08.01.2018,  19:34:53 | 0 comentarii | 581 vizualizari
Planul de reorganizare și redeschidere mine al CEH / A rămas doar un plan de reorganizare
de Alina PIPAN

Anul acesta Ministerul Energiei va continua planul de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara.

Strategia realizării
complexelor energetice s-a dovedit a fi un eșec în România. Complexele erau, de fapt, un mod nu de a salva industria extractivă și producătoare de energie termică, ci un mijloc de a scăpa de datoriile istorice ale companiilor naționale miniere. Astfel, s-au unit sub o umbrelă extracția cărbunelui și producția de energie termică. Însă ele nu au fost susținute prin investiții și planuri manageriale pe termen lung, deci au eșuat. Producția huilei nici măcar nu a fost inclusă în Strategia Energetică Naţională, cu toate că la nivel local s-au realizat demersuri pentru a avertiza și sensibiliza guvernarea despre necesitatea investițiilor în minerit. Dar nevoile investiționale erau prea mari pentru centru, astfel încât huila nu a mai fost de interes. În minele din Valea Jiului nu s-a mai investit din 1982. 
Încă din 2016 s-a conturat ideea unui nou plan de reorganizare, de data aceasta procedeul fiind invers, se desprind din complex cele două ramuri de activitate. Astfel, vom avea o ramură extractivă și una de producție a energiei termice. În 2017 intențiile au început să prindă contur. 

„Noul Plan de reorganizare şi de redeschidere mine al Complexului Energetic Hunedoara” 
este la începutul acestui an deja conturat, dar nu cum și-l doresc sindicatele miniere. Din moment ce premierul Mihai Tudose vorbea la vizita în Valea Jiului despre redeschiderea minelor, despre pregătire profesională pentru viitori mineri, senatorul Carmen Hărău a adresat acestuia o întrebare referitoare la stadiul acestui nou plan de reorganizare și redeschidere de mine. Nu este surprinzător, noul plan se referă strict la reorganizarea complexului. 
SCEH S.A. a realizat, la solici­tarea Ministerului Energiei, o analiză fundamentată asupra activităţii miniere şi energeti­ce desfăşurate în cadrul societăţii şi a elaborat o strategie de funcționare pe termen scurt, mediu şi lung atât pentru activitatea minieră, cât şi pentru activitatea energetică. 
Programul de dezvoltare al Direcţiei Miniere, respectiv Programul de dezvoltare al Direcţiei Energetice au fost avizate de Consiliul de Administraţie al SCEH S.A. în noiembrie 2017 şi înaintate, spre aprobare, Adunării Generale a Acţionarilor SCEH. Adunarea s-a întâlnit în 5 și 6 decembrie. 
„S-au conturat posibilităţile de continuare a activităţii de producere a energiei pe bază de combustibil convenţional (huilă) provenit din Valea Jiului. S-a luat în calcul, de asemenea, şi faptul că Termocentralele Mintia şi Paroşeni sunt singurele centrale de mare putere din zona de vest a ţării care participă la adecvanţa producţiei, flexibilităţii şi siguranţei în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional. Funcţionarea în continuare a celor două termocentrale rezolvă şi probleme de natură socială în sensul că Termocentrala Mintia asigură agent termic pentru oraşul Deva, în timp ce Termocentrala Paroşeni este singurul furnizor de energie termică în sistemul centralizat de termoficare pentru oraşele din Valea Jiului (Petroșani și Vulcan).
Pornind de la analizarea capacităţii de producţie a minelor din Valea Jiului, de la faptul că la finele anului 2017 a fost stabilită încetarea activității de extracţie a cărbunelui la EM Paroşeni şi EM Uricani din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului SA, urmând ca la finele anului 2018 să înceteze activitatea la EM Lonea şi EM Lupeni din cadrul Complexului Energetic, s-a ajuns la concluzia că pentru asigurarea cărbunelui necesar funcţionării celor două termocentrale este necesară continuarea activităţii la EM Lonea şi EM Lupeni.
În aceste condiţii Termocentrala Mintia ar putea funcţiona în baza Planului Naţional de Tranziţie, cu grupurile nr. 5 şi nr. 6 până în data de 30.06.2020 şi cu grupurile nr. 3 şi nr. 4 până în anul 2030. În urma finalizării în termenul stabilit a programului de mediu, Termocentrala Paroşeni va funcţiona în continuare cu grupul nr. 4 şi CAF (Cazan de apă fierbinte)”, se arată în analiza S.CEH.
Funcționarea celor două termocentrale, se subliniază însă, este condiţionată în mod semnificativ de implementarea cu celeritate a Programului de investiţii elaborat atât pentru activitatea minieră, cât şi pentru activitatea energetică, şi implicit de realizarea condiţiilor de mediu în conformitate cu legislaţia în vigoare la nivel naţional şi european. Au fost stabilite inclusiv sumele necesare pentru realizarea investiţiilor atât pentru dezvoltare, cât şi pentru rezolvarea problemelor de mediu.

Reorganizarea CEH va fi posibilă după introducerea producției de huilă în Strategia Energetică Naţională și continuarea subvenționării producției
Pentru implementarea programelor propuse, în afara măsurilor luate la nivelul societăţii, este necesară implicarea unor instituţii ale statului român deoarece a fost luată în considerare, printre altele, modificarea legislaţiei.
În primul rând este necesară modificarea/ completarea unor acte normative (Legea nr. 123/2012, legea energiei electrice și a gazelor naturale; H.G. nr. 138/2013) precum şi a legislaţiei secundare care să stabilească forma prin care să se poată acorda sprijin financiar producătorilor de energie electrică pe bază de combustibil solid. Solicitarea se bazează pe faptul că energia electrică produsă din surse convenţionale este sigură, stabilă şi flexibilă.
O altă măsură este aceea de reconsiderare a includerii huilei din Valea Jiului în Strategia Energetică Naţională ca resursă strategică pentru producerea de energie electrică şi termică.
Pentru a supraviețui pe piață se impune înfiinţarea unor entităţi economice integrate, care să funcţioneze pe baza unui mix de resurse energetice în cadrul căruia huila să aibă importanţă strategică. În același timp este necesar ca statul român să ceară prelungirea valabilităţii Deciziei 2010/787/UE privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive. Dacă valabilitatea deciziei nu este posibilă ar trebui să se realizeze promovarea la nivelul UE a unei noi reglementări după încetarea prevederilor actualei decizii, în sensul posibilităţii subvenţionării activităţii de producţie şi după anul 2018. 
Un alt aspect urgent ar fi obţinerea avizului Comisiei Europene privind renotificarea ajutorului de stat aprobat, în baza Deciziei C (2016) 7719 final, pentru EM Lonea şi EM Lupeni în sensul extinderii, printre altele, a perioadei de producţie la EM Lupeni de la data 30 septembrie 2017 până la finele anului 2018.

Pentru investițiile în minerit, amânate ani la rând, este nevoie de bani 
S.CEH-SA are nevoie de sprijinul și garantarea guvernamentală pentru obţinerea surselor financiare necesare implementării programului de investiţii, ca element cheie al strategiei prezentate. Fără investiții se vorbește în van. Dar să ne amintim că un plan de retehnologizare a existat, chiar o înțelegere cu chinezii în ceea ce privește implementarea noilor tehnologii de extracție, contract întocmit, dar care a rămas nesemnat de partea română, care nu și-a mai asumat financiar acest proiect în anul 2013.
O altă problemă semnalată de ani buni, dar nerezolvată nici până acum, este garantarea recunoaşterii costului integral de producţie a cărbunelui în costul de producţie al energiei electrice şi termice produse în cadrul termocentralelor Deva şi Paroşeni. 
Nu în ultimul rând, se dorește reabilitarea infrastructurii de transport a agentului termic spre Deva și Petroșani, dar împreună cu autoritățile locale, care include şi realizarea surselor de producere a apei calde menajere pentru perioada sezonului cald pe bază de panouri solare.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter