07.11.2017,  19:21:25 | 0 comentarii | 1110 vizualizari
La şapte ani de activitate, / „Pro Pescar” îşi extinde dominaţia în pescuitul sportiv şi de agrement 
de Corneliu BRAN

Articolul de mai jos nu se adresează doar celor 1.300 de membri ai Asociaţiei Sportive „Pro Pescar”.

A licitat și a câștigat 13 zone 
Întrucât la Timişoara asociaţia petroşeneană a câştigat zilele trecute licitaţia privind „accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului în vederea practicării pescuitului în habitatele piscicole naturale” (poate cea mai mare realizare a ei de la înfiinţare şi până în prezent), pentru a afla mai multe amănunte l-am abordat pe preşedintele Ion Carvaţchi.
„Da, sigur că interesează pe toată lumea şi mulţumesc ZVJ-ului că-mi dă posibilitatea să le explic oamenilor ce am făcut la licitaţii şi ce va urma în perioada următoare cu asociaţia noastră. E o bucurie ce s-a întâmplat şi sunt extrem de fericit că am putut să dau curs solicitărilor membrilor noştri de la ultima Adunare Generală. Am lucrat anul acesta - mai exact, primăvara şi vara ce au trecut - foarte mult la bilanţul asociaţiei noastre pe toată perioada celor şapte ani de activitate, care a fost făcut pentru un plan de management în vederea licitaţiilor care s-au derulat la Timişoara privind zonele de pescuit din judeţul Hunedoara care au fost scoase spre concesiune pentru următorii 10 ani. Noi am licitat absolut tot ce s-a putut, iar în urma licitaţiei am câştigat 13 zone, de care vom răspunde în următorii 10 ani! Credem că pentru tot ceea ce înseamnă Asociaţia Pro Pescar Petroşani nu putea fi mai bine de atât şi cred că membrii asociaţiei şi toţi cei din Valea Jiului vor aprecia acest lucru, deloc uşor şi obţinut după foarte multă muncă. Documentaţia asociaţiei noastre a fost ca la carte. De aceea, am câştigat ulterior şi contestaţiile. Dintre 50 de asociaţii care au depus aceste contestaţii, printre care şi noi, doar nouă au fost admise şi soluţionate, restul fiind respinse. Asta demonstrează seriozitatea cu care ne-am prezentat, munca depusă la documentaţie luni de zile şi toţi paşii pe care i-am făcut, aşa cum spune legislaţia şi aşa cum trebuia făcut”, ne-a declarat Ion Carvaţchi.

Zonele
câștigate la licitație sunt: Lacul „Cinciş”, Lacul „Ostrov”, Lacul „Păclişa”, Lacul „Subcetate”, Lacul „Haţeg”, Lacul de la Valea de Peşti, Jiul de Vest – mijlociu şi Jiul de Vest inferior, Jiul de Est inferior, Jiul inferior, Râul Strei – segmentul de la Pui la Subcetate, Râul Mare – inferior II şi Valea Polatiştei. În total 13 zone cu cursuri de apă şi lacuri. 
„Se poate pescui peste tot în România, inclusiv de Dunăre, dar intervin alte criterii în momentul în care asociaţii de pescuit din alte judeţe au câştigat licitaţiile pe zonele respective, cum am câştigat şi noi. Exact ca la noi se va întâmpla şi în alte zone, de aceea e bine ca de-acum să fiI membrul asociaţiei ce a câştigat licitaţiile pe zona respectivă, mai ales unde ai, fireşte, domiciliul. Cum e cazul nostru, stai în Valea Jiului, fiind membru al Asociaţiei Pro Pescar, câştigătoare de licitaţie pe aceste 13 zone, ai următorul mare avantaj: membrii asociaţiei noastre nu vor mai plăti pe niciuna dintre 13 zone ziua sau luna de pescuit! 
Sumele pe care noi le vom încasa de la ceilalţi pescari, ce nu sunt membri ai asociaţiei noastre – lucru care ne obligă şi ANPA – sunt pentru dezvoltarea asociaţiei în continuare, iar membrii noştri vor plăti numai cotizaţia de membru, atât şi nimic mai mult. Ceilalţi membri din alte asociaţii vor plăti un tarif de 5 lei/zi pe aceste 13 zone. Prin contractul pe care-l vom încheia cu ANPA, acum, după finalizarea licitaţiilor, vom fi obligaţi să amenajăm aceste zone de pescuit concesionate pe 10 ani, dar şi să le populăm şi aşa mai departe, inclusiv să efectuăm controale împreună cu jandarmii sau inspectorii silvici în vederea identificării braconajului sau a pescuitului ilegal. Va trebui să avem oameni încadraţi, oameni care să asigure paza şi controlul. Avem nişte reglementări clare şi, implicit, nişte cheltuieli destul de mari de-acum înainte. Vom avea oameni peste tot. Unde ne va fi greu să avem oameni ai noştri vom încheia colaborări cu asociaţiile de pescari din zona respectivă, cum e cazul Lacului Cinciş, ca să dau doar un exemplu, dar vor mai fi probabil şi alte două-trei zone. Cei 5 lei pe zi de care vă spuneam, pentru pescuit, vor trebui să fie plătiţi la Asociaţia Pro Pescar. Repet, vorbim de cele 13 zone amintite nu de altele. Cel care va face paza şi va merge în control va avea un chitanţier şi va tăia pe loc chitanţa respectivă. Asta va fi valabil doar dacă în prealabil n-a venit la sediul asociaţiei. Că s-ar putea să întâlnim şi cazuri când pescarul va ajunge la sediul din Petroşani şi va plăti, să zicem, o săptămână de pescuit pe Lacul Cinciş – ca să dau acelaşi exemplu. Pentru o săptămână va fi un alt tarif zilnic, mai mic, pentru o lună un altul şi mai mic, iar pentru un an va fi tariful pe zi redus substanţial. Atunci noi îi dăm chitanţa pe zona respectivă, încasăm banii, iar pescarul va prezenta chitanţa la controlul ce va fi efectuat de oamenii noştri în zona unde dumnealui a plătit să pescuiască. Spun toate astea ca să înţeleagă toată lumea şi să nu existe confuzii sau nelămuriri. În regulamentul nostru de funcţionare avem următoarele tarife după semnarea contractului cu ANPA din această lună: 5 lei/zi, 15 lei/săptămână, 50 lei/lună, 200 lei/an”. 

Bucurie pe de-o parte, puţină supărare pe de altă parte... Se dublează cotizaţia!
Tot de la acelaşi interlocutor am aflat pentru dumneavoastră, pescarii, cei 1.300 din cadrul asociaţiei sau cei ce aveţi în vedere înscrierea pe viitor, că cotizaţia se măreşte drastic, în condiţiile în care asociaţia va avea de plătit aceşti oameni ce vor face paza şi controlul în zonele câştigate la licitaţie, plus lucrările de întreţinere sau care periodic se vor ocupa de populare cu puiet.
„Va trebui să angajăm, iar cheltuielile pe care le vom avea nu vor fi mici. Vor fi cheltuieli cu personalul, cheltuieli de deplasare cu maşina la controale şi multe altele. După ce vom semna cu ANPA, vom avea o şedinţă a consiliului director şi vom stabili şi taxa de cotizaţie. Ea acum este de 75 de lei/an, dar probabil se va face 150-200 lei/an. Chiar dacă probabil va scădea pe moment numărul de membri cotizanţi, nu vom avea ce face, oamenii vor vedea cheltuielile care sunt, vor vedea avantajul de a fi membru şi vor reveni. Nu se poate şi cu multe arii de pescuit şi cu bani mai puţini. Totul costă. Nu sunt cheltuielile lui Carvaţchi Ion, ci ale asociaţiei. Noi am prevăzut, nu întâmplător, chiar şi o taxă de cotizaţie de 200 de lei/an. La un calcul riguros şi minim ne-am trecut cheltuielile care vor veni cu personalul angajat, cu deplasările cu maşina pentru controlul ce va trebui făcut, obligatoriu prin lege şi prin sarcinile asumate de contract şi de concesiunea făcută, cheltuielile de organizare şi administrare, cheltuielile de întreţinere, cheltuielile cu puietul şi multe altele. În lege nu se specifică că poţi să pescuieşti pe zi, pe lună, pe an... Însă noi în regulamentul nostru ne-am propus acest lucru, fără să încălcăm legea, care poate fi luată ca o facilitate pentru cei care vor dori să pescuiască în cele 13 arii ale domeniului nostru, dar nu sunt membri. Mai mult nu avem ce face. Revenind la cotizaţie, până acum persoanele active plăteau 75 lei, pensionarii - 60 de lei, elevii nu plăteau nimic. Acum toată lumea va plăti 150-200 lei, cum se va stabili, iar elevii jumătate de preţ. Îmi pare rău, dar asta este situaţia şi sper ca toată lumea să înţeleagă”, a mai menţionat Ion Carvaţchi.
Toate relaţiile pentru cei interesaţi se pot obţine de  la telefoanele: 0736.435215 sau 0731.304441. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter