03.12.2017,  11:59:49 | 1 comentariu | 695 vizualizari
Vulcan / Scade, an de an, interesul pentru manifestările de Ziua Naţională
de Gheorghe OLTEANU

Ar trebui să existe, totuşi, o explicaţie pentru scăderea interesului vulcănenilor pentru ceea ce se petrece, an de an, la 1 Decembrie, în parcul Şcolii Gimnaziale „Teodora Lucaciu”. Loc în care se află, de decenii, statuia ostaşului necunoscut.

Nici măcar defilarea,
destul de subţire, care a avut loc, pe bulevard, de la staţia Petrom la parc nu a scos la ferestre prea multă lume. Poate or fi fost din aceia care nu au dat perdeaua la o parte, dar un observator atent a putut constata ceea ce am zis mai înainte. Mai demult suprafaţa parcului era plină până la poarta dinspre strada Nicolae Titulescu. Acum nu a fost nimeni în zona aceea. Doar coroana de flori pregătită de primărie stătea sprijinită de un pom. De fapt, se anunţase încă de la şedinţa de consiliu local de miercuri. Numai primăria va depune coroană de flori la soclul statuii. Partidele, organizaţiile de toate felurile, sindicatele şi societăţile comerciale să nu mai dea banii pe flori.

Am ajuns în parc
la circa un minut şi ceva după ce fanfara, membrii gărzii de onoare, poliţiştii locali şi voluntarii de la Crucea Roşie îşi ocupaseră locul în dispozitiv. Se pare că ofiţerul care comanda garda de onoare uitase, pentru moment, că trebuie să i se dea onorul lui Gheorghe Ile. Numai aşa îmi explic agitaţia primarului care îi striga, disperat, colonelului în rezervă: „Primirea, primirea!”. Spre fericirea edilului şef, ofiţerul l-a auzit şi a dat comanda de „Gardă, drepţi!”, iar din alămurile fanfarei s-a auzit marşul de întâmpinare. Au urmat raportul ofiţerului şi salutul primarului, după care s-a intrat în ordinea de zi. Soborul de preoţi a ţinut cuvenita slujbă religioasă întru veşnica amintire a ostaşilor căzuţi pe câmpul de luptă. A luat cuvântul primarul, a venit, apoi, lecţia de istorie a doamnei profesoare de la liceu şi, apoi, din nou Ile cu poezia şi înmânarea unor diplome. La sfârşit de tot a avut loc un program artistic prezentat de elevi de la şcolile gimnaziale. 

Manifestarea s-a încheiat
cu retragerea gărzii de onoare şi cu îndemnul numărului unu din primăria vulcăneană de a mânca fasole cu cârnaţi şi de a bea un pahar cu vin sau cu ceai. După preferinţe. De fapt, acesta a fost momentul aşteptat de către foarte mulţi. Cei mai întreprinzători au făcut de la bun început mişcarea de bază. S-au plasat strategic lângă cortul militar şi, până la împărţirea mâncării, s-au lăsat amăgiţi de mirosul plăcut răspândit de fasolea făcută la cazan.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (1 )

#1 Veteranul04.12.2017,  16:28:41
Forțele germane reușesc să rupă apărarea română în dimineața celei de-a doua zile a ofensivei, 24 octombrie 1916, când reușesc să surprindă și să ia prizonier, fără a trage un foc, întregul detașament Homoriceanu (două batalioane infanterie și un escadron de călărași) care asigura apărarea pasului Vâlcan. Prin breșa creată au început să se scurgă grosul forțelor atacatoare. Comandantul Armatei 1, generalul Ioan Culcerconsideră situația pierdută și propune Marelui Cartier General să aprobe retragerea trupelor pe linia Oltului și abandonarea Olteniei.[3]:p. 43


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter