08.11.2017,  19:27:16 | 0 comentarii | 437 vizualizari
Dr.ing. Constantin Jujan (vicepreședinte Asociația Salvatorilor Minieri și de Suprafață din România): „Activitatea de salvator minier nu poate fi desfășurată decât de oameni curajoși, puternici, inteligenţi și cu un puternic spirit înclinat spre voluntariat”
de Marian BOBOC

Vă rog să devoalați câteva amănunte din biografia dvs. 
M-am născut la 7 martie, în 1969, fiind al doilea și ultimul născut din familie. Am absolvit școala generală din localitatea de domiciliu, comuna Slivilești, județul Gorj. Am urmat cursurile Liceului de matematică-fizică „Tudor Vladimirescu” din Tg. Jiu, pe care le-am absolvit în 1986.
În Valea Jiului am venit la 1 septembrie 1989. În aceeași zi m-am angajat ca vagonetar la mina Petrila. Angajarea mea a fost determinată de faptul că eram student al Facultății de Mine din Petroșani - cursuri seriale. La mina Petrila am parcurs fiecare etapă de promovare până la funcția de inginer șef Securitate și Sănătate în muncă în anul 1999. În anul 2003 am fost promovat la Compania Națională a Huilei în funcția de Inginer șef Securitate și Sănătate în muncă, funcție pe care am deținut-o până în iulie 2004, când am revenit la mina Petrila ca director. Am condus această mină până în noiembrie 2006, când am fost promovat la Compania Națională a Huilei Petroșani ca director general adjunct. În această funcție am activat până în iunie 2009 când am fost numit director general la această companie. Am condus activitatea acestei companii până în iunie 2012 când am revenit la mina Petrila ca director. În februarie 2015 am fost numit director general, iar în iulie am plecat din activitatea de conducere prin demisie. Până la pensionare în 2017 am activat ca și consilier la cabinetul directorului general.

În ce an ați devenit salvator?
Sunt salvator din anul 1997.

Ce calități trebuie să posede un salvator? Există un arhetip al salvatorului?
Activitatea de salvator minier nu poate fi desfășurată decât de oameni curajoși, puternici, inteligenți și cu un puternic spirit înclinat spre voluntariat. Am condus această activitate de la șef de echipă și până la șef de stație. Am format salvatori, echipe de salvare cu care aveam curaj să particip la orice acțiune de salvare. Celor care îmi cereau acordul să între în rândul salvatorilor le spuneam: „Din această activitate nu vă veți îmbogăți, în salvare se muncește greu și se moare”.

De ce ați devenit salvator?
Am fost animat de dorința de a-i ajuta pe cei afectați direct de producerea unui accident sau a unei catastrofe. Totodată, am constatat că numai priceperea și dârzenia oamenilor (salvatorilor) pot conduce la salvarea unei persoane, loc de muncă sau sector de la consecințele unui accident sau de la catastrofă. Acestea au fost motivele care m-au determinat să devin salvator.

Vă mai amintiți prima acțiune de salvare la care ați participat?
Desigur. Prima acțiune de salvare am desfășurat-o la o lună după absolvirea cursului de salvare minieră, la abatajul cu SCRI 434, la orizontul -100.

Care sunt salvatorii de care vă amintiți acum?
Pot să spun că nu pot să fac diferențieri între salvatorii de la mina Petrila și de la INSEMEX. Toți, deopotrivă, sunt de remarcat. Din rândul cadrelor tehnice aș remarca activitatea ing. Benoni Costinaș, ing. Ilarie Bora, ing. Dumitru Turcu, ing. Ghertec Mikloși, ing Sorin Holingher, ing. Gheorghe Mununar, ing. Ion Dăbuleanu.
Cei mai buni instructori în activitatea de salvare sunt, de departe, dr.ing George Artur Găman şi ing. Victor Hosu. De asemenea, am o considerație deosebită față de colectivul de salvatori profesioniști de la Stația Centrală de Salvare Minieră.

Activitatea de salvare este una eminamente de echipă?
Îmi amintesc de cele două acțiuni din 17 şi 18 noiembrie 2015 de la mina Petrila după catastrofa din 15 noiembrie: niciunul din cei care erau programați la serviciu în acele zile nu a refuzat intrarea în acțiune. Această acțiune este un bun exemplu că acțiunile de salvare sunt acțiuni de echipă și se bazează pe coeziunea oamenilor.

Enumerați câteva acțiuni de salvare la care ați participat
Am participat la foarte multe acțiuni de salvare, dintre care le amintesc: mina Paroșeni, în 1997, aprindere de metan; mina Vulcan, în 2001, explozie în subteran; mina Livezeni, în 2003, incendiu și explozie în subteran; mina Petrila, 2015, explozie în subteran; mina Uricani, în 2011, explozie în subteran.

Există diferențe între salvatorii minieri și salvatorii cercetători de la INSEMEX? Dar asemănări? 
Toți salvatorii au aceeași formare. Diferențierea se produce în funcție de tipul acțiunii: un salvator de acțiune este permanent atent la starea de pericol și urmărește lichidarea cât mai rapidă a avariei, pe când un salvator cercetător este mai aplecat spre studierea cauzelor, caută probe pentru a elucida cauzele care au condus la producerea unei avarii.

Ce rol are pregătirea - teoretică și practică - în viața unui salvator?
Pregătire teoretică și practică are un rol covârșitor în instruirea și formarea unui salvator. Aceste cunoștințe îi sunt de folos în activitatea curentă din subteran, cât și în activitatea extraprofesională. 

Cât de mult a evoluat tehnica de salvare minieră?
Tehnica și aparatura de salvare au evoluat foarte mult în ultimii 20 de ani. Aparatura este mai ușoară, mai complexă. Astfel, ajută la luarea unor decizii rapide și crește siguranța acțiunilor.
În activitatea din minele din Valea Jiului aparatura este foarte veche, iar reușita acțiunilor de salvare este rezultatul priceperii, dăruirii și curajului salvatorilor și conducătorilor lor.

În calitate de conducător al unor acțiuni de salvare, care a fost grija principală?
În toate acțiunile pe care le-am condus sau coordonat, prima mea grijă a fost legată de viața oamenilor. Niciodată nu am expus salvatorii la stări de pericol în situații în care nu aveam controlul.

Dacă băiatul dumneavoastră ar lucra în domeniu, l-ați încuraja să îmbrățișeze meseria de salvator?
Dacă fiul meu ar lucra în subteran, aș vrea să activeze ca salvator din cel puțin două motive: pentru că multe cunoștințe teoretice și situații practice pe care le dețin ar putea să-i fie de folos și pentru că ar trăi emoțiile unei intervenții de salvare și bucuria unor acțiuni reușite.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter