14.12.2017,  19:10:18 | 0 comentarii | 422 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petru Spărios - chemat la apel / Numărul arbitrilor se reduce simţitor de la an la an
de Loredana JUGLEA

Pe agenda Comisiei Centrale a arbitrilor, la care a luat parte și Petru Spărios, s-a aflat şi o întâlnire a conducerii CCA cu președinții comisiilor județene a arbitrilor. Această activitate s-a materializat odată ce au fost convocate forurile județene ale arbitrilor în stațiunea Cheile Grădiștei - Fundata Brașov. Au participat la această întâlnire președinții CJA și conducerea superioară a CCA prin Alexandru Diaconu, Augustus Constantin, Liviu Ciubotariu și Vicepreședintele FRF, Octavian Goga.

Atragerea tinerilor
Din partea CJA Hunedoara a participat la această importantă întâlnire secretarul executiv Petru Spărios. S-a discutat despre faptul că este îngrijorător că numărul tinerilor care doresc să devină arbitri de fotbal se reduce simțitor de la un an la altul. În acest sens s-au discutat modalitățile prin care atât CCA, cât și CJA trebuie să acționeze pentru atragerea tinerilor care să participe la cursuri de formare - arbitri fotbal.
„Am făcut apel la toate echipele de Liga a IV-a și a V-a să nominalizeze jucători pentru a participa la cursul de formare arbitri fotbal, dar receptivitatea este absentă. S-au înscris la şcoală doar 10 candidați, cu care s-a demarat cursul în luna decembrie 2017”, spune Petru Spărios. 
S-a vorbit mai apoi despre nominalizarea unor tineri arbitri de către CJA pentru un program de testare la nivelul CCA. Aceștia vor fi promovați în loturile naționale, în condițiile în care trec toate examenele respective la testarea teoretică și fizică, conform baremurilor în vigoare. CJA Hunedoara a nominalizat 4 arbitri pentru examenul preliminar de la Arad, unde s-au calificat pentru etapele superioare doi arbitri asistenți respectiv: Alexandru Peterlicean și Cristian Bumb. 

Cavalerii viitorului. Arbitrii din județ spre Liga a III-a
Pentru etapa următoare, convocarea arbitrilor nominalizați a fost la București. La această convocare a răspuns prezent doar Cristian Bumb din Simeria, deoarece Alexandru Peterlicean din Călan a fost admis la Academia de Poliție și nu a mai putut continua. 
Cristian Bumb din Simeria a participat la această etapă „Cavalerii viitorului” și a trecut cu brio toate testele teoretice si fizice, urmând ca în returul campionatului 2017-2018 să fie delegat la jocuri de Liga a III-a.
Pentru județul Hunedoara CCA a arondat două posturi de arbitri asistenți. În acest sens, CJA a stabilit să participe la acest curs Andrei Buda din Hunedoara și Andi Igna din Deva. Ei au fost convocați pentru prima etapă a cursului intensiv, urmând să participe în luna februarie la partea finală a cursului. Din păcate, testele la care au fost supuși acești arbitri, fiind foarte dificile, au făcut ca numai unul din cei 2 nominalizați să continue programul și implicit promovarea în eșalonul 3 al arbitrilor. Arbitrul care a continuat și a trecut cu brio toate testele este Andrei Buda din Hunedoara. El a fost delegat la jocuri de Liga a III-a, unde a avut ca observatori membri CCA, fiind apreciat de aceștia cu nota maximă. La sfârșitul lunii noiembrie 2017, arbitrul asistent Andrei Buda a participat la ultima convocare la cursul organizat de CCA, denumit generic „Cavalerii viitorului”. După absolvirea acestui curs, arbitrul asistent Andrei Buda este promovat în Liga a III-a începând cu returul campionatului.
„Avem mari speranțe în generația tinerilor arbitri care vin din urmă: Alexandra Maier, Cătălin Jurgiu, Andrei Fodor, Leopold Herczeg, Raul Bădărău, Răzvan Sandra, Cristian Sîncrăian, Cătălin Radac, Roland Kelemen, Raluca Rus, Bogdan Danciu, Andrei Macovei, Cosmin Obreja, Radu Bic, Cătălin Suciu”, mai spune Petru Spărios.
„Pentru mine a fost o experiență plăcută, nouă, de unde am avut multe de învățat. Am colaborat cu arbitrii din Comisia Centrală atât pe partea teoretică, cât și pe partea fizică. Sper ca în următorii ani să ajung cât mai sus, și îmi doresc să mai iau parte la cât mai multe astfel de programe”, a declarat Andrei Buda, polițist de meserie. 
Referitor la desfășurarea turului campionatului, arbitrii delegați la jocurile din cadrul Ligii a IV-a și Ligi a V-a au prestat bine și foarte bine, niciun arbitru nu a fost sancționat disciplinar. Arbitrii au înțeles că la toate jocurile la care au fost delegați trebuie să aplice uniform legile jocului, să nu tolereze sub nicio formă comportări nesportive, comportări violente, faulturi grosolane, proteste prin gesturi și verbal precum și simulări. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter