07.01.2018,  13:08:38 | 0 comentarii | 511 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Unde sunt gerurile Bobotezei de altădată?
de Gheorghe OLTEANU

Cine să mai înţeleagă cum s-a sucit vremea asta? Nici măcar meteorologii nu ne lămuresc pe de-a întregul cum e cu valul de frig şi de ninsoare care a acoperit partea de sud a continentului american şi cu căldura neobişnuită care bântuie în Europa. Care a făcut ca, în Siberia, mai, mai să iasă ghioceii.

În atare situaţie,
a trebuit ca, în acest an, să înlocuim sintagma de „Gerul Bobotezei” cu aceea de „Căldura Bobotezei”. Acum, sâmbătă, când am plecat de la bisericuţa din Coroeşti a părintelui Mircea Braicău, nici nu-ţi venea să crezi c-ai ieşit de la slujba sărbătorii care o precede pe cea de duminică, a Sfântului Ioan. Anul trecut, tot pe vremea asta, era teroare. Numai că nu crăpau pietrele din cauza gerului. Mi-i amintesc şi parcă-i văd şi acum pe muncitorii de la secţia de termoficare a SE Paroşeni, aflaţi în zonă „F”-urilor, făcând faţă frigului în timp ce cârpeau, cu sudură autogenă, spărturile din conducte.

Slujba religioasă
de Botezul Domnului a fost fără cusur. Bisericuţa cu hramul sfinţilor Mihail şi Gavril a fost plină. Lumea a continuat să vină şi în timpul slujbei de sfinţire a apei, aşa că părintele a cerut ca uşa să rămână deschisă. Odată terminat această lucrare divină, părintele paroh Mircea Braicău s-a dus din nou în faţa sfântului altar şi i-a chemat pe credincioşi, să treacă, câte unul, ca să-i stropească şi să pupe crucea. Apoi îi îndruma spre Darius, ajutorul lui, acum student la Teologie, ca să primească anafură. „Întâi bărbaţii!”, a tunat sfinţia sa de vreo câteva ori către femeile care erau majoritare în sfântul lăcaş. Stând la rând, ca să iau apă sfinţită, am întrebat-o de calendare de perete pe doamna Tanţa care vinde lumânări şi alte divaisuri bisericeşti. „Nu mai sunt, am avut cincizeci, am zis că nu le vând, dar, culmea, le-a dat părintele pe toate, în Dallas, când a fost cu sfinţitul!”, mi-a răspuns dumneaei. M-a liniştit, însă, preotul însuşi. Luni o să meargă la Deva şi o să mai ceară câteva, fiindcă nu sunt singurul rămas fără. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter