02.11.2017,  18:36:07 | 1 comentariu | 652 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani / Pe urmele agentului termic
de Corneliu BRAN

La sistemul centralizat de termoficare, la Petroşani, sunt racordate aproape 2.300 de apartamente şi firme publice. Ieri agentul termic nu ajunsese încă la abonaţi. De aceea am pornit pe urmele lui.

„Frig ca-n peşteră în apartamente!”
„Ieri a fost Ziua Morţilor, azi suntem noi aproape morţi în case după frigul răbdat azi noapte din cauza ăstora care ne-au minţit că pe 1 noiembrie avem căldură. Parcă am locui într-o peşteră! De o săptămână şi ceva, de când s-a răcit foarte tare afară, stăm cu haine groase pe noi şi cu plăpumi, şi tot ne este frig, în condiţiile în care singura sursă de căldură este un vechi calorifer electric pe ulei, ce nu mai face faţă, şi o flacără de la un ochi de aragaz din bucătărie. Suntem săraci şi nu ne permitem să ne cumpărăm alte instalaţii de încălzire şi nici să plătim facturi enorme la energia electrică consumată, o factură care şi aşa ne va rupe bugetul familiei la următoarea plată, în condiţiile în care am stat şi în frig cu tot curentul electric consumat şi dus pe apa Sâmbetei. Să nu vă mai spun că la bucătărie toţi pereţii sunt plini de apă din cauza condensului ce a apărut odată cu funcţionarea ochiului de aragaz... Dar ce să facem, copiii nu rezistă în frig şi, sincer, chiar nici noi! Vă rugăm să întrebaţi, totuşi ce se întâmplă, aţi scris că s-a dat drumul la instalaţie, că aşa au spus, dar în calorifere nu se simte nimic, sunt reci ca gheaţa! De unde vine agentul termic ăsta, din Siberia? Eu cred că alte sunt cauzele, multe minciuni şi incompetenţă cât cuprinde pe la unii!”, a transmis şi s-a întrebat domnul Radu S., tată a doi copii, dintr-un apartament din buricul Petroşaniului. Și-au mai exprimat nemulțumirile şi inginerul pensionar Ignat, din Cartierul Dimitrov, şi minerul pensionar Vasile Popa.

Petroşaniul a aşteptar pregătit
Ca atare, la primele ore ale dimineţii, l-am sunat pe directorul societăţii de termoficare din Petroşani, inginerul Ovidiu Muntean. I-am spus ce susţin oamenii şi că e a doua noapte la rând când abonaţii societăţii pe care o conduce dârdâie de frig prin case şi care ne sună încă începând de pe la orele 7:30. 
„Din punctul nostru de vedere totul este pregătit. Aşteptăm să se ajungă la parametrii optimi. Eu am spus că doar joi seara se va simţi căldură cât de cât în casele oamenilor. Deocamdată aşteptăm să se ajungă la parametrii optimi, reţeaua secundară este verificată, va funcţiona normal şi nu vor fi probleme, asta e clar!”, ne-a declarat şeful termoficării din municipiul de la poalele Parângului.

Directorul Termocentralei Paroşeni,
inginerul Eduard Schmidt, ne-a declarat: „Domnule, luni s-a semnat Convenţia între cele două părţi, iar după aceea s-a trecut la verificarea instalaţiei, cu aerisirea ei şi umplerea golurilor de aer ce s-au format şi aşa mai departe. Am pornit instalaţia după ce am efectuat procedura tehnică aşa cum trebuie, marţi, undeva pe la orele 12:00, dar trebuie să vă spun că durează 48 de ore până ce agentul termic ajunge la parametrii optimi în punctele termice. În momentul de faţă, nu avem pe reţea­ua principală nicio defecţiune. E adevărat, ieri, pe 1 noiembrie, pe un segment de reţea din zona Judecătoriei Petroşani a existat o spărtură, dar care a fost imediat remediată, lucrându-se până seara târziu, undeva pe la orele 22:00. Însă chiar acum când vorbim, aproximativ orele 10:30, mă anunţă un coleg că la intrarea în Petroşani temperatura agentului termic este de 68 de grade. Asta înseamnă că cei de la societatea de termoficare din Petroşani pot să dea liniştit drumul la CET-uri. De exemplu, la ora 7:00, azi dimineaţă, erau 64 de grade Celsius. În trei ore şi jumătate s-au făcut 68 de grade Celsius. Dacă totul decurge normal, deseară în tot Petroşaniul ar trebui să fie caloriferele încălzite, iar oamenii să simtă căldura în apartamentele lor”, ne-a explicat directorul Eduard Schmidt.

Directorul Termoficării Petroșani
Sunându-l încă o dată pe Ovidiu Muntean după finalul discuţiei de mai sus, acesta ne-a confirmat cele spuse de directorul de la Paroşeni: „Da, sunt 68 de grade, văd şi eu. Mai există însă ceva mici probleme cu presiunea, care e puţin scăzută după cum văd, dar se reglează şi asta. Deja am dat drumul la PT 1, şi, încet, pe rând, vom da drumul la toate punctele termice. Vreau să vă spun că din acest moment durează cam 10-12 ore ca în tot Petroşaniul, din sud şi până în nord, să ajungă în calorifere o temperatură optimă a agentului termic. Deseară va fi căldură peste tot în condiţiile în care din punctul nostru de vedere, repet, nu sunt probleme pe reţelele secundare şi în punctele termice”.
Să sperăm că la ora apariției ediției tipărite a ziarului nostru, vineri, 3 noiembrie, agentul termic va ajunge în casele abonaților.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 cristi02.11.2017,  21:14:21
,frig ca-n pestera...frigul rabdat azi noapte...stam cu haine groase...suntem saraci..."Da,e normal,suntem in 1987,in comunism!A,nu,pardon,suntem in 2017,in U.E.!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter