08.01.2018,  19:34:04 | 2 comentarii | 444 vizualizari
Dacă instituţiile de protecţie ale Statului dorm pe ele, / Cine îi poate totuşi salva de pe străzi?
de Corneliu BRAN

L-am întâlnit luni pe stradă exact lângă intersecţia de la Jiul. Cânta de mama focului la un fluier o melodie pe care o tot repeta.

În faţa sa, pe trotuar, geantă de voiaj de pânză îi colecta practic bănuţii daţi de trecători, care, din milă, mai scoteau din când în când câte un leu-doi din buzunar şi îi aruncau în ea, strângându-se astfel vreo 16-17 lei. Un puşti de 10 ani ce locuieşte în Golgota petroşeneană, un cartier sărac, cu multe probleme şi nevoi, acolo unde arareori cineva are un loc de muncă stabil. Ne-a spus cu teamă, neştiind la început cine suntem, că mai are un frate şi că părinţii săi nu lucrează. Ne-a dat evident şi o înşiruire de nume, vreo patru cu prenume cu tot, pe care nu le vom consemna aici deoarece ştim că de frică nu le-a spus corect, ci le-a inventat. „Cânt să fac rost de nişte bani, că mi-e foame! Fac ceva rău, nenea?”. „Nu - i-am spus -, numai că la vârsta ta altele ar trebui să-ţi fie preocupările, iar părinţii ar trebui să aibă grijă de tine, nu să stai flămând pe străzi. Dacă nu ei, că nu pot, atunci Statul ar trebui să intervină, să te ajute. Tu n-ai nicio vină şi e foarte bine că ai un talent, că ştii să cânţi la un instrument muzical, poate pe viitor asta va fi pâinea ta! Deci nu te teme, încercăm eventual să te ajutăm, nu să-ţi facem rău!”. Într-un final şi-a luat inima în dinţi şi ne-a întrebat: „Sunteţi de la gardă, sau de la ăia cu copiii, parcă prevenţia copilului?”. „Nu, sunt jurnalist! Şi se spune protecţia copilului”. „Dar ce-i asta, jurnalist, că nu cunosc...?”. „Ziarist... cunoşti termenul ăsta?”. Atât i-a trebuit. În momentul în care a auzit „ziarist”, a luat în secunda doi cutia şi a fugit năluc pe trecerea de pietoni, zbughind-o spre magazinul „Jiul Shopping Center” de peste drum! Acolo unde îl mai aşteptau alţi doi puştani, mai mici de înălţime ca şi el, unul dintre ei mai mult ca sigur fratele său (dacă nu chiar amândoi). S-au uitat toţi trei lung spre mine de la depărtare şi, cu gesticulări largi, au căzut de acord că e mai bine s-o şteargă spre centrul oraşului, decât să mai stea prin zonă, sau cel puţin aşa am înţeles din gesturile lor.
E trist, iată, că la început de 2018 un copil minor trebuie să cânte pe străzi ca să poată mânca, speriat de orice mişcă în jur, dar mai ales de poliţie, căruia îi zice „gardă”, sau de oamenii din presă. Şi, din nefericire, nu vorbim de un caz singular, vorbim de zeci de copii, numai în Vale… Aceasta este realitatea fraţilor, nu poveştile frumos învelite în staniol ce ni se servesc seară de seară la televizor de către unii politicieni... Din păcate!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (2 )

#1 aura08.01.2018,  23:02:45
Se stie cate persoane isi asigura hrana din tomberoane ?autoritatile locale nu sunt interesate . Afacerile lor sa fie profitabile restul nu conteaza
#2 Lache09.01.2018,  08:17:12
Pacat de copii ca sunt lasati la asa parinti.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter