06.11.2017,  18:52:17 | 0 comentarii | 406 vizualizari
Cartea cea mai nouă: „Salvatori în acţiune. Documente și relatări din istoricul activităţii de salvatori”
de Marian BOBOC

Am început săptămâna sub semnul satisfacției editoriale. A ieșit de sub tipar cartea nr. 33 din periplul meu documentaristic „Viețile Văii Jiului” (și 39 din portofoliul meu editorial).

Este cartea care s-a lăsat cel mai greu documentată. La un moment dat, am avut senzația că sunt asemenea salvatorilor care aleargă pe o bandă, la antrenament, fără să ajungă la capăt. Am cercetat foarte multe documente ca să aflu, de fapt, că despre activitatea de salvare nu s-a scris nimic. De exemplu, am răsfoit filă cu filă „Analele minelor” și „Revista minelor” din 1919 până în 1991, care au apărut lunar, și nu am găsit nici un rând despre activitatea minieră. Pentru a găsi câte ceva, am dat peste cap fonduri peste fonduri arhivistice ale societăților miniere. În cele din urmă a ieșit o carte de 200 de pagini, format A4. Mulțumesc tuturor colaboratorilor și... colaboratoarelor, prietenilor și... prietenelor mele pentru sprijinul acordat în momentele mai delicate apărute pe parcursul lungului istoric al realizării acestui volum.
Îi mulțumesc d-lui dr.ing. George Artur Găman (președintele Asociației Salvatorilor Minieri și de Suprafață din România) pentru onoarea pe care mi-a făcut-o scriind câteva rânduri generoase despre carte:
„SALVATORI ÎN ACȚIUNE. DOCUMENTE ȘI RELATĂRI DIN ISTORICUL ACTVITĂȚII DE SALVATORI este o carte care dă seama de devenirea unei meserii importante pentru societate, o meserie de vocație și curaj: meseria de salvator. Ca și în celelalte cărți ale sale, arondate istoriei Văii Jiului, și în aceasta Marian Boboc scoate la iveală din colbul arhivelor și praful bibliotecilor informații neștiute despre istoricul acestei nobile meserii. Informația din documente este completată de istorie orală, de mărturii ale unor salvatori minieri, participanți la cțiuni importante în Valea Jiului și în țară.
Un capitol suprinzător, un ade­vărat bonus al cărții, îl constituie SALVATORI MINIERI DIN VALEA JIULUI ÎN ACȚIUNE LA HOTEL CARLTON, în care este adus la lumină un episod uitat al eroismului salvatorilor minieri petrecut la București după cutremurul devastator din noapte de 9/ 10 noiembrie 1940.
Autorul propune și un aproape exhaustiv capitol dedicat exploziilor din industria minieră din Valea Jiului și intervențiilor salvatorilor minieri.
Cu SALVATORI ÎN ACȚIUNE. DOCUMENTE ȘI RELATĂRI DIN ISTORICUL ACTVITĂȚII DE SALVATORI, Marian Boboc umple încă o „căsuță” în ciclul săi de volume-document VIEȚILE VĂII JIULUI și ne oferă nouă, salvatorilor minieri, un bun prilej de reflecție asupra trecutului”.
Miercuri, 8 noiembrie, de la ora 13, în cadrul Adunării Generale a Asociației Salvatorilor Minieri și de Suprafață va avea loc lansarea volumului.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter