19.12.2017,  19:08:13 | 2 comentarii | 1220 vizualizari
Isteria Streptococcus pyogenes la „I.G. Duca”: Toţi copiii să facă exsudat, sau nu mai vin la școală
de Alina PIPAN

Elevii Școlii Gimnaziale „I.G. Duca” din Petroșani au primit o notă informativă pe care să o transmită părinților, prin care erau informați că în termen de câteva zile, până la 20 decembrie, trebuie să se prezinte la școală cu rezultatul exsudatului faringian, pentru că în școală au fost depistate cazuri de streptococcus pyogenes. Acesta este agentul cauzal al bolii contagioase, scarlatina.

Cu toate că niciun caz de scarlatină cu a fost depistat, copiii au înțeles că nu mai au voie în școală fără un rezultat de exsudat. 
Părinții au acționat diferit. Unii s-au prezentat direct la laborator și au plătit 40 de lei pentru un exsudat faringian. Alții, care nu știau exact despre ce este vorba, au apelat la medicul de familie, cerând și trimi­tere pentru o analiză gratuită, mai ales că este o chestiune ce privește populația unei școli, asta cu toate că „I.G. Duca” are cabinet medical, și medicul școlar ar fi putut oferi informații oricărui părinte nelămurit. Casa de asigurări nu decontează o astfel de analiză dacă nu există un diagnostic, deci medicul poate da doar o recomandare simplă.  
Nepotrivit, dacă nu chiar grav, este faptul că cei din conducerea școlii au luat decizia de a cere oricărei persoane un exsudat fără a cere părerea celor de la Direcției de Sănătate Publică, fără să informeze medicii de familie. DSP-ul a aflat de faptul că zeci de copii de școală primară și gimnazială sunt trimiși să facă exsudatul, pe cheltuiala lor, chiar dacă nu a existat un caz de scarlatină confirmată, prin intermediul medicilor de familie consternați. Decizia școlii este precaută, dar lipsa de comunicare cu instituțiile responsabile de sănătatea publică este, de fapt, îngrijorătoare. În mod normal, dacă ar fi un pericol al unei epidemii, DSP ar trebui să intervină personal în teren, să recolteze probe și să stabilească proporțiile evenimentului medical, și dacă se impune o intervenție în masă. 
Așadar, în era telecomunicațiilor, într-un mediu academic, încă se mai acționează heirupist, lacunar, fără o comunicare eficientă, atât cu părinții copiilor, cât şi cu instituțiile publice sau cu medicii de familie, când vine vorba de o chestiune ce vizează sănătatea publică. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (2 )

#1 X21.12.2017,  08:41:06
Exista cazuri de scarlatina dar nu se recunoaste ptr. ca altcineva ar trebui sa suporte toate analizele.Asa mai bine plătesc părinții.La infecțioase s a interesat cineva sa vada câte scrisori medicale au fost eliberate si unde învață acei copii?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter