30.10.2017,  19:35:26 | 0 comentarii | 734 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Semne de întrebare în privinţa acoperişului tip şarpantă luat de vânt
de Gheorghe OLTEANU

De fiecare dată când bate puternic de tot, la Vulcan vântul are o ţintă predilectă pe care a ochit-o acum un an. Aceasta este acoperişul blocului EVNS de pe strada Nicolae Titulescu. Ieri dimineaţă o bună parte a acestuia a fost pusă la pământ, deşi nu au trecut decât câteva luni de la reparaţia efectuată în primăvară.

Vijelia pornită
înspre dimineaţă a atins acoperişul la cinci şi un sfert. Ştiu asta, fiindcă am aflat ora exactă de la o doamnă care locuieşte la etajul I din latura vestică a imobilului. A auzit un bubuit îngrozitor, şi-a zis că e cutremur şi, având ferestrele la stradă, a dat fuga, ca să vadă ce s-a întâmplat. Când a zărit ditamai grămada de laţuri de lemn şi de tablă ondulată împrăştiate pe spaţiul verde şi pe trotuar şi-a dat seama ce s-a întâmplat.
„A zburat iarăşi acoperişul, şi-a zis ea, iar acum şi de pe partea noastră!”. După care şi-a anunţat bărbatul. Acesta a dat fuga afară, ca să vadă dacă nu cumva le-a fost avariat autoturismul.

Nu, vântul nu
zburase porţiunea de acoperiş dinspre latura vestică. El avusese ce avusese tot cu porţiunea dinspre sud a acoperişului din partea estică. Aceea cu care îşi pusese mintea şi în luna noiembrie a anului trecut. Pompierii au apreciat că în jur de o sută de metri pătraţi de tablă şi alte materiale şi-au luat zborul. Unele resturi, trecute peste creasta acoperişului, au ajuns pe Nicolae Titulescu. Altele şi-au continuat zborul, au traversat strada şi blocul de peste drum, iar apoi au aterizat lângă blocul A 52 de pe Aleea Pajiştei. Bănuiesc că aterizarea a fost una forţată. Pe când se îndreptau spre pământ, au agăţat cablurile pe care, o echipă de electricieni lucra, ca să le reaşeze la locul lor. Un echipaj de pompieri a stat în zona afectată până când au apărut poliţiştii locali, ca să preia sarcina aceasta. Odată cu poliţiştii au venit şi câţiva muncitori care au eliberat trotuarul.

Construirea acoperişului
tip şarpantă a fost realizată ca urmare a materializării unui proiect iniţiat de locatarii acestui imobil. Acesta a beneficiat de o finanţare în valoare de 162.436,85 dolari, asigurată de Agenţia Română de Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale prin Fondul Român de Dezvoltare Socială. Din suma menţionată 15.466 de dolari o reprezintă contribuţia locatarilor. Cu toate că totul s-a făcut fără să se iasă o miime de milimetru din cadrul legal – s-a constituit asociaţie de proprietari şi a fost constituit un comitet de conducere a proiectului – s-au găsit persoane rău-voitoare care, după incidentul de anul trecut, l-au acuzat pe actualul consilier local Ioan Dorel Şchiopu că ar fi jonglat cu banii. Reclamaţie total neîntemeiată, din moment ce nici procurorul care a preluat sesizarea nu a găsit-o ca fiind întemeiată. Singura „vină” a lui Ioan Dorel Şchiopu a fost aceea că a pus prea mult patos pentru a finaliza tot ce era necesar, în vederea accesării banilor. Pe care – să ne înţelegem – nu i-a văzut niciunul dintre membrii comitetului, ca să nu mai vorbesc de Şchiopu, plăţile efectuându-se prin transfer bancar. 

În noiembrie 2016,
când cu prima vântoasă care a luat pe sus acoperişul, locatarii au pus mână de la mână, ca să adune banii necesari reparaţiei. Trecuse perioada de garanţie, aşa că reparaţia efectuată tot de către societatea de construcţii care montase acoperişul a trebuit să fie plătită. La prima strigare ai fi tentat să o acuzi pe acesta de slaba calitate a materialelor folosite şi a lucrării efectuate. Ioan Dorel Şchiopu m-a asigurat că nu e aşa. Constructorii au constatat, chiar la data materializării acoperişului, că proiectul după care ei lucrează nu prea e în regulă. Numai că dirigintele de şantier a fost tranşant: Lucraţi cum zice proiectul! Aşa că nu-i de mirare că tabla a fost bătută de laţurile de lemn în cuie din acelea subţiri şi scurte. Asemănătoare acelora cu care întreaga structură a acoperişului tip şarpantă este fixată pe acoperişul terasă al clădirii.

În atare situaţie,
mai ales că o asemenea problemă poate să apară oricând şi în alte părţi ale acestui bloc cu douăsprezece scări, Ioan Dorel Şchiopu şi-a zis că are motive întemeiate să creadă că proiectul de construcţie întocmit de către societatea care, culmea, îşi are sediul peste drum de blocul EVNS nu ar fi fost realizat corespunzător. Ca atare, el a mai spus că îl va consulta pe un expert în construcţii care să-i confirme sau să-i infirme temerile sale. În funcţie de răspunsul oferit de specialist va face, ulterior, demersurile necesare, pentru ca proiectantul să plătească tot ce ţine de reparaţiile care trebuie efectuate cât mai repede.



Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Publicitate
Newsletter