19.11.2017,  13:23:59 | 0 comentarii | 362 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Primăria municipiului Petroşani, / Comisia comună Petroşani-Varpalota a stabilit „Programul de colaborare pentru anul 2018”
de Corneliu BRAN

Vineri, 17 noiembrie, la Primăria municipiului Petroşani a avut un nou episod al întâlnirilor comune dintre reprezentanţi ai celor două administraţii publice locale ale oraşelor înfrăţite, municipiile Petroşani şi Varpalota. Cum la anul se împlinesc 20 de ani de când Petroşaniul şi Varpalota din Ungaria au pus bazele acestei colaborări, cele două primării şi consilii locale au stabilit la Petroşani cu această ocazie şi un program comun, anual, de acţiuni şi manifestări. Acest lucru s-a parafat vineri în cadrul şedinţei comune ce a avut loc în sala de şedinţe a primăriei. Din ambele delegaţii au făcut parte membrii comisiilor de lucru ale celor două administraţii locale.

Partea română prezentă
Cu o jumătate de ceas înainte de orele 9:00, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, i-a întâmpinat pe cei trei oaspeţi maghiari în sala de protocol alăturată biroului său, alături de membrii comisiei ce se ocupă de înfrăţirea celor două localităţi: viceprimarul Florin Nicolae (totodată şi preşedintele comisiei de lucru din Petroşani), Adrian Negoe, secretarul Primăriei Petroşani, consilierii locali Lucia Muntean şi Lavinia Grigoriu (membri ai comisiei de lucru) şi consilierul primarului, Eduard Wersanski, de asemenea membru al comisiei (fiind, vineri, şi pe post şi de translator al discuţiilor). 

Partea maghiară prezentă 
Imediat ce toată lumea s-a aşezat pe scaune, au şi început discuţiile, la acestea fiind prezenţi şi reprezentanţii presei locale. Edilul petroşenean a adresat pentru început un bun venit oaspeţilor, în fruntea delegaţiei maghiare aflându-se viceprimarul Primăriei oraşului Varpalota, Csaba Katona, alături de Istvan Kadar, consilier local şi Sandor Tamas, vicesecretar în cadrul comisiei din consiliul local care se ocupă de această relaţie de înfrăţire româno-maghiară.  

Primarul Petroşaniului 
După câteva adresări legate de colaborarea fructuoasă pe care cele două oraşe o au prin administraţiile locale de foarte mulţi ani, Tiberiu Iacob-Ridzi a mai menţionat:
„Relaţia de colaborare pe care o avem deja de aproape două decenii cu partenerii noştri din oraşul maghiar Varpalota a devenit una funcţională nu doar la nivelul administraţiei locale, ci şi la nivelul comunităţii locale, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Sunt convins că şi pentru anul 2018, un an în care sărbătorim 20 de ani de parteneriat, cele două comisii de lucru, pe care le-am constituit în acest scop, vor elabora un Program de activităţi comune care să răspundă aşteptărilor a cât mai multor cetăţeni din Petroşani şi, în egală măsură, din oraşul înfrăţit Varpalota”. Primarul şi-a încheiat intervenţia cu un mesaj către doamna din fruntea primăriei oraşului din Ungaria şi către cetăţenii din Varpalota: „Vreau să-i transmiteţi doamnei primar salutările noastre, şi dacă nu ne mai vedem până de sărbători vă urez tuturor celor din Varpalota sărbători fericite şi să ne vedem cu bine la anul!”. 

Mulţumiţi de colaborare
A urmat discursul preşedintelui delegaţiei din Varpalota, viceprimarul Csaba Katona: „Stimate domnule primar, stimaţi domni şi doamne prezenţi, o să încep cu transmiterea salutului doamnei primar din Varpalota pentru dumneavoastră şi pentru consiliul local. Această întâlnire este cu ocazia şedinţei comune a reprezentanţilor celor două administraţii locale prin care vom stabili programul comun de acţiuni pentru anul viitor. Aţi şi amintit că anul viitor este un prilej de aniversare a celor 20 de ani de când cele două oraşe sunt înfrăţite şi cred că ambele localităţi trebuie să fie mândre că am putut să ducem această relaţie timp de două decenii. Pot să spun că în ultimii 20 de ani oraşul Petroşani este acea localitate cu care am avut cea mai rodnică colaborare în general. S-a dezvoltat foarte mult colaborarea în foarte multe domenii: civice, culturale, pe linia tineretului şi copiilor şi a educaţiei şi altele. Tot cu mândrie pot să vă spun că membrii comisiilor au căutat în fiecare an să aducă noutăţi în programele noastre, şi în ultimul timp cred că mai trebuie dezvoltate şi mai mult activităţile comune ale societăţii civile din cele două comunităţi locale. Este de datoria noastră, a conducerii primărilor noastre şi a consiliilor locale să atragem cât mai mult societatea civilă şi membrii comunităţii să ia contact unii cu ceilalţi. Cu ocazia sărbătorilor care se apropie vă doresc dumneavoastră, consiliului local şi funcţionarilor din primărie, cetăţenilor Petroşaniului un Crăciun Fericit şi un An Nou cu împliniri şi sănătate! Bineînţeles că mai trebuie să vă mulţumim, domnule primar, în mod personal pentru ceea ce aţi făcut şi faceţi pentru această relaţie de înfrăţire a celor două localităţi (...)”.
Întâlnirea s-a încheiat ca de obicei cu mici cadouri de protocol făcute unii altora şi cu strângeri de mâini.

Şedinţa comisiilor de lucru şi programul de acţiuni comune 
La şedinţa desfăşurată în sala unde se ţin de obicei şedinţele de consiliu local, începută în jurul orei 9:00, au participat toţi cei amintiți mai sus, cu excepţia primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, cel care de altfel a spus imediat ce s-a încheiat prima parte a acţiunilor că: „predau ştacheta viceprimarului Florin Nicolae care, e de altfel, şi preşedintele comisiei de lucru...”.
Nu vom relata ce s-a spus în prima parte a şedinţei de către cei doi preşedinţi de comisie, dar ne vom opri asupra programului de acţiuni comune stabilit de membrii comisiilor din cele două administraţii publice locale în partea a doua a ei.
Programele consacrate din cei 19 ani de acţiuni comune ale celor două localităţi înfrăţite, ce se vor desfăşura în 2018, vor fi: participarea unei delegaţii maghiare (de trei persoane) la Petroşani, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a Ungariei, ce va avea loc în perioada 14-16 martie, acesta fiind şi momentul în care se va semna oficial şi Programul comun al acţiunilor din 2018; participarea unei delegaţii maghiare, formate tot din trei persoane, la manifestările dedicate Zilelor Municipiului Petroşani (o perioadă de o săptămână din luna mai sau iunie); de partea cealaltă, o delegaţie de petroşeneni, de 3-4 persoane, va participa în iunie la manifestările dedicate „Zilei Victoriei” la Varpalota; organizarea unor tabere şcolare pe bază de reciprocitate, cu grupuri de 20 de elevi şi cinci însoţitori – în luna iulie; participarea Secţiei de Handbal a CSŞ Petroşani cu 15 sportivi la Cupa „Cell” din Varpalota (în luna august), reciproc fiind valabil participarea Secţiei de Handbal a C.S. Varpalota la turneul de handbal organizat la Petroşani tot în luna august; participarea a câtor patru sportivi din fiecare localitate la concursurile de maraton organizate la Petroşani – în septembrie şi Varpalota – în octombrie; şedinţa de lucru a Comisiei comune Petroşani-Varpalota în vederea elaborării Programului de colaborare pentru anul 2019.
Vineri s-a stabilit pentru anul viitor şi două noi programe comune, altele decât cele obişnuite de până acum: în martie se va semna la Petroşani „Protocolul de colaborare între Şcoala Gimnazială Avram Stanca din Petroşani şi Şcoala Generală Rakoczi Telep din Varpalota” ce va pune bazele unei noi colaborări în domeniul educaţiei şi a tinerilor din cele două localităţi; un al doilea program constă în „marcarea aniversării a 20 de ani de înfrăţire a celor două localităţi” (vor exista în acest sens două şedinţe comune ale celor două consilii locale, la Petroşani şi la Varpalota, dar şi mai multe „activităţi culturale, civice şi sportive” ce se vor derula pe parcursul anului următor, toate acestea fiind finanţate printr-un proiect şi din bugetele locale).Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter