14.11.2017,  18:58:31 | 0 comentarii | 488 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Lista monumentelor istorice din Valea Jiului cuprinde și acum clădiri inexistente, dar și monumente din Epoca Romană
de Alina PIPAN

Institutul Național al Patrimoniului este instituția care ar trebui să contabilizeze, să evalueze și să finanțeze în vederea recondiționării monumentele istorice din țară. Institutul este numai unul, monumente istorice în România sunt mii.

Unele mai sunt doar pe hârtie, și pentru că practic nu s-a constatat degradarea până la dispariție a acestora, sau transformarea lor până la stadiul în care să-și fi pierdut valoarea, ele rămân pe liste, cu toate că listele au fost actualizate în anul 2015. 
Județul Hunedoara are o listă de 518 monumente istorice, care, spre deosebire de alte județe, nici nu este foarte generoasă. În schimb, are ce nu au alte județe, un monument istoric protejat UNESCO, anume Complexul Cetăților Dacice de pe munții Orăștiei. 
Pe teritoriul Văii Jiului sunt enumerate 12 monumente istorice, cele mai multe fiind înregistrate la Petroșani. Însă, mare parte din monumentele istorice de la Petroșani nu mai întrunesc demult condiția de monument istoric, dar în lipsa unei evaluări ele rămân pe listă. 
Un exemplu elocvent este Cartierul de locuințe Colonia Petroșani, delimitat de următoarele străzi: strada Jiului de Est, strada Cărbunelui, linia de cale ferată, gara, strada Vlad Țepeș. Casele din această zonă datează de la sfârșitul secolului XIX. Unele chiar de atunci au rămas în picioare, în locul altora s-au construit clădiri noi. Oricum, fiecare dintre locatari a modificat interiorul și exteriorul locuințelor așa cum a știut și a putut. Colonia nu s-a modernizat, nu și-a schimbat complet aspectul, doar a devenit mai ponosită. Dacă străzile au acum canalizare, unele chiar și asfalt nou, internet și telefonie, cum nu se întâmpla acum două secole, multe dintre case au rămas la fel. 
Pe strada Cuza Vodă însă, la numărul 4, ar trebui să se afle fostul sediul al Sindicatului Minier, dintre anii 1921-1946. La adresa respectivă funcționează acum un depozit. Clădirea monument istoric nu mai există demult, și nici vreo urmă a existenței ei. Așadar, această poziție de pe lista monumentelor istorice ar putea fi ștearsă. 
O altă parte a Petroșaniului, de asemenea pe lista monumentelor istorice, este transformată radical. Aici timpul chiar și-a spus cuvântul, și în afara unor clădiri reper, ea nu mai are nimic din aspectul sfârșitului de secol XIX. Centrul istoric al orașului, cuprins între strada Mihai Viteazu, strada 1 Decembrie, Piața Victoriei și Centrul Civic, strada General Dragalina și strada Timișoarei, este consemnat pe lista Institutului Național al Patrimoniului. S-a păstrat aliniamentul stradal, dar în rest nimic din vechiul oraș, nicio porțiune de strada asfaltată cu piatră cubică, niciun ornament stradal. Dar această parte din centrul vechi mai afișează clădirile monument istoric, a căror frumusețe nu putem spune că a pierit. Este vorba despre Dispensarul Principele Mircea, azi Casa de Cultură a Studenților, construit în 1925, de primul sediu SAR, acum Muzeul Mineritului, construit în anul 1920, ce urmează a fi recondiționat și modernizat ca la carte, Cazinoul Muncitoresc din Grivița Roșie 38, construit în anul 1925, restaurat în urma unei investiții private, în a cărui sală de spectacole funcționează acum restaurantul „La Belle Epoque”. Să nu uităm de clădirea Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, construită în 1905, ulterior extinsă și modernizată. 
Dacă la fiecare dintre monumentele de mai sus li s-au adus modificări, s-au modernizat, extins, reabilitat, Biserica de lemn a Sânonilor de pe strada Lunca, care datează din sec XVIII, a rămas aproape la fel. Acest monument istoric are o valoare însemnată pentru istoria Văii Jiului, și totuși nu este pusă în valoare. Cu toate că este administrată de Biserica Ortodoxă Română, nu face nici măcar parte din traseele turistice tematice, organizate de Biserica Ortodoxă, așa cum fac parte, de exemplu, biserica din Straja și Drumul Crucii. Frumusețea Bisericii Sânonilor este celebrată doar la Paște, cu ocazia nedeilor. 
Alte două monumente istorice sunt înregistrate pe aria teritorială a Petroșaniului, ele fiind împărțite cu Orăștioara de Sus. Este vorba de Castrul roman de pământ 2, situat în Înălțimea Comănicel la cca 500 m S, 1800 m altitudine, datând din Epoca Romană, dar și situl arheologic de la Baru, situat tot la Înălțimea Comănicel.
În Valea Jiului mai sunt catalogate drept monumente istorice Casa natală a lui Ion Dezideriu Sîrbu, situată la Petrila, pe strada Zorile 6, care datează din 1870. Lupeniul mai are pe teritoriul lui un monument istoric, și nu vorbim despre Palatul Cultural, ci despre Biserica de lemn „Pogorârea Sf. Duh”, din Bărbăteni numărul 70 A, care datează din secolul XIX. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter