îi va veni decizia omului, chiar dacă mai lucrează să zicem o lună sau trei, data ieşirii la pensie va fi aceea când s-a acceptat dosarul. Dacă, să zicem, şi-a depus dosarul la 1 octombrie, atunci acea dată va fi data ieşirii la pensie. Nu se poate disponibiliza o persoană care a ieşit la pensie. Mai sunt câteva persoane care au decizii de pensie pe care nu le-au adus sau pe care nu le-au primit, dar marea majoritate au plecat în pensie. Am avut un val foarte mare de persoane care au plecat, undeva la 15-20 de persoane în toată societatea, care ştiu că şi-au depus dosarele mai demult şi care încă mai sunt în activitate”. Am întrebat şi noi, ZVJ, despre ce sume compensatorii e vorba pentru disponibilizaţi. „Suma de plecare din sistem va fi identică cu cea de la Societatea Naţională de Închideri Mine, 31.250 lei pentru fiecare disponibilizat, sumă netă, iar ca venituri de completare, acestea sunt trecute în Ordonanţa 36, în funcţie de vechimea în muncă şi cum se calculează aceste venituri de completare, respectiv un ajutor de şomaj pentru perioada de completare. Veniturile de completare pot fi în funcţie de vechime de 12 luni, 15 luni sau 18 luni, dacă bine ştiu chiar şi până la 24 de luni”, ne-a răspuns acelaşi Viorel Stancu.

Termocentrala Paroşeni va arde cărbune de la Livezeni și Vulcan
Fiindcă minele se tot închid una câte una, l-am întrebat pe secretarul de stat Doru Vişan ce viitor mai are Termocentrala Paroşeni şi sistemul de încălzire centralizat, ţinând cont că a fost şi director general acolo foarte multă vreme până mai ieri, când a luat drumul ministerului.
„Cu încălzirea centralizată întrebarea ar trebui să fie în altă parte... Referitor la Paroşeni, aşa cum ştiţi, obligativitatea condiţiilor de mediu a fost transpusă şi de către Comisia Europeană ca ultim an. De anul acesta, în conformitate cu contractul şi condiţiile încheiate, trebuie să finalizăm investiţia. Ca atare, Paroşeniul va avea un bloc conform pe condiţiile de mediu şi poate funcţiona aşa cum este proiectat cu cărbunele de Valea Jiului. Cărbunele de Valea Jiului de unde provine? De la cele două exploatări care rămân în funcţie. După calcule, cărbunele de la cele două mine rămase ar trebui să fie suficient”, a răspuns Vişan.
„Nu vă facem niciun secret, una dintre probleme, a spus şi domnul secretar de stat, a fost grija sindicatelor vizavi de capacităţi. Noi am identificat această problemă încă din momentul în care am văzut că rămânem cu două unităţi miniere la nivel de Valea Jiului. Foarte multe întrebări au venit şi din sfera dumneavoastră privind potenţialul celor două de a satisface producţia de cărbune pentru Paroşeni. Şi-atunci ne ducem puţin în istorie şi vedem că perimetrele miniere au avut capacitate de producţie cu mii de tone, Livezeniul cu 3.000 de tone, cu vârfuri de sarcină, sau Lupeniul, cândva, sau alte mine... Deci, perimetrele permit dezvoltarea de capacităţi şi rezerva geologică aferentă, astfel încât mineritul să meargă în continuare mulţi ani într-o exploatare intensivă, într-o exploatare care să scadă costurile specifice prin creştere de productivitate, astfel încât şi costul cu tona extrasă să ducă până la capăt existenţa şi funcţionarea termocentralei pe piaţă. Şi atunci, aşa cum gândiţi dumneavoastră că ce se va întâmpla, aşa şi noi, de câteva luni am analizat la cele două mine situaţia, cam de două luni aş zice. Azi de dimineaţă am fost la Mina Livezeni şi tot azi am dispus în Consiliul de Administraţie prezentarea Planului de Dezvoltare pe fiecare mină, vorbesc de Livezeni şi Vulcan, minele care vor rămâne, astfel încât capacităţile de producţie pe care le vom pierde la finele anului 2018 să fie preluate de către cele două mine.
Public vă spun, dacă nu vom fi în stare să preluăm aceste capacităţi va fi o mare problemă, motiv pentru care ne-am mobilizat, sau eu cel puţin aşa cred, ca într-un an de zile să rezolvăm această problemă. Dacă nu vom prelua capacităţile, atunci într-adevăr se va pune problema ce facem cu necesarul de cărbune? Dar astăzi când discutăm cu dumneavoastră şi vă ţinem la curent cu tot ce înseamnă activitatea noastră, inclusiv informaţii despre investiţii, complex ş.a. , se ia în serios această problemă, astfel încât la finele anului 2018 parte din capacităţile de producţie pierdute la nivel de CEH să fie compensate în cele două mine care rămân viabile”, a fost şi intervenţia lui Ioan Stamin Purcaru.
Auzind răspunsul, l-am întrebat pe preşedintele CA-CEH care ar fi obstacolul care i-ar împiedica să preia aceste capacităţi, pentru că după expresia „dacă nu vom fi în stare să preluăm aceste capacităţi va fi o mare problemă”, ne-am gândit imediat la ce spuneau pe vremuri miniştrii Năstase, Berceanu, Videanu, Grigorescu şi ceilalţi, care, aproape la unison, foloseau expresia dacă nu ştim ce... „va fi o mare problemă” şi uite unde a ajuns mineritul! Să ajungă oare şi minele Livezeni şi Vulcan tot acolo unde au ajuns Lupeniul şi Lonea? Că aşa se înţelege semnalul de alarmă tras de Stamin Purcaru. Doamne fereşte!
„Pe de-o parte timpul, pe de altă parte banii şi problema de la nivel naţional, în sensul că constatăm că nu mai sunt unităţi economice producătoare de utilaj minier în această ţară. Începând cu închiderea mare a mineritului, anul 2007, multe uzine de producţie privind echipamentele miniere s-au reprofilat, au pierdut obiectul acesta de activitate ori, altele, nu mai există deloc. Atunci suntem nevoiţi să luăm de prin Ucraina, Bulgaria... lucru nefiresc! Chiar am propus să ne ducem către minister, către unităţile mari producătoare, pe de-o parte, iar pe de altă parte să şi plătim ce luăm. Pentru că poate şi noi contribuim la stingerea activităţilor prin neplată. Şi atunci trebuie să găsim un partener în ţară care să producă, dar şi noi să fim loiali şi să plătim. Trebuie neapărat să găsim instrumentele financiare care să permită investiţiile în cele două mine, astfel încât să le dezvoltăm, că altă şansă nu avem!”, ne-a răspuns Stamin Purcaru.

Stocul și importul de cărbune  
Cei trei oficiali au fost întrebaţi cât este stocul de cărbune la ora aceasta. Directorul general al CEH a răspuns: „Dacă domnul secretar de stat îmi dă voie să spun, este de aproape 80.000 de tone. Până acum din import s-au primit în jur de 25.000 de tone, restul încă e la Constanţa. Întâmpinăm dificultăţi din cauza că nu sunt trenuri de marfă pe ruta aceasta. Acest cărbune depinde de regimul de funcţionare. Cum funcţionăm acum, moderat, se consumă cam 200 de tone pe zi, asta fiind minimul necesar. La iarnă consumul va fi mai mare. În zilele următoare vom iniţia o nouă procedură pe diferenţa de cantitate. Vom scoate spre cumpărare, pe baza unui acord-cadru care se va face pe bază de comenzi şi contracte, încă 138.000 de tone de cărbune convenţional, care poate să însemne şi 200.000 de tone dacă este de putere calorică mai mică. Capacitatea maximă o dictează piaţa. În momentul în care energia este pe piaţă la un nivel peste preţul nostru de cost, atunci facem tot posibilul să ieşim pe piaţă. Mergem la minim pentru că este o perioadă a anului mai călduţă, multă lume n-a pornit încălzirea electrică în casă, iar aerul condiţionat este oprit. Consumul casnic a scăzut iar consumul industrial n-a crescut. E perioada cu preţurile cele mai mici. Lunile aprilie, mai, iunie, de primăvară şi început de vară sunt tot aşa şi jumătatea lui septembrie, octombrie, până la începutul lui noiembrie, înainte de iarnă, la fel, la nivel mic”.

Investiţii la cele două mine viabile
O altă colegă a pus apoi o întrebare legată de investiţiile de la cele două mine ce vor rămâne funcţionale după 2018. „Există un raport de un an, doi-trei legat de investiţii. Cât ar trebui investit la cele două mine, de la Livezeni şi Vulcan, astfel încât ele să funcţioneze la o capacitate suficientă?”, a venit întrebarea adresată lui Ioan Stamin Purcaru.
„Deci acel raport de care dumneavoastră vorbeaţi, cu trei ani de zile în urmă, era pe 67 de milioane de euro şi era pe toate cele patru mine viabile. Era un program de investiţii pe patru mine, 67 de milioane euro. Am constatat la momentul când s-a solicitat aprobarea lui că nu era însoţit de studiul de fezabilitate care să certifice fezabilitatea lor. Între timp, s-a schimbat strategia, două din unităţile miniere au fost promovate la închidere, ceea ce schimbă planul de investiţii şi din acest punct de vedere am reluat această problemă pe program de investiţii şi vă spun: cel puţin un complex mecanizat la Mina Livezeni, o combină de înaintare invariabil, o staţie de degazare tot la Mina Livezeni, sunt milioane de euro! Dar trebuie să găsim ori achiziţionare în leasing, ori surse de finanţare... că altă soluţie nu avem!”, a venit răspunsul. „Această sumă de 67 de milioane nu cumva o promitea prin anii 2000 şi Adrian Năstase, iar mai apoi miniştrii Videanu şi Berceanu? Că tot auzim cifre din două numere în euro sau dolari de zeci de ani dar de investit nu s-a investit deloc şi de aceea s-a ajuns să închidem toate minele?”, am întrebat noi, de la ZVJ, dând astfel şi o explicaţie de ce mineritul Văii Jiului a ajuns în acest hal, iar acum ni se spune aceeaşi placă: că trebuie investiţii. Dar care nu se fac că „nu sunt bani...”. „Nu, nu, nu... Atunci eu am fost aici, nu era vorba...”, a venit răspunsul cam evaziv al preşedintelui CA, uitând se pare că, de exemplu, pe vremea ministrului Adriean Videanu, în poarta fostului CNH, erau promise presei strânse acolo investiţii de mare amploare pentru „retehnologizarea şi moderni­zarea activităţilor din subteran”, investiţii care n-au mai ajuns, banii fiind folosiţi după aceea pe creşteri salariale şi alte tot felul de „drepturi sindicale”.
Spre finalul conferinţei de presă un alt coleg a dorit să afle dacă se va întâmpla cumva şi cu cărbunele ce s-a întâmplat cu echipamentele miniere, în sensul că acum, când nu mai avem industrie minieră, vin firme străine să vândă echipamente foarte scumpe faţă de ce era înainte. „Când n-o să mai avem cărbune exploatat de noi oare tot la fel de scump îl vom cumpăra?”.
„Acum când am făcut cumpărarea de cărbune am luat numai diferenţa necesară, deci nu am pus producţia internă a noastră la competiţie cu cealaltă. Deci noi producem cu 130 lei/kilocalorie, anul acesta aceasta fiind media pe opt luni de zile. Ca să fie foarte clar, cumpărăm cu 70 de lei, dar o luăm ca pe o necesitate şi ca pe o oportunitate la ora actuală. Programul nostru nu este la renunţare ci la eficientizarea activităţii, la creşterea de productivitate, la asigurarea minimă de 2.500-3.000 de tone de producţie de cărbune în 2018-2019, după analiza pe care am făcut-o. Astfel încât să trăim cu cărbunele nostru”.
„Deci, să nu zicem în prima săptămână din ianuarie 2018, că sunt sărbătorile, dar după aceea vom putea afla că s-au dat 2.500 de tone?”, a întrebat acelaşi ziarist din sală.
„Eu v-am răspuns, credeţi ce vreţi”, a răspuns scurt şi cu un glas oarecum dezamăgit că nu e înţeles Ioan Stamin Purcaru.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 Mihai19.10.2017,  21:34:20
Felicitari pentru presa ca sunt alaturi de mineri sau mai bine zis de existenta vaii jiului !
#2 19.10.2017,  22:22:49
Stan si Bran,niste idioti si nemernici, caractere zero, specialisti zero dar in schimb lingai si pupincuristi de nota 10.
#3 Bula21.10.2017,  23:01:29
Bai ...pensionabili înseamnă cei care au 45 de ani și 20 de subteran Care au depus dosarul sunt pensionari Deci ?... Cei care îndeplinesc condiții de pensie ...paaa ordonanță Ne credeți prosti?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter