04.12.2017,  19:05:10 | 0 comentarii | 494 vizualizari
Pentru a cinsprezecea oară,  / Sfânta Varvara sărbătorită în Peştera Bolii
de Corneliu BRAN

De 15 ani administratorii de drept ai Peşterii Bolii, ecologiştii de la Asociaţia „Petro Aqua” Petroşani, coboară pe data de 4 Decembrie de Sfânta Mare Muceniţă Varvara la altarul din peşteră.
 
Aprind lumânări şi depun flori sau jerbe de flori în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în minele din Valea Jiului, dar şi spre cinstea Sfintei Ocrotitoare a Minerilor.
Luni, fiindcă a fost din nou 4 decembrie, Imre Szuhanek, preşedintele asociaţiei, Ovidiu Rizopol, vicepreşedintele asociaţiei, alături de cinci membri ai asociaţiei - Daniela Onofre şi Ionel Şerb, Gheorghe Karl, Sorin Miron şi Dorin Popescu şi căţelul „Blănos” - au ajuns cu toţii în peşteră. Timp de o jumătate de oră, în faţa icoanei Sfintei Varvara, dar şi a icoanei din stâncă a Maicii Domnului, cei şapte ecologişti s-au rugat pentru sufletele ortacilor pieriţi şi pentru familiile lor, precum şi pentru comunitatea petroşeneană.
„Anul acesta nu suntem mulţi, dar important este că n-am întrerupt şirul anilor, de 15 ani încoace. De fiecare dată pe 4 decembrie, de Sfânta Varvara venim aici să depunem flori şi să aprindem lumânări, rugându-ne la Dumnezeu şi Sfânta Varvara pentru cei pieriţi în accidentele ce au avut loc în subteranele noastre, dar şi pentru noi şi familiile noastre. Dacă ţinem cont de povestea Sfintei, probabil că în peşteră este locul cel mai binevenit să ne aducem aminte an de ea de ziua ei. Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească pe toţi ortacii plecaţi dintre noi şi să-i apere de accidente şi de necazuri, alături de Sfânta Varvara, pe toţi minerii care azi încă mai intră în subteran pentru o bucată de pâine mai bună”, a declarat pentru ZVJ Imre Szuhanek.
„Ne bucurăm că şi anul acesta am continuat tradiţia, şi am putut să ne adunăm, un grup mai mic dar cu suflete mari, în această peşteră, la acest altar. Ne-a însoţit de data aceasta şi căţelul Blănos, unul dintre cei 14 căţei pe care-i îngrijim la micuţa noastră cabană de sus de lângă scările pe care se coboară la peşteră. S-a ţinut după noi şi l-am lăsat. Poate e şi acesta un semn transmis de sufletele celor căzuţi la datorie în subteranele noastre. Dumnezeu să-i ierte şi să-i aibă în paza Sa, iar de Sfânta Varvara, noi, cei din cadrul Petro Aqua, urăm multă sănătate şi cele mai calde gânduri pentru toată comunitatea Petroşaniului şi pentru toată suflarea minieră!”, a transmis Ovidiu Rizopol, vicepreşedintele Petro Aqua.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter