07.12.2017,  19:02:00 | 2 comentarii | 487 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Câteva considerente / Despre Piaţa Dacia 
de Corneliu BRAN

Săptămâna aceasta am găsit plină hala „Dacia” din Aeroport cu toate ingredientele folosite de gospodine pentru mâncare: legume româneşti de toamnă, în special cartofi, morcovi, ceapă, ceapă roşie, ţelină şi varză, dar şi din import, în mod deosebit vinete, fasole boabe şi roşii, fructe româneşti, merele de mai multe soiuri fiind baza, zarzavaturi de la ultima recoltă sau din seră (inclusiv ceapă verde), lapte de casă şi brânzeturi preparate în gospodăriile individuale.

„N-am scumpit marfa, chiar dacă la supermarketuri şi peste tot au făcut asta, în mod nejustificat am zice din moment ce de prin gospodăriile de la ţară vin şi cumpără la preţ de nimic şi scumpesc de trei-patru ori în magazin”, ne-a spus o producătoare agricolă venită din Işalniţa, singura de altfel din piaţă în acest moment. „Doar eu mai sunt, am fost vreo patru-cinci dar, acum, pe iarnă, ele nu mai vin. Se reîntorc la primăvară”, ne-a mai mărturisit femeia.
Toate mesele din micuţa hală acoperită de ceva vreme cu un material plasticat, prin care vântul nu mai trece, erau aranjate cu produse şi peste tot era ordine. Printre rânduri nu existau „obstacole”, iar podeaua n-avea strop de mizerie sau noroi, cum se întâmpla în anii când hala nu era protejată deasupra şi pe laterale. Totuşi, la ultimele ploi oamenii s-au plâns că pe la colţurile de sus mai trecea apa, nu foarte tare, dar suficient să provoace băltoace sau să le ude marfa la mesele din zonele respective, tot aşa apa prelinsă afectând şi o parte din instalaţia electrică din zona frigiderelor aduse de-acasă de cei aflaţi în zona unde se vinde laptele şi brânza. 
„Administraţia a luat măsuri imediat ce le-am spus de situaţie. Au venit băieţi să repare golurile pe unde se prelinge apa, dar, din păcate, şi după aceea a mai plouat. Rău este că n-avem în hală o canalizare, astfel că toată apa ce s-a format a trebuit scoasă afară cu mătura. Asta ar trebui aici în primul rând şi n-ar mai fi atâtea probleme”, ne-a spus o comerciantă localnică aflată cu legume şi fructe la vânzare.
Probabil este singura hală agroindustrială din judeţ dotată cu televizor. Pe un suport montat mai sus, în apropierea intrării, am zărit funcţionând şi un mic televizor. „Este al meu, că ce să fac, uneori stau şi mă plictisesc dacă n-am clienţi. Am zis că aşa ne mai trece vremea şi ne mai uităm şi noi, cei care stăm şi vindem, mai auzim o ştire şi aşa mai departe”. Din ce am văzut, frigul nu a afectat încă televizorul, iar femeia ne-a spus că înăuntru sunt 10 grade, chiar dacă afară erau circa zero grade la începutul acestei săptămâni.
În partea cealaltă, administraţia pieţelor a montat un frigider pentru brânzeturi şi lapte, iar oamenii şi-au mai adus de acasă alte câteva, fiecare cu frigiderul său. Ceea ce nu e deloc rău şi dovedeşte faptul că se poate face comerţ cât de cât civilizat şi la Petroşani.
După raidul nostru prin micuţa hală a pieţei din Cartierul Aeroport, am discutat și cu energicul Sorin Creţu, șeful piețelor municipale. I-am spus ce v-am spus şi dumneavoastră, inclusiv cele bune găsite, dar şi cele mai rele şi ce ne-au spus comercianţii. Pentru Crețu n-a fost o noutate… Are exact situaţia în minte şi ştie să spună despre fiecare lucru în parte. Ceea ce iar e de bine, că în munca noastră întâlnim şi de multe ori şefi care n-au ce răspuns să dea sau nu ştiu poate nici cum îi cheamă dacă-i iei mai repede, dar să mai ştie cum stă treaba...
„Cred că în ultimii ani se văd progresele făcute de noi şi de administraţia locală, primăria, la această piaţă, domnul primar având în permanenţă preocuparea la ce mai trebuie făcut an de an acolo. Acoperirea halei a fost un mare pas, oamenii nu mai vând în vânt şi la temperaturi de zero grade sau cu minus. Există curent electric, frigidere pentru produse alterabile, apă, iar toaleta e refăcută şi funcţională. Cred că comerţul se face acum şi acolo în mod rezonabil, civilizat. Da, cred că e singura piaţă cu televizor, dacă ar fi să glumim puţin, iar la modul serios vorbind, i-am lăsat pe oameni să-şi aducă frigidere de-acasă pentru marfa care nu poate sta afară din punctul de vedere sanitar-veterinar şi am montat şi noi o vitrină frigorifică. În legătură cu ploaia, au existat câteva infiltraţii în această toamnă, când la Petroşani au fost zile când a plouat foarte mult şi foarte tare. Am reparat în noiembrie, dar după aceea au apărut iar câteva locuri pe unde se prelinge apa. Când vremea ne va permite să putem să ne urcăm cu scările deasupra acoperişului, vom mai face câteva reparaţii acolo, iar la primăvară vom revizui tot acoperişul, astfel încât să nu mai fie deloc probleme acolo. Mai avem în vedere şi alte câteva mici lucrări în hală, printre care şi o canalizare. Să nu uităm cu toţii că noi, pieţele, suntem pe autofinanţare şi nu e un lucru tocmai simplu să administrezi în aşa fel încât să poţi plăti toate cheltuielile şi să-ţi mai rămână şi fonduri pentru mici investiţii. Nu vreau să creadă cineva că ne plângem, doar că trebuie luată în calcul şi această chestiune şi asta le-am spus-o şi comercianţilor şi producătorilor ce vin la pieţe noastre cu produse. Oricum, graţie primăriei care ne-a ajutat în ultimii ani, domnului primar Tiberiu Iacob-Ridzi am reuşit să aducem multe modificări în bine celor două pieţe şi au fost create condiţii cât mai bune clienţilor şi celor care vând produsele”, ne-a declarat Sorin Creţu.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (2 )

#1 cristi07.12.2017,  21:05:17
Ca o observatie,in piata Dacia lipseste acel cantar de control,care pe langa faptul ca este obligatoriu,este forte util pentru cumparatorii care vor sa verifice corectitudinea comerciantilor!
#2 eu10.12.2017,  07:58:25
dle bran ai gasit un subiect adevarat esti tare


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter