05.11.2017,  12:33:12 | 1 comentariu | 370 vizualizari
Protest / Raftingul pe Jiu sabotat de o investiţie de… 140 de milioane de euro
de Alina PIPAN

Când vine vorba de demersuri anapoda, suntem campioni. Anapoda arată și protestul practicanților de rafting pe Jiu, cu toate că are substanță. 

Protestatarii spun că grupul de hidrocentrale care se realizează pe Defileul Jiului va transforma cu totul cursul acestui râu și aici nu se va mai putea practica niciun sport.  Practicanții acestui sport frumos, din Cluj, Târgu Mureș, Satu Mare și București, dar bineînțeles și din împrejurimi, au spus NU funcționării hidrocentralei. Problema este că acest protest vine mult prea târziu, pentru că deja 80 la sută dintre lucrări sunt deja finalizate. 
În 2003, când au început lucrările pentru realizarea acestei investiții, aveau undă verde inclusiv de la Mediu, până la finalizarea lucrărilor. Bineînțeles, atunci România nu era membră UE, nu ținea cont de protecția mediului. Să nu uităm cât timp a fost Jiul negru din cauza faptului că apa lui era folosită pentru a spăla cărbunele. Acum, cu toate că între timp Defileul Jiului a fost declarat Parc Național, și este protejat de lege, gunoiul în Jiu este o obișnuință. Jiul este infect, invadat de PET-uri, gunoi menajer și haine vechi. În plus, lucrările la hidrocentrală se fac nerespectând normele de mediu, iar deșeurile construcțiilor ajung tot în râu. 
Lucrările de amenajare hidroenergetică sunt acum blocate în urma unei hotărâri judecătoreşti a Curţii de Apel Bucureşti, după ce Garda de Mediu a impus constructorului să respecte normele de mediu în vigoare. Acum investiţia se desfăşoară într-o zonă protejată, și presupune  devierea Jiului printr-un tunel subteran prin munte, apa Jiului alimentând astfel două hidrocentrale. Până acum, Hidroelectrica a investit în jur de 140 milioane de euro, și cu toate că, într-adevăr, afectează fauna și flora, oprirea lucrărilor la acest stadiu ar însemna o pierdere de bani.  Continuarea lucrărilor stă practic la mâna instanței.  


Comentarii articol (1 )

#1 Cristi06.11.2017,  09:56:25
puteau sa investeasca si 10 mld de euro ,daca au incalcat legea sa plateasca ,lucrarile oprite si pusi sa ecologizeze,zona exact cum se face cu mineritul ,sa aduca zona la stadiul care a fost inainte


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter