07.01.2018,  13:07:19 | 0 comentarii | 395 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Biserica Sfânta Treime / Sute de petroşeneni au primit Agheasma Mare 
de Corneliu BRAN

Ca în fiecare an, pe data de 6 ianuarie românii ortodocşi au prăznuit Boboteaza, sau Botezul Domnului Iisus Hristos, sărbătoare cunoscută în popor şi sub denumirea „Epifania” sau „Arătarea Praznicului”.

În Valea Jiului,
ca şi în toată ţara, sâmbătă, 6 ianuarie toate Sfintele Biserici ortodoxe au fost pline de credincioşi, oamenii ţinând să fie alături de Dunezeu şi Fiul Lui, de preoţi şi de comunitate la sărbătorirea acestui Mare Praznic Luminos şi să-şi ducă apoi acasă apa sfinţiţă (cunoscută sub denumirea de „Agheasma Mare”). Fapt ce s-a întâmplat printr-o ceremonie religioasă specială, în care Duhul Sfânt, la invocarea şi rugăciunile preotului, coboară peste apă şi o preschimbă într-o apă pură şi sfinţită, ce ne va folosi în tot anul pentru purificarea sufletului, pentru sănătate şi pentru ţinerea gospodăriilor noastre departe de lucruri necurate şi necazuri. 
Noi am fost prezenţi la Biserica „Sfânta Treime” din centrul municipiului Petroşani, unde am asistat la Sfânta Liturghie şi la slujba specială de sfinţire a apei ce a urmat, efectuată în faţa Bisericii de către preotul-paroh Iulian Selaje.
Câteva sute de persoane au umplut sâmbătă Sfânta Biserică până la refuz. Alături de ei, după prânz, alte câteva sute de cetăţeni, „înarmaţi” cu sticle şi recipiente de tot felul, aşteptau afară, pe o vreme primăvăratică (nicidecum una demnă de „gerul Bobotezei”, afară fiind undeva la 14 grade, un record pentru Valea Jiului!), ca părintele Iulian să termine Liturghia şi să „vină să sfinţească apa”.

Accident nedorit
Între cele două evenimente, slujba de Liturghie şi sfinţirea şi apoi împărţirea apei, a existat în biserică şi un eveniment nefericit, dar finalizat cu bine cu ajutorul Domnului. O doamnă în vârstă pur şi simplu a căzut de pe picioare în timpul Liturghiei, la doar câţiva paşi de noi! Femeia, în cădere, s-a lovit la cap, dar după câteva minute şi-a revenit, fiind scoasă afară pe braţe de câţiva enoriaşi şi aşezată pe un scaun până la sosirea Ambulanţei, solicitată prin 112. Spre marea satisfacţie şi spre cinstea celor de la Serviciul de Urgenţă din cadrul Spitalului de Urgenţă Petroşani, maşina salvării a venit la locul faptei în mai puţin de cinci minute de la momentul solicitării telefonice de către un coleg de breaslă prezent şi el la slujbă! Astfel, femeia a putut fi dusă într-un timp foarte scurt la spital, unde a putut primi toate îngrijirile medicale ce se impun în astfel de situaţii. Ţinând cont că după căzătură femeia şi-a revenit cât de cât, fiind şi destul de conştientă, dar şi de faptul că ambulanţa a venit repede, să sperăm că situaţia femeii nu s-a agravat şi putem vorbi de un caz salvat. Doamne ajută!

Bună organizare
Revenind la slujbă şi la ceea ce s-a mai întâmplat, putem spune că şi de data aceasta părintele Iulian Selaje, epitroful şi ceilalţi slujitori ai parohiei au organizat bine ceremonia de sfinţire şi apoi de împărţire a Agheasmei Mari, nefiind semnalate incidente de genul „înghesuiri”, „certuri” şi altele, oamenii stând civilizat să primească Apa Sfinţită şi apoi să meargă spre casă cu bucurie, aşa cum nu-i prea place diavolului să ştie sufletul omului, chiar dacă acesta vine de la un lăcaş al Domnului. Ca de fiecare dată când omul merge în Casa Domnului şi ţinând cont şi de faptul că, cu atât mai mult, a fost ziua de Bobotează iar Duhul Sfânt a sfinţit toate apele, şi de data aceasta Binele a învins Răul, cum în mod plastic ne-a spus o enoriaşă la finalul slujbei. Şi aşa este, dacă cel ce merge la Biserică are credinţă! Altfel, se merge cam degeaba, iar răul învinge, din păcate, cum tot plastic spunea chiar preotul Iulian în predica sa.

Agheasma mare
Tot de la părintele Iulian credincioşii prezenţi au putut afla (cei ce nu ştiau aceste lucruri) că Agheasma Mare se poate lua de creştini zilnic până în data de 14 ianuarie, fireşte pe stomacul gol, dimineaţa şi după ce în prealabil omul s-a spălat şi şi-a zis rugăciunile de dimineaţă, iar după această dată ea se poate folosi în zilele de peste an când omul posteşte, după prânz şi după ce până atunci nu s-au consumat alimente şi apă! Cu această apă sfinţită, peste an, la sărbătorile mari sau de câte ori se simte nevoia, oamenii pot să dea cu busuiocul sfinţit prin gospodărie, inclusiv prin locurile unde au animale, acestea fiind astfel ferite de lucrurile rele.
De asemenea, această Apă Sfinţită poate fi înmulţită permanent cu apă potabilă obişnuită, de aceea preotul cerându-le enoriaşilor să nu „aştepte să le fie umplute sticlele de doi sau cinci litri”, cum mai există câteodată câte unii ce au asemenea pretenţii nefireşti.
Toată acţiunea bisericească de sâmbătă s-a încheiat după ce fiecare cetăţean prezent şi-a primit Agheasma Mare şi anafura din partea slujitorilor bisericii şi după ce preotul Iulian i-a binecuvântat şi i-a stropit cu apă sfinţită pe fiecare în parte.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter