20.12.2017,  19:50:16 | 2 comentarii | 1978 vizualizari
Vulcan / Despre taxele și impozitele locale, preţul la gunoi și altele
de Gheorghe OLTEANU

Poate că mă voi opri ulterior asupra aceea ce s-a întâmplat înaintea începerii ședinței de ieri a Consiliului Local al municipiului Vulcan. A făcut asta, instant, unul dintre consilierii locali care a postat pe Facebook. Nu voi comenta, deocamdată,  ieșirea nervoasă a viceprimarului și nici cuvintele deloc amabile care mi-au fost adresate la sfârșitul ședinței de către domnul Cristian Merișanu, nemulțumit că am îndrăznit să scriu despre majorarea salariului său. 

De fapt, mă așteptam
la o asemenea reacție, iar singurul său argument a fost acela că această creștere se face pe baza unei hotărâri de guvern. Las asta, pentru a le da vulcănenilor vestea cea bună. Cu două mici excepții taxele și impozitele locale pe 2018 rămân la nivelul celor din acest an. Problema se schimbă în cazul autovehiculelor grele, cu două osii, și în al contractelor de închiriere pentru terenuri aflate în proprietate publică, ocupate de garaje construite înainte de anul 1989. Aici „prețul închirierii stabilit prin contract va fi indexat anual în funcție de indicele oficial al inflației”.

Chestiunea majorării taxei
de colectare, ridicare și transport al gunoiului menajer, care a crescut la 10 lei, a fost tratată separat. A fost lămurit și un alt aspect. Acela al destinației banilor încasați, pentru ridicarea gunoiului, de la populație și agenți economici. Ei nu intră în bugetul local, a explicat primarul, ci se colectează într-un cont separat. După care sunt dați SC Pregoterm SA Vulcan, societatea care prestează serviciul de salubrizare. Majorarea la zece lei este pe deplin justificată au susținut Gheorghe Ile și Marius Danci, directorul firmei amintite. De fapt, conform spuselor lor, taxa ar fi trebuit să fie, și în 2017, de 11,98 de lei, numai că s-a ținut seama de considerente sociale. Și pentru 2018, tot în jurul la 12 lei ar fi trebuit să fie, numai că, tot pe considerente sociale, ea a fost fixată la 10 lei/ persoană. Restul fiind plătit de la bugetul local. Numai că, a avertizat primarul, este posibil taxa să fie mărită pe parcurs în caz că nu se reduce cu zece la sută cantitatea de gunoi menajer depusă de către populație. Singurul care nu a votat majorarea pentru gunoi a fost independentul Florin Govor.

În 2017 procentul
de încasare a acestei taxe a fost de 86,53 la sută. Conform spuselor doamnei de la Serviciul de Taxe și Impozite Locale, în Vulcan sunt 14.932 de cetățeni plătitori ai taxei de colectare, ridicare și transport al gunoiului menajer. Cum, totuși, Vulcanul nu mai are ceva peste 32 de mii de locuitori, ca-n ’90, dar nici aproape cincisprezece mii, înseamnă că e adevărat ce se afirma cu ceva timp în urmă. Anume că sunt zece mii de vulcăneni care nu plătesc gunoiul. Și, posibil, nici celelalte servicii utilitare: apă potabilă și electricitate. Un punct care a aprins discuțiile a fost acela al prețului pe care să-l plătească posesorii autovehiculelor care-și țin mașinile în parcarea pieței agroalimentare. Mașini din care marfa se vinde direct pe trotuar. Problemă care a generat dispute nu doar în consiliul local, ci care a fost criticată de către cetățeni. Primarul Ile a propus ca, în cazul acestor posesori de autovehicule, abonamentul lunar de parcare să crească, în 2018, la 300 de lei. De la 100 de lei cât a fost până acum. Au existat și propuneri, printre care și aceea de a li se interzice parcarea în acea zonă. Ceea ce Ile a considerat că nu este posibil. 

Până la urmă a avut câștig
de cauză amendamentul propus de consilierul local Mihai Costel. El le-a propus colegilor de consiliu, iar amendamentul său a trecut cu votul „pentru” al majorității, ca taxa zilnică de parcare pentru autovehiculele care zac zi și noapte în acest loc să fie de 20 de lei pe zi. Ceea ce, pe lună, ar însemna 600 de lei. Doamna consilier local Angela Stoica a fost interesată să afle dacă tot suma asta o vor plăti și locatarii care stau în blocurile imediat învecinate pieței agroalimentare. Nu, aceștia au locuri de parcare în spatele blocurilor, a liniștit-o Ile.  A fost, de fapt, o întrebare cu bătaie directă, am aflat ulterior.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (2 )

#1 Radu20.12.2017,  22:48:11
Nesimtirea unora o simtim in buzunarele noastre. Daca se mareste taxa de salubritate ni se dau gratis saci de gunoi pentru colectarea selectiva a deseurilor? In locul CAP-ului se va deschide un supermarket- acesta unde va avea parcare??? Distrugem toate spatiile verzi??? De ce nu se aplica sanctiuni masinilor care parcheaza pe trotuare, parc sau spatii verzi???
#2 Jan21.12.2017,  15:13:58
Numai Govor a avut curajul sa fie împotriva? Opoziția unde e? Ăștia au uitat că trebuie să lucreze pentru cetățeni și nu împotriva lor???


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter