13.11.2017,  19:27:42 | 1 comentariu | 485 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Minune la primăria vulcăneană: Timpul s-a oprit în loc
de Gheorghe OLTEANU

Dacă e să chibzuim şi să ne aducem aminte, minunea asta din turnul clădirii Primăriei municipiului Vulcan s-a mai petrecut. Dar nu, dintr-odată, chiar pe toate laturile sale. Un ceas sau chiar două mai rămânea în viaţă.

Cu decenii în urmă
ştiai la fix când e ora unu după amiază. Muncitorul care trăgea sirena de la Uzina Electrică Vulcan nu greşea cu o secundă. Nici înainte, nici după. La fel era cu duda şi la ora 14:00, când, din nou, ea se auzea sunând din partea de jos a coloniei. Erau mulţi vulcăneni, dacă nu chiar toţi, care-şi programau treburile după indicaţiile ei orare. Chiar şi copiii îşi împărţeau timpul după ea. Asta o fac până la unu, la şase am aia de făcut şi aşa mai departe. De aceea, credeţi-mă - iar cei care îmi pot susţine afirmaţiile sunt destui – a fost un adevărat şoc local atunci când vechea uzină electrică vulcăneană, înfiinţată undeva la începutul secolului al XX-lea, a fost pusă pe butuci. Asta, deşi generatorul, cazanele şi celelalte instalaţii n-aveau vreun beteşug. Dimpotrivă, în magazie existau piese de rezervă în vaselină. Ce a ajuns uzina, după aceea se ştie. Dar asta e o altă poveste despre care negreşit c-o să scriu.

Acum
mai toată lumea poartă un ceas în buzunar. Scoţi telefonul mobil şi afli ce oră e. Câteodată parcă ţi-e lene să faci gestul ăsta simplu. Dacă erai în centrul vechi, căutai cu ochii unul dintre ceasurile din turla bisericii de lângă şcoala 1. Acum, sub stratul de vopsea maron, nu li se disting nici măcar acele, că despre funcţionare nici nu mai poate fi vorba. Dacă te nimereai pe bulevard, peste drum de salcie, înlocuită cu vestita ciupercă, aveai la dispoziţie ceasul oferit comunităţii de un localnic. Nici acela nu mai e. Aşa că, fiind pe bulevard şi în apropierea primăriei, singura posibilitate de a afla cât e ceasul era aceea de a-ţi ridica privirea spre ceasurile din turnul clădirii. Numai că, în prezent, nici astea nu mai merg. Fiecare şi-a ales câte o oră diferită la care a încremenit. Nu ştiu la comanda cui şi cine dinăuntru ar fi interesat ca, aici, timpul să stea pe loc. În niciun caz nu cred că ar fi vreunul dintre funcţionarii mărunţi ai instituţiei.Comentarii articol (1 )

#1 ;) ;) ;)14.11.2017,  00:11:04
ceasul de la primarie functioneaza precum angajatii din primarie. A stat ceasul atunci sa stea si ei acasa, oricum nu li s-ar sinti lipsa de la locul de munca


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter