13.12.2017,  19:27:00 | 1 comentariu | 663 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Grigore Cartianu: „Cred că am vândut, în 1990, vreo 25 de kilograme de ţuică în piaţa din Petroşani”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

În cadrul intim al foaierului Teatrului Dramatic “I.D. Sîrbu” Petroşani, scriitorul şi jurnalistul Grigore Cartianu şi-a lansat cartea 600.000 # REZIST. Alături de jurnalistul hunedorean Ştefan Ciocan, fost coleg la „Evenimentul Zilei”, Grigore Cartianu a povestit celor 30-40 de persoane prezente cum i-a venit ideea acestei cărţi. Pe lângă prezentarea cărţii, Grigore Cartianu a povestit asistenţei şi câteva întâmplări savuroase legate de Evenimentul Zilei, de povestea găinii care a născut pui vii şi alte episoade care au ridicat tirajul „bulinei roşii” în anii `90. Iată câte ceva din cele spuse de Grigor Cartianu.

Petroşaniul - punct important 
„Dacă am luat în calcul vreo 30 de oraşe din România în care să-mi lansez această carte, de ce n-ar fi şi Petroşaniul printre ele? Până la urmă, e şi pe traseul pe care mi l-am propus, mai cu seamă în drumul dinspre Deva spre Tg-Jiul meu, unde voi fi mâine. După care voi merge mai departe, la Craiova, apoi spre Slatina şi Vâlcea din Oltenia. Traseul meu până acum a străbătut Ardealul şi Banatul, urmează Oltenia şi după aceea Dobrogea. Muntenia am contramandat-o deoarece pica sâmbăta, chiar Argeşul era prevăzut – Curtea de Argeş şi Piteşti – dar cu funerariile Regelui Mihai, nu se putea, în ziua respectivă cu toţii trebuind să avem alte gânduri”.

Mărturii – la un loc
„La Petroşani, pe lângă această carte 600.000 # REZIS şi care e vedeta, că pe ea vreau să o promovez – eu am venit cu toate cărţile, doar cu prima carte nu, Hora la miezul nopţii, pe care nu o am la mine. Dar sunt toate cărţile cu Revoluţia, cu Ceauşescu, Hagi şi aşa mai departe. Ciclul cu Revoluţia mi-a venit – că tot m-aţi întrebat – din dorinţa de ziarist de a afla adevărul. Aveam mari nemulţumiri şi chiar frustări prin 2004-2005, când s-au făcut 15 ani de la Revoluţie, deşi se scriseseră cărţi şi articole zeci şi sute nu mă mulţumeau răspunsurile. Justiţia bătea pasul pe loc, cum bate chiar şi azi când nu reuşeşte să trimită în instanţă dosarul Revoluţiei. Astfel că mi-am zis că trebuie să aflu ce nu pot face sau zice alţii, şi dacă tot sunt gazetar, atunci trebuie să aflu eu adevărurile şi să le scot la lumina zilei. Am muncit ani de zile, în paralel cu munca de zi cu zi ca jurnalist, sâmbăta şi duminica umblam pe coclauri, la Târgovişte, la Constanţa, peste tot, ca să aflu lucruri importante de aflat: mărturii ale oamenilor, informaţii din jurnale de luptă din unităţile militare, informaţii din partea unor pensionari din Armată etc.. Documentarea mea a adus la lumină foarte multe informaţii importante. Am aruncat tot ce era neinteresant sau ce nu era relevant, dar am lăsat esenţa, exact cum alegi aurul din nisip. Am structurat munca de ani de zile în cinci volume, trei le-am tipărit până acum şi două sunt în lucru. La a patra carte încă nu-i ştiu titlul, dar a cincea se va numi Blestemul Ceauşeştilor. Este vorba în ea de 27 de morţi măcar suspecte – coincidenţe ciudate, cu oameni care au avut un rol în evenimentele din decembrie 1989: pilotul elicopterului lui Ceauşescu, judecătorul care l-a judecat, Marin Ceauşescu, fratele Dictatorului de la Viena găsit spânzurat, mesagerul american Corneliu Bogdan care a venit în România cu o anumită propunere şi l-a repezit Brucan (iar pe 1 ianuarie a murit), şeful USLA Ardeleanu – care a fost martor la masacrarea trupelor sale şi care peste un an de zile a murit şi el suspect la Oradea şi alţii”.

Urmează „Cartea Mineriadei”!
„Vă mai spun în încheiere o surpriză... Următoarea carte care va apărea scrisă de mine nu va fi volumul 4 sau 5 din Revoluţie, ci Cartea Mineriadelor. Cred că la Petroşani şi la mine în Gorj, unde sunt mineri şi acolo, e o carte cu rezonanţă. Voi veni cu cartea şi la Petroşani, tot aşa într-un turneu. Este o carte cu accent pe evenimentele din 13-15 iunie. Ştiu că evenimentele în care au fost implicaţi minerii sunt pe 14-15 iunie, de altfel şi cartea lămureşte acest lucru, dar în contextul larg se foloseşte termenul de  Mineriada din 13-15 iunie. Cei care n-au trăit evenimentele amestecă lucrurile”.

Hagi – „o mare şansă pentru români”!
„Hagi a însemnat o mare şansă pentru români. E un cadou al destinului pentru că nu ştiu, poate peste două-trei generaţii să mai avem un fotbalist de talia aceasta. Eu recomand tuturor să citească această carte, după părerea mea foarte plăcut de citit şi unde personajul impresionează cititorul, aşa cum şi marele fotbalist a impresionat lumea fotbalului mondial. Din păcate, sportul românesc este în cădere liberă... De obicei, dacă politicul dă greş şi sportul dă greş. Politicul dacă nu are strategii pe sport, pe turism, pe ce vreţi dumneavoastră, evident că lucrurile decad”.

Amintiri frumoase…
„În Valea Jiului am multe amintiri. Am venit în Valea Jiului cu două butoaie de ţuică făcută la căzănel la alambic la mine-n Gorj, ţuică curată făcută cu foc de lemne sub cazan. Cred că am vândut, în 1990, vreo 25 de kilograme de țuică în piaţa din Petroşani. Primii mei blugi în 1990 mi i-am luat din ţuica respectivă. Eram student şi munceam să fac bani, mai mergeam la coasă, făceam ţuică şi vindeam... Aşa era viaţa atunci. Însă de Vale mă leagă şi alte lucruri şi oameni, am aici verişor primar medic, prieteni... Am bătut de nenumărate ori munţii, iar pe la Valea de Peşti ţin minte că am trecut odată munţii spre Gorj, spre Tismana şi valea de-acolo, doar cu rucsacul în spate şi alături de prieteni”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter