02.11.2017,  18:32:01 | 2 comentarii | 686 vizualizari
Conform unei hotărâri luate de Sfântul Sinod Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, / Valea Jiului are în mod oficial prima mănăstire
de Corneliu BRAN

• Valea este străjuită la cele două porţi de intrare, de la apus şi de la răsărit, de Maica Domnului

Este vorba de Mănăstirea „Adormirii Maicii Domnului” de la Groapa Seacă, Petrila, mănăstire de maici, ortodoxă, ctitorită de petrileanul Nicolae Gui şi familia sa, cu sprijinul mai multor oameni dedicaţi cu sufletul, mintea şi fapta lui Dumnezeu şi credinţa vie în El.

Vestea bună ne-a fost comunicată de către protopopul de Petroşani, părintele Petrache Creţu, care ne-a spus că decizia a fost luată printr-o hotărâre, în data de 27 octombrie, de Sfântul Sinod Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, „în conformitate cu prevederile articolului 75 (I) şi articolul 113 (c) din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române”, „schitul fiind ridicat oficial la statutul de mănăstire”.
Informaţia înspre Protopopiatul Ortodox Petroşani a fost transmisă în această săptămână printr-o adresă scrisă de către Episcopia Devei şi Hunedoarei, prin reprezentanţii săi, arhimandritul Nestor Dinculeană - consilier administrativ bisericesc şi preotul Sergiu Nicolae Succurro - secretarul eparhial.
„Vedeţi dumneavoastră, toţi îi spuneam mănăstire demult, dar abia acum acest minunat aşezământ monahal din capătul cel mai estic al Văii Jiului are statut oficial de mănăstire! Avem în sfârşit şi în Valea Jiului prima mănăstire! În total, avem patru aşezăminte monahale care, în timp, pot ajunge la acest statut oficial de mănăstire. Acesta de care vorbim acum, de la Groapa Seacă, care deja a devenit mănăstire de maici, este unul, apoi, în mijlocul Văii Jiului, la Vulcan, avem Schitul Sfântul Nicolae, un schit de călugări condus şi ctitorit de părintele Vasile Mocanu, în cadrul aşezământului monahal fiind spre finalizare şi Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. După care urmează, în vest, la Straja, aşezământul monahal ctitorit de către domnul Emil Părău, cu Schitul din Straja şi toate lucrurile superbe şi înălţătoare realizate acolo. Cel de-al patrulea aşezământ monahal este în punctul cel mai de vest al Văii Jiului, înspre Câmpuşel, unde avem Schitul Naşterea Maicii Domnului, unde, de asemenea, slujesc măicuţe. La toate acestea constatăm un lucru extraordinar de profund şi care trebuie subliniat: Valea Jiului este străjuită la cele două porţi de intrare, de la apus şi de la răsărit, de Maica Domnului, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care de-acum pururi veghează prin cele două aşezăminte monahale de maici asupra noastră, alături, fireşte, de Sfânta Mare Muceniţă Varvara, Ocrotitoarea Minerilor. Nimic nu e întâmplător şi toate se fac cu voia Domnului. Asta a fost dorinţa Lui şi, iată, s-a împlinit! 
Revenind la sfânta mănăstire de la Groapa Seacă, doresc pe această cale să-l felicit încă o dată pe ctitorul Nicolae Gui şi pe familia sa pentru faptul că a reuşit să ridice acest sfânt lăcaş ortodox, şi, totodată, să-i felicit şi să le mulţumesc şi acelor creştini care i-au sprijinit apoi în ctitoria lor, până s-a ajuns la acest punct. Lucrările nu sunt încă total finalizate, deşi s-a lucrat enorm şi bine. Mai e încă puţin de lucru la acest aşezământ, dar nu foarte mult. Acum este în curs de realizare lucrarea de pictură din interiorul mănăstirii, care se efectuează în tehnică fresco şi de care se ocupă domnul Emil Stoian şi doamna Roxana, împreună cu alţi colaboratori de-ai dumnealor. Emil şi Roxana, alături de domnul Constantin Băluţ, sunt cei care au pictat nu demult Biserica Adormirii Maicii Domnului din Uricani – un alt oraş din Valea Jiului unde Maica Domnului, iată, veghează permanent prin Sfânta Biserică ridicată! 
Tot la mănăstire se mai lucrează la arhondaric (locul unde sunt aşezate şi funcţionează chiliile pentru vieţuitori şi pentru pelerinii care poposesc – n.r.), în timp ce capela – paracliserul - şi anexele au fost finalizate. Regimul mănăstirii este unul de autogospodărire – şi trebuie spus asta să se ştie – iar duhovnicul mănăstirii şi slujitorul la toate sfintele slujbe sau privegherile de noapte este părintele Vasile Radu. 
Închei prin a-i ruga pe binevoitori şi pe cei care au mai ajutat şi înainte la lucrările acestui aşezământ monahal superb să mai ajute cu cât pot şi în continuare, măcar până la finalizarea lucrărilor ce mai sunt de făcut, astfel încât să avem gata, nu peste multă vreme, una dintre cele mai plăcute şi frumoase mănăstiri din ţară, situată într-o oază de linişte şi frumuseţe, un adevărat colţ de Rai de pe Pământ. 
Dumnezeu să-i binecuvânteze, să-i ajute şi să le dea putere tuturor vieţuitorilor din această mănăstire şi tuturor ctitorilor şi celor care sprijină dezvoltarea ei, precum şi tuturor creştinilor care trec pragul sfântului lăcaş mănăstiresc din Valea Jiului!”, ne-a declarat, joi, părintele protopop Petrache Creţu.
Câteva gânduri am obţinut tot în aceeaşi zi şi de la ctitorul Nicolae Gui. Fericit de vestea primită şi aproape gâtuit de emoţie, petrileanul ne-a spus cu o explozie de bucurie şi mulţumire sufletească: „Este o veste extraordinară, n-am cuvinte şi aproape că-mi vine să plâng de bucurie! Mulţumim mult celor care au luat această decizie, sfinţilor preoţi din Sinodul Mitropolitan, precum şi celor care ne-au sprijinit până acum din cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitului Episcop Gurie şi preoţilor din consiliul episcopal și celor ce slujesc în administraţia Episcopiei noastre. 
Nu în ultimul rând le mulţumesc şi celor din cadrul Protopopiatului Petroşani, protopopului Petrache Creţu, celor din administraţie şi preoţilor. Care, cu toţii, au fost încă de la început alături de mine şi de familia mea în acest proiect dedicat lui Dumnezeu şi Bisericii Ortodoxe Române, precum şi tuturor creştinilor care au în suflet Credinţă şi pe Domnul! Mi-aţi făcut o zi minunată dându-mi această informaţie!”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 ion03.11.2017,  20:45:21
Prea multe biserici cu chipuri cioplite.
#2 vasile04.11.2017,  10:24:10
Sa traiti tovarasu` Ion. Las` ca mai bine facem carciumi... cu chip necioplit si ne rugam la Satana...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter