16.11.2017,  18:43:35 | 0 comentarii | 414 vizualizari
Sâmbătă. Petroşani. Sala de Marmură. La orele 9:00. / 80 de ani de când la Atelierele Centrale Petroşani s-a turnat Coloana Infinită
de Corneliu BRAN

Luna aceasta se împlinesc 80 de ani de când la Atelierele Centrale Petroşani s-a săvârşit realizarea capodoperei universale a operei brâncuşiene cunoscută de noi toţi, „Coloana Infinită”. În anul 1937 la Petroşani era realizată una dintre cele mai importante sculpturi moderne ale lumii, fapt pentru care noi, cei din Valea Jiului, trebuie să fim mândri şi să spunem acest lucru tocmai ca generaţiile care vin să cunoască la rândul lor acest lucru. Mai mulți iubitori de artă şi de istorie, în frunte cu neobositul Ovidiu Rizopol, vicepreşedintele Asociaţiei „Petro Aqua” Petroşani, au pus la cale cu acest prilej mai multe manifestări, care vor avea loc în ziua de sâmbătă, 18 noiembrie, şi la care sunt invitaţi „toţi cetăţenii interesaţi de Brâncuşi, opera sa, şi de realizarea Coloanei Infinite acum 80 de ani la Atelierele Centrale Petroşani”.

Sorana Georgescu-Gorjan şi alţi 21 de invitaţi de marcă 
Marţi după-amiaza am stat de vorbă chiar cu Ovidiu Rizopol, căruia i-am cerut în primul rând să ne spună cum i-a venit această idee şi să ne dea informaţii despre programul manifestărilor de sâmbătă şi de invitaţii care vor veni la Petroşani cu această ocazie.
„Am să încep cu Programul manifestărilor. El cuprinde un vernisaj de expoziţii organizate în Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani, începând cu orele 9:00. Este vorba de o expoziţie de mărci poştale şi plicuri intitulată Brâncuşi în filatelia română şi de o prezentare de fotografii rare ce prezintă filmul montării Coloanei la Atelierele din Petroşani. După acest vernisaj, undeva după orele 9:30, va avea loc un simpozion unde vor participa reputaţi brâncuşologi, artişti plastici, scriitori, critici de artă. În sală va putea să fie prezent absolut oricine care este pasionat de subiect. Și-au anunțat prezenţa 22 de personalităţi din domeniile de care am amintit. Sâmbătă seara de la orele 18:00 ne mutăm cu toţii de la primărie la Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu, unde vom participa alături de invitaţi şi petroşeneni la spectacolul de teatru cu piesa Infinitul Brâncuşi, scrisă de Valeriu Butulescu, în regia lui Gelu Badea. Ideea acestor manifestări izvorăşte din preocuparea Asociaţiei Petro Aqua, care de vreo 6 ani de zile s-a preocupat constat pe tema Brâncuşi la Petroşani şi realizarea Coloanei Infinite la Atelierele Centrale Petroşani. În ultimii ani am mai organizat acţiuni legate de acest subiect, iar Petro Aqua, după cum multă lume cred că ştie, a mai editat un Caiet Petro Aqua - Brâncuşi la Petroşani, ediţie bilingvă. Apoi, Caietul Petro Aqua nr. 11 – cu istoria turnării Coloanei Infinite la Petroşani, care prezintă în formă lizibilă cam toată corespondenţa lui Brâncuşi cu tehnicienii din Petroşani ce s-au ocupat de lucrări, plus fotografii rare realizate în acei ani. Apoi, tot în ultimii ani, după cum ştiţi la Muzeul Mineritului, cu intenţia vădită de a aduce la cunoştinţă nenumăraţilor elevi şi grupurilor care vizitează prin Programul Şcoala Altfel muzeul, am făcut un stand permanent tot legat de Coloana Infinită. 
Această acţiune este organizată de Asociaţia Petro Aqua Petroşani şi de Club Rotary Valea Jiului – Petroşani, cu sprijinul Primăriei municipiului Petroşani şi a primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, care ne-au ajutat cu sala, cu sonorizarea şi proiecţia imaginilor. Apoi, trebuie să-i mulţumim directorului Teatrului I.D. Sîrbu, Rădescu, din partea căruia am găsit deschidere totală şi multă înţelegere. Mulţumiri pentru sprijin şi directorului Constantin Dicu de la Clubul Rotary, domnului Emil Părău din Lupeni, conducerii Hotelului Petroşani – care ne-a acordat anumite facilităţi pentru cazarea celor 22 de invitaţi, şi colegului meu, preşedintele Petro Aqua, Imre Szuhanek, care m-a sprijinit în idee şi în toate demersurile, şi colegilor care ne sprijină.
În legătură cu invitaţii, cum am spus vor fi peste 20, în frunte cu doamna Sorana Georgescu-Gorjan. Mai vin din Craiova, din Cluj-Napoca din Tg-Jiu şi Râmnicu Vâlcea. Din Cluj vine domnul Constantin Zărnescu, cel care a publicat pentru prima oară aforismele lui Constantin Brâncuşi. Din Tg-Jiu vine un alt brâncuşolog important, domnul Ion Mocioi. Tot din Cluj-Napoca vine domnul profesor Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei, ex-rector al Universităţii Babeş-Bolyai. Tot alături de noi vor fi şi reputatul sculptor Vlad Ciobanu, laureat al premiului Constantin Brâncuşi şi criticul de artă, binecunoscut, domnul Pavel Suşară, ambii din Bucureşti. Nu vor lipsi fostul rector al Universităţii Constantin Brâncuşi din Tg-Jiu, domnul Moise Bojincă, cel care a predat şi la Universitatea din Petroşani”.

Un vis împlinit!
Ovidiu Rizopol ne-a mai spus că odată cu organizarea acestui simpozion care reuneşte foarte mulţi brâncuşologi din ţară, precum şi artişti plastici, critici de artă, ingineri şi artişti plastici ce s-au ocupat de operele geniului mondial al sculpturii, i s-a împlinit un vis:
„Este visul meu de vreo douăzeci de ani de când m-am aplecat mai mult spre operele lui Constantin Brâncuşi. Dacă ar fi să fac o analogie, este ca şi cum în lanţul sărbătorilor religioase le sărbătorim pe toate dar sărbătoarea Naşterii Domnului n-o prea amintim... Aşa şi cu Brâncuşi, se vorbeşte de el, de capodopera universală Coloana Infinită, dar despre faptul că a fost realizată la Petroşani de un grup de muncitori coordonaţi de mari ingineri ai ţării al acelor vremuri nu se vorbeşte mai deloc!”, a declarat, pentru ZVJ, Ovidiu Rizopol.

Omagiu adus muncitorilor de la ACP
În încheiere, Ovidiu Rizopol a mai ţinut să mai completeze cu o idee legată de simpozionul de sâmbătă:
„Aş mai vrea să menţionez un lucru deosebit de important. La acest simpozion vor participa şi cei doi ingineri care au lucrat la înlăturarea defecţiunilor Coloanei. Inginerul Sever Georgescu este directorul ştiinţific la INCERT (Institutul Naţional privind Calitatea Construcţiilor), un mare specialist în seismologie, şi la domnul inginer Virgil Câlea, care în 2001 a pus Coloana Infinită din nou în picioare, după ce aceasta a fost demontată de Radu Varia, un român din SUA – New York, care a venit cică s-o repare, a demontat-o şi a lăsat-o apoi aşa! Domnul Virgil Câlea cu echipa sa de la Turbomecanica, din 8 septembrie, de Sfântă Măria Mică, în anul 2001, până de Crăciun au stat la Tg-Jiu şi au repus-o pe picioare. Dumnealui îmi povestea după aceea de calitatea extraordinară a lucrării, faptul că a găsit nişte bucăţi din interiorul Coloanei pe care era poansonat numele sudorilor! O calitate excepţională a lucrării! Îmi spunea: Domnule, cu tehnica de azi şi ştiinţa avansată ce o avem acum, cu greu s-ar putea realiza aşa ceva! Da, aşa este, cei din 1937 nu aveau utilaje moderne, dar aveau altceva: aveau meseria în mâini. Erau nişte meseriaşi cu totul excepţionali! Dumnealui va prezenta la simpozion, ca şi Sever Georgescu, două materiale cu trimiteri directe la calitatea lucrărilor şi a operei brâncuşiene. Practic, un omagiu adus muncitorilor de la Atelierele Centrale Petroşani”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter