25.10.2017,  19:09:03 | 0 comentarii | 535 vizualizari GALERIE:     FOTO    
CEH își pregătește documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor integrate de mediu pentru termocentrale
de Alina PIPAN

Complexul Energetic Hunedoara are în vedere întocmirea pentru obținerea/ revizuirea autorizației integrate de mediu pentru Sucursala Electrocentrale Deva și Sucursala Electrocentrale Paroșeni.  

Paroșeniul a făcut toate investițiile necesare pentru a răspunde normelor de mediu
Sucursala Electrocentrale Paroșeni deține o instalație mare de ardere - IMA2 - compusă din blocul nr. 4 și cazanul de apă fierbinte, instalație ce face parte din categoria de activități industriale pentru care este obligatorie obținerea autorizației integrate de mediu. Autorizația acordă dreptul de a exploata în totalitate sau o parte de instalație, în anumite condiții, care să garanteze că instalația corespunde prevederilor legii mai sus amintite. 
În vederea obținerii autorizației integrate de mediu, Sucursala Electrocentrale Paroșeni are obligația să depună la sediul Autorității de Mediu un formular de solicitare, un raport de amplasament revizuit. 
Activitatea termocentralei se află sub incidența Legii 278/2013, întrucât această reglementare are ca obiectiv, printre altele și prevenirea și controlul integrat al poluării pentru  instalațiile de ardere cu putere termică nominală mai mare de 50 MW, instalații pentru eliminarea deșeurilor nepericuloase, definite potrivit prevederilor legislației în vigoare, cu o capacitate mai mare de 50 de tone deșeuri/zi. 

Mintia a obținut amânare în procesul cu Garda de Mediu, până în 4 decembrie
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a solicitat ieri, 25 octombrie, instanței de la Tribunalul Hunedoara suspendarea dosarului în care Garda de Mediu a dispus suspendarea activității termocentralei de la Mintia, încercând să convingă instanța că va obține autorizația integrată de mediu. Cererea de suspendare a fost respinsă, și în cauză s-a acordat termen de judecată pentru data de 4 decembrie a acestui an. 
Între timp, CEH a demarat o serie de investiții pentru întreținerea sistemului de termoficare, și pentru funcționarea  blocului 3, dar nu a demarat procedurile pentru investițiile de mediu.  În anul 2015, Garda de Mediu a dispus suspendarea activității termocentralei.
În momentul de față, CEH face ce a promis în fața instanței. A scos la licitație întocmirea documentaţiei necesare pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu la Sucursala Electrocentrale Deva SA, care are ca domeniu principal de activitate: „Instalaţii de ardere cu o putere termică nominală mai mare de 50 MW”. A mai fost întocmită o documentaţie şi depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara la finele anului 2013 conform OUG nr. 152/2005 privind prevenirea şi controlul integrat al poluării.
Pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu este necesară actualizarea documentaţiei, respectiv Formular de solicitare şi Raport de amplasament, deoarece de la data depunerii documentaţiei şi până în prezent au intervenit modificări legislative, iar instalaţiile mari de ardere din cadrul sucursalei au fost incluse în Planul Naţional de Tranziţie până în 2019. 
Conţinutul cadru pentru elaborarea documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiei integrate de mediu trebuie să respecte cerinţele din secţiunea a 2-a din Legea 278/2013 privind emisiile industriale şi să fie elaborată de către o instituţie atestată dg Ministerul Mediului. Activitatea sucursalei se afla sub incidenţa Legii nr. 278/2013 întrucât această reglementare are ca obiectiv, printre altele, şi prevenirea şi controlul integrat al poluării pentru: Instalaţiile de ardere cu putere termică nominală mai mare de 50 MW; Instalaţii pentru eliminarea deşeurilor nepericuloase, definite potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, cu o capacitate mai mare de 50 tone deşeuri/ zi.
Sub incidenţa aceleiaşi reglementări se află şi celelalte activităţi conexe din societate, astfel că se va face referire la toate domeniile de activitate, insistând asupra acelora cu un impact mai important asupra mediului.
Sucursala Electrocentrale Deva solicită obţinerea autorizaţiei integrate de medii pentru următoarele instalaţii mari de ardere: IMA 2 (CA 3A, 3B si 4A, 4B ) cu o putere termică instalată totală de 1056 MWt (4 x 264 MW,)și  IMA 3 (CA 5A, 5B si 6A, 6B ) cu o putere termică instalată totală de 1056 MW( (4 x 264 MWt). Execuția documentațiilor și depunerea lor se va face în cursul acestui an. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter