03.12.2017,  11:51:53 | 1 comentariu | 386 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Alături de primarul lor, / Petroşenenii au sărbătorit cu bucurie Ziua Naţională a României
de Corneliu BRAN

Cu acest prilej, alături de manifestările specifice dedicate acestei importante date din istoria României, n-au lipsit şi peste 1.500 de porţii tradiţionale de fasole şi cârnaţi.
Pe o vreme ploioasă dar nu foarte rece, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au început anul acesta la Petroşani în dimineaţa de vineri, 
1 Decembrie, la orele 10:30, ca de obicei în Parcul Central „Carol Schreter”.

Din cauza vremii mohorâte la prezentarea onorului şi la arborarea tricolorului, pe fondul intonării Imnului de Stat, n-au fost prezenţi ca în alţi ani mii de petroşeneni, ci doar câteva sute. Alte câteva sute au ajuns mai târziu, fiind prezenţi la spectacolul folcloric oferit de copii şi tineri din localitate, aşezându-se apoi la rând pentru a-şi lua porţia tradiţională de fasole cu cârnaţi oferită de municipalitate de Ziua României. Dar chiar şi aşa, atmosfera de ceremonie în cinstea unei zile sfinte pentru toţi românii adevăraţi s-a simţit!
Alături de primarul municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi,  la festivitatea solemnă dedicată zilei de 1 Decembrie au fost prezenţi viceprimarul Florin Nicolae, directorul Executiv din primărie, Daniel Vişan, plus ceilalţi din conducerea instituţiei şi marea majoritate a consilierilor locali. Lângă toţi aceştia, au mai fost de asemenea prezenţi câţiva directori ai unor instituţii de stat importante de pe raza localităţii, precum şi conducerile organelor de poliţie, pompieri şi jandarmerie: mai exact ofiţeri, subofiţeri din cadrul Poliţiei municipiului Petroşani şi ai Jandarmeriei Petroşani, lucrători ai Poliţiei Locale Petroşani în frunte cu conducerea, şi Detaşamentul de Pompieri Petroşani.
După acest moment, „scena” s-a mutat lângă cupolă, în spaţiul special amenajat, unde culorile roşu, galben şi albastru au fost adevăratele „vedete” ale zilei, cupola fiind „îmbrăcată” anul acesta din cap până în picioare în „straie” naţionale.
Preotul ortodox Gabriel Bulf şi-a început predica cu rugăciunea de căpătăi a întregii lumi creştine, „Tatăl nostru”, moment în care din sutele de suflete prezente s-au auzit versurile rugăciunii. Ca şi în anii trecuţi, preotul a binecuvântat la finalul predicii lumea prezentă şi a urat un călduros „La Mulţi Ani” României şi tuturor românilor din Petroşani şi de pretutindeni.
Discursul primarului Tiberiu Iacob-Ridzi n-a fost lung, dar a avut substanţă, mesajul edilului fiind clar: 
România e ţara ce ne-a dat totul şi noi, la rândul nostru, trebuie să ne dăm tot efortul pentru Ea şi pentru generaţiile care vin: „Anul viitor, pe vremea aceasta, se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, o sută de ani de când România a devenit un Stat Unitar şi o Naţiune care a avut un cuvânt de spus în Europa şi, de ce nu, în întreaga lume! Ce înseamnă de fapt Ziua Naţională a României pentru fiecare dintre noi? E un moment în care în străfundul sufletului nostru, cu siguranţă, avem un sentiment de dragoste şi de iubire faţă de această Ţară. Chiar dacă de multe ori nu ne convine sau nu suntem mulţumiţi de ceea ce se întâmplă zi de zi în viaţa noastră, de ceea ce avem, cu siguranţă noi, toţi, fie că vrem să recunoaştem sau nu, ţinem la Ţara noastră! 
Să fii un bun român nu înseamnă neapărat să porţi Tricolorul în piept, să fii un bun român înseamnă să fii bun în primul rând cu ceilalţi de lângă tine, să fii un bun creştin, să ai grijă de copiii tăi şi de copii în general, să-ţi respecţi bătrânii tăi şi să-i respecţi pe toţi bătrânii de lângă tine, să-ţi respecţi părinţii şi bunicii. Să fii un bun român înseamnă să nu-ţi vorbeşti de rău nici Ţara care ţi-a dat totul, nici comunitatea din care faci parte, nici familia care ţi-a dat viaţă şi te-a crescut, indiferent de ceea ce se întâmplă în jur, indiferent de ceea ce fac la un moment dat conducătorii acestei Ţări. Mai presus de toate acestea trebuie să existe acel sentiment de unitate şi de identitate naţională. A fi un bun român mai înseamnă să-l ajuţi pe cel aflat în nevoie, să fii mai înţelegător şi mai îngăduitor cu toţi cei din jurul tău. Să fii un bun român mai înseamnă să ţii la istoria ta şi să pătrezi tradiţiile şi principiile moral-creştine în care ai fost educat şi unde te-ai născut. Mai important decât orice, cel puţin în aceste momente de sărbătoare, este să fim uniţi, chiar dacă în acest moment se pare că această ţară este împărţită. Important este ca noi, cetăţenii acestei Ţări, să simţim că suntem români şi să fim mândri de acest lucru, indiferent de ce ni se spune câteodată la televizor sau prin alte medii de informare. 
Încă o dată eu vă mulţumesc că sunteţi aici, că suntem împreună şi ne bucurăm de acest moment important pentru toţi românii din ţară şi din străinătate şi să dea Dumnezeu ca anul viitor, când se împlineşte Centenarul Marii Uniri să fim mai uniţi decât astăzi, să fim mai uniţi decât niciodată. La Mulţi Ani!, distracţie plăcută şi sănătate tuturor, iar dacă nu ne mai vedem în această formulă în decembrie, vă urez de pe acum Sărbători Fericite! Doamne Ajută!”.
A urmat un moment artistic interpretat de elevii de la şcolile din oraş, cu un program de cântece populare patriotice, reprezentative pentru toţi românii, din Transilvania, Banat sau Oltenia, până în Moldova şi Bucovina sau Dobrogea. Mulţi au cântat împreună cu copiii, au aplaudat la fiecare piesă interpretată, iar unii chiar au încins şi câte o mică horă. 
În paralel cu toate acestea, sute de petroşeneni au aşteptat frumos la rând şi şi-au ridicat porţia tradiţională de fasole cu cârnaţi şi ceaiul fierbinte, oferite de administraţia locală. Cei ce au ţinut post, au primit doar fasole, porţiile fiind suficiente pentru toată lumea. De altfel, într-una din zilele trecute primarul ne spunea că vor fi pregătite peste 1500 de porţii cu mâncare, ceea ce s-a şi întâmplat.
Încheiem prin a da şi declaraţia unui petroşenean venit cu această ocazia tocmai de la peste 2.000 de kilometri. Este o declaraţie relevantă prin care se vede ce simt românii adevăraţi pentru ţara lor, chiar dacă poate viaţa i-a dus departe de locul unde s-au născut şi unde au respirat pentru prima dată aerul acestei lumi. 
„Vin de departe şi am ţinut să fiu azi în locul unde m-am născut, Valea Jiului. Sunt atât de bucuros că sunt alături de fraţii mei din Vale, încât am venit acum la Petroşani, dar voi merge şi la Vulcan şi peste tot ca să particip şi la manifestaţiile de-acolo dedicate Zilei Naţionale a României. De patru ani aştept ziua aceasta, tot am dorit să vin dar de fiecare data s-a întâmplat ceva ori din cauza serviciului n-am putut să vin. Azi sunt însă aici şi sunt foarte fericit, mă bucur că sunt printre fraţii mei, mă bucur că în jur aud româneşte, mă bucur că pot comunica în limba sfântă a strămoşilor mei! Şi, mai presus de toate, sunt mândru că sunt român! La Mulţi Ani, România şi tuturor românilor de pretutindeni! Oameni care în marea lor majoritate simt româneşte trăiesc româneşte şi n-au uitat niciodată de Ţară, de locurile natale şi de cei dragi chiar dacă sunt la mii de kilometri de România!”, a declarat pentru ZVJ Ionel Viorel Truică, plecat de la începutul anilor ’90 din Valea Jiului. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter