25.10.2017,  20:49:15 | 0 comentarii | 476 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani / Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a plantat un nuc american
de Corneliu BRAN

Peste 100 de voluntari au răspuns favorabil apelului primarului Tiberiu Iacob-Ridzi şi a celor de la staţia OMV Petrom Petroşani, privind plantarea de arbuşti de miercuri, 25 octombrie.

La orele 11:00, fix, cu o punctualitate englezească, edilul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, îmbrăcat lejer, a ajuns în Parcul Central „Carol Schreter”, însoţit de Daniel Vişan, directorul executiv din primărie. La acea oră erau deja adunaţi circa 70-80 de elevi din clasele a XI-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, coordonaţi de doamna profesoară de geografie Alina Dobriţa, şi 11 angajaţi ai staţiei OMV-Petrom Petroşani, în frunte cu şeful staţiei, Dan Murgulesc.
„Am venit să plantăm nucii americani şi piersicii roşii. Au fost aduşi? Dacă da, haideţi să începem până nu ne prinde ploaia!”, i-a îndemnat edilul pe coordonatorii acţiunii. După ce primarul i-a salutat pe tineri şi le-a mulţumit pentru prezenţă, acesta a anunţat şi planul de bătaie: „O parte vom rămâne aici, în parcul mare, o alta va merge cu maşina pe Sălătruc, iar o a treia echipă va merge în parcul de lângă piaţă, de pe strada Avram Iancu, deci aproape de aici. Vă doresc succes!”. Imediat după aceea lucrurile s-au derulat simplu: s-au împărţit copacii, lopeţile şi hârleţele şi toată lumea s-a apucat de treabă. În parcul mare, unde am asistat la acţiune, vreo 7-8 gropi au fost făcute încă de marţi, astfel că primii copaci au fost plantaţi relativ uşor. 
După ce şi-a plantat nucul american pe spaţiul verde din imediata apropiere de cea mai mare alee asfaltată din parc, i-am luat edilului petroşenean o scurtă declaraţie: „Această acţiune iată că a atras ca un magnet tinerii noştri. Văd o acţiune reuşită, educativă şi foarte binevenită, în primul rând un bun exemplu pentru toată comunitatea. E important să avem grijă de zonele verzi, de parcurile noastre şi de mediul înconjurător în general, ţinând cont că implicit prin toate acestea vorbim de sănătatea noastră şi a copiilor noştri. Felicit organizatorii şi mă bucur că putem şi noi să-i sprijinim, întotdeauna Primăria municipiului Petroşani fiind interesată să sprijine astfel de acţiuni. În fiecare an, cel puţin de când am făcut centrul civic – dar n-are legătură cu asta, administraţia publică locală a plantat în jur de 250-300 de pomi în fiecare an. Din care circa 80-90% s-au şi prins şi se dezvoltă frumos, de la an la an din acest punct de vedere faţa oraşului nostru arătând foarte bine. Nu mai vorbesc de miile de flori plantate, plus ghivece de flori, sau de zecile de zone verzi unde s-a însămânţat iarbă anual”, ne-a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Care a ţinut la finalul intervenţiei să dea şi un sfat: „Celor puşi pe vandalizare, pe distrugeri şi stricăciuni prin tot oraşul le dau următorul sfat: în primul rând să se gândească că tot ceea ce distrug este şi al lor, aşa cum este şi aerul care-l respiră! Fiecare cetăţean al municipiului Petroşani este proprietar a ceea ce există pe raza acestui municipiu şi atunci este de datoria noastră, a tuturor, să păstrăm în bună regulă ce avem, astfel încât, la rândul lor, generaţiile ce vin din urmă să găsească un oraş plăcut, armonios şi cât mai bine dezvoltat”. 
Noi completăm: și Poliția Locală, foarte bine plătită din buzunarul nostru, ar trebui să mai prindă din vandalii la care făcea referire domnul primar. 
„Este o acţiune foarte interesantă şi benefică mai ales din perspectiva atragerii copiilor spre acest domeniu de actualitate, în condiţiile în care toţi urmărim ceea ce se numeşte dezvoltare durabilă, sustenabilă. Civilizaţia modernă contemporană urmăreşte atent acest obiectiv şi de aceea e foarte bine ca şi copiii să fie familiarizaţi de mici cu aceste noţiuni şi să participe la astfel de acţiuni ce privesc mediul, ecologia şi dezvoltarea comunităţii în care trăiesc”, l-a completat pe primar şi doamna profesoară Alina Dobriţa.
Ultimul intervievat a fost Dan Murgulescu. „Îmi pare bine că vremea ne permite să plantăm aceşti arbuşti ornamentali şi mă bucur să văd atâţia tineri ce au răspuns chemării noastre, fapt ce demonstrează că ei sunt interesaţi de oraşul în care trăiesc şi de mediul înconjurător. Îmi pare bine că azi avem alături de noi oameni din administraţie, inclusiv pe domnul primar. În ceea ce priveşte staţia noastră OMV-Petrom din Petroşani, din 19 de angajaţi - 11 sunt prezenţi aici, ceea ce mi se pare minunat. Acţiunile de plantare, după cum ştiţi, se desfăşoară pe malul pârâului Staicului, în parcul de la piaţă, aici, în parcul central, plus în zona centrului civic, unde ne-am gândit împreună cu cei din primărie să plantăm şi acolo câţiva nuci americani. După plantarea celor 120 de arbuşti, în două-trei zile consecutiv, vom urmări mereu ce se întâmplă cu ei, iar dacă va fi nevoie îi vom uda ca să se prindă şi să ne putem cu toţii bucura de ei. Doi nuci americani şi doi piersici roşii îi vom planta şi în staţia noastră. Cu toate că e plin acolo de pomi, vrem să avem şi aceste soiuri, care, veţi vedea, vor fi când ajung la maturitate vor fi foarte agreabile, cu nişte frunze extraordinar de frumoase şi de fine”, ne-a declarat acesta.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter