13.11.2017,  19:40:07 | 1 comentariu | 496 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Viaţa „de Petroșani”... / Pornind de la o stradă: Cuza Vodă
de Corneliu BRAN

Despre trotuarele făcute praf de pe strada Cuza Vodă din Colonia Petroşani am mai scris anul acesta, anii trecuţi la fel. Am dat în vară atât răspunsul primarului şi într-un alt material şi răspunsul directorului executiv Daniel Vişan. Ultimul ne spunea că firma care execută lucrările de introducere a gazului metan va aduce la stadiul iniţial trotuarul de pe sensul de drum unde s-a săpat (sensul dinspre zona centrală a Petroşaniului), „altfel nu facem recepţia lucrării”. Probabil şi din această cauză câţiva cetăţeni de pe această stradă ne-au şi solicitat din nou o documentare la fața locului.

Trotuarele şi strada - reabilitate în 2018
Cetăţenii de pe această stradă ar trebui să mai aibă răbdare până la anul cu aceste trotuare. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a explicat cât se poate de clar și omenește faptul că în 2018 se vor reabilita şi acestea în condiţiile în care „prioritare au fost lucrările de introduce­re a canalizării şi de introducere a conductei principale din cartier a gazului metan, plus câteva străzi pentru care existau proiecte şi finanţare”.

Trotuare de formă şi pline de noroi şi gropi!
Strada am găsit-o puţin mai bine decât în vară. În sensul că şanțurile de la lucrarea legată de conducta de gaz metan au fost astupate, movilele de pământ nu mai există, iar după mascarea conductei la suprafaţă şanțul a fost şi asfaltat. E drept, arată ca naiba, jumătate de trotuar, pe vreo câteva sute de metri arătând asfaltat proaspăt, cealaltă jumătate fiind plină de gropi şi asfalt vechi, antic, crăpat şi rupt, sau care lipseşte pe porţiuni mari, degradându-se total în timp. Pe partea cealaltă de drum, trotuarul arată şi mai prost. E drept că acest trotuar numai trotuar nu mai este, oamenii preferând să meargă pe drum mai ales după ploaie, cum era luni când am fost acolo.
Dacă vorbim şi de drum, e clar că şi acesta ar trebui reabilitat, în condiţiile în care vorbim de un drum important al cartierului, ce duce spre gară şi spre câteva instituţii publice (Apa Serv, Termoficare).

Pensionarul Szabo
Ne-am întâlnit cu domnul Szabo, care locuiește la numărul 40 pe strada respectivă. Este pensionar, are 65 de ani, a lucrat în subteran la fosta Mină Valea de Brazi. Pensionarul ne-a spus, că pe lângă trotuare, de care e total nemulţumit, mai are alte câteva nemulțumiri, pe care nimeni nu vrea să le rezolve: „Sunt total nemulţumit de aceste aşa-zis trotuare. De ani de zile ne chinuim, iar când plouă e şi mai şi, că, nefiind borduri cum trebuie, apa vine şuvoi şi ne intră în curte. Arată şi inestetic… Cred că primăria putea să facă mai mult până acum. Au spus că a fost canalizarea. Apoi au spus că bagă gazul şi să mai aşteptăm. Gazul s-a băgat, trotuarele au rămas aşa, că ne rupem gâtul pe ele mai ales noi, bătrânii. Şi apropo de gaz... Spuneau că ne bagă gazul, fericire mare... M-am dus luna trecută să-mi depun cererea, bucuros nevoie mare că vom avea la iarnă gaz. Mi-au spus de la Deva de la gaz că va dura 18 luni! Vă daţi seama, peste un an şi jumătate! Poate unii nici nu mai trăim pe-atunci. E o bătaie de joc! A două iarnă fără gaz, că abia în 2019 în primăvară vine rândul. Oare primăria n-ar putea interveni să se facă mai repede branşările, că suntem oameni bătrâni, bolnavi. Soţia mea e bolnavă şi numai noi ştim cum o ducem (păcat că oamenii nu citesc cel puțin ZVJ-ul, în care dl. primar Iacob-Ridzi a explicat exact competența primăriei în chestiunea gazului – n.r.). O altă nemulţumire a mea e acest stâlp din faţa porţii. Au schimbat stâlpii cei de la firma care se ocupă de aceşti stâlpi de iluminat. Dar stâlpul ăsta a rămas tot cel vechi, un pericol public. Una, că e vechi şi deja e periculos, alta e că are zeci de sârme şi sârmuliţe pe el, uitaţi-vă, multe atârnă fiind periculos pentru copii. Chiar zilele trecute i-am alungat pe unii că se jucau aici lângă stâlp. Nu ştiu ce-i cu toate sârmele astea, dar cred că unele sunt periculoase, mai ales că cei mici nu ştiu ce înseamnă să fii electrocutat şi deci nu se feresc. Toţi stâlpii i-au schimbat, doar pe ăsta şi pe un altul de la numărul 50 nu. Am făcut sesizare şi mi s-a spus că au uitat, dar când vor avea bani vor veni să-l schimbe şi pe ăsta. Iată, numai probleme! Şi mai am una! Cu pensia…!”.

Lămuririle primarului 
Față de problemele de pe această stradă primarul Petroşaniului a exprimat următoarea poziție: „Cunosc situaţia, am fost acolo, am şi stat de vorbă cu mulţi dintre dumnealor. Vă spun ce le-am spus şi dumnealor, în 2018 avem în vedere şi această stradă şi trotuarele, mai ales acum că s-a terminat cu canalizarea şi gazul metan. Anul viitor vom prinde la buget şi aceste lucrări de reabilitare de pe Cuza Vodă şi alte străzi. În ceea ce priveşte răspunsul dat de cei de la E-ON, că după 18 luni, aici eu sau primăria nu ne putem băga, e politica firmei, ei ştiu cum lucrează, cum au stabilit, ce investiţii fac şi ce nu fac. Noi putem doar să-i rugăm să dea dovadă de înţelegere şi să ia în calcul rezolvarea tuturor solicitărilor petroşenenilor noştri, dându-le răspunsuri la întrebări şi rezolvând acolo unde e posibil problemele sesizate. Nouă ni s-a spus ca oamenii să depună cereri de branşare la reţea, noi am anunţat. Iar ce a ţinut de noi, partea cea mai importantă, am făcut: Colonia are conductă de gaz, de unde toate casele se vor putea în timp branşa. A fost o promisiune şi ne-am respectat-o şi mă bucur că am putut să ne ţinem de cuvânt”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (1 )

#1 Cosmin 14.11.2017,  00:03:12
Iti rupi masina in colonie ! Străzi ZERO,trotuare ZERO,gaz metan ZERO !Oamenii din colonie conteaza doar la VOT ????


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter