04.12.2017,  19:07:08 | 0 comentarii | 371 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În prezenţa primarului Iacob-Ridzi / S-a celebrat „Sfânta Varvara” - proteguitoarea Petroșaniului și a minerilor
de Corneliu BRAN

Biserica ortodoxă cu Hramul Sf. Mare Muceniţă Varvara din Parohia Livezeni I, situată în Cartierul Aeroport, şi-a sărbătorit luni, 4 decembrie, Protectoarea, care este și „Ocrotitoarea minerilor” şi „Ocrotitoarea Petroşaniului”. Sfânta Liturghie de dimineaţă a fost susţinută de un sobor de preoţi alături de părintele paroh Nicolae Călin Tănase, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi viceprimarul Florin Nicolae.

Gândurile primarului Iacob-Ridzi
„Sfânta Varvara este Ocrotitoarea Minerilor, ceea ce este mai mult decât simbolic şi religios pentru comunitatea noastră, dar şi un simbol al oraşului Petroşani. E o dublă semnificaţie spirituală pentru petroşeneni, ţinând cont că Sfânta este, oficial, şi Ocrotitoarea Petroşaniului. Cu acest prilej, le transmit în primul rând minerilor multă sănătate, să-i ferească Dumnezeu şi Sfânta Varvara de toate pericolele şi să iasă sănătoşi de fiecare dată din mină ca să fie alături de familiile lor şi de noi toţi. Întregii comunităţi petroşenene îi urez multă sănătate şi gânduri numai de bine. Să dea Dumnezeu să fie sănătoşi cu toţii şi să aibă parte de un sfârşit de an cât mai bun, iar de sărbătorile care se apropie să se bucure alături de cei dragi”, ne-a mărturisit la intrarea în biserică primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. 

Pomana
„Avem pregătite preparate din peşte, respectiv salată de icre preparată de noi, şi nu cumpărată, marinată de peşte şi peşte afumat. Azi, fiind dezlegare la peşte, ne-am gândit ca să le facem o bucurie culinară celor ce vor veni. Apoi avem sute de porţii de fasole frecată fiartă la cazan cu ceapă călită peste ea (din circa 40 de kilograme de fasole), măsline, mâncare de varză dulce sau acră (am folosit circa 200 de kilograme de varză), păsat şi sărmăluţe tot de post (cu ciuperci, orez şi păsat), plus foarte multe colive, care au fost făcute de nişte enoriaşe inimoase şi bune gospodine. Colivele sunt aşezate pe platouri mari, care arată ca nişte superbe opere de artă (un platou mai mare cu chipul Sfintei Varvara se află în biserică pe toată durata slujbei)”, ne-a povestit la faţa locului Costel Napa, un slujitor al Bisericii din Aeroport extrem de sufletist.

Plecând prin curtea bisericii 
am dat imediat şi de momârlanii care trebăluiau la pregătirea mâncării tradiţionale de post: fasole, varză şi păsat. Petrică Blaj, momârlan, coordona activitatea. 
„Păsatul e tradiţional, fără el nu se poate, varza la fel, iar azi pregătim şi fasole. Avem vreo 1.200 de porţii de mâncare. Practic, este mâncare pentru toată lumea care vine. Dumnezeu să ne ajute pe toţi să fim sănătoşi şi să le putem duce cu bine pe toate”, ne-a spus Petrică Blaj, oprindu-se pentru un minut din treabă. Tot de la dumnealui am aflat că are 10-12 ajutoare şi că s-au apucat „încă de dis-de-dimineaţă, undeva de pe la orele 5:00, ca să apucăm să terminăm la timp bucatele”. 
Şi aşa s-a şi întâmplat, după Liturghie şi slujba de pomenire făcută în cinstea ctitorului şi preotului paroh Octavian Pătraşcu, sute de petroşeneni din cartier şi nu numai au primit cu bucurie bucatele, mulţumind Domnului şi Sfintei Varvara pentru faptul de a putea petrece o zi minunată în sânul Sfintei Biserici şi a comunităţii creştine.
Tot ca o constatare de final e şi faptul că, pentru prima dată, anul 2017 aduce o sărbătorire a Hramului fără cel care a fost preotul Pătraşcu Octavian. O lacrimă şi un gând pios de aducere aminte faţă de dumnealui şi din colţul acestei pagini de ziar.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter