10.01.2018,  19:03:02 | 1 comentariu | 2087 vizualizari
După o urmărire ca-n filme, / Omul de afaceri Emil Părău a recuperat o borsetă furată de la un curier
de Corneliu BRAN

Un caz cu totul aparte şi cu un final fericit s-a întâmplat marţi, 9 ianuarie, la Lupeni. O situaţie care dovedeşte că spiritul civic şi implicarea merg mână-n mână, iar omenia, curajul şi faptele bune încă n-au pierit.

Într-o secundă a rămas fără cei 6.500 lei din maşină
O zi obişnuită de marţi pentru un curier de la firma de curierat cu punct de lucru în Petrila, „X Curier”, era să se transforme într-una de coşmar. Tudor S., de 47 de ani, pensionar minier, fost angajat al Minei Lonea, unde a lucrat vreme de 25 de ani ca şi maistru mecanic, se afla în interes de serviciu în celălalt capăt al Văii Jiului, la Lupeni.
„Aveam de livrat două colete într-o zonă centrală din Lupeni. Mai exact undeva în apropiere de supermarketul Profi, unde am şi parcat maşina, în apropiere de un magazin care comercializează centrale termice, de altfel şi locul unde aveam treabă. Greşeala mea, recunosc, este că în momentul în care m-am dat jos din maşină n-am încuiat uşa maşinii, pentru faptul că am zis că nu stau mult şi maşina e aproape de magazin - vorbesc de uşa şoferului, cealaltă din dreapta fiind închisă. În momentul când am ieşit din magazin şi am intrat în maşină, după doar 2-3 minute, mi-am dat seama că îmi lipseşte borseta cu bani şi acte, pe care o ţineam până ieri între scaune, lucru care de-acum n-o să se mai întâmple - şi asta e o greşeală, recunosc. M-am reîntors în magazin şi le-am spus şi angajaţilor de-acolo că nu mai am borseta. M-am simţit dintr-o dată rău, având o stare de nedescris, ştiind că în borsetă aveam suma de 6.500 lei, bani ai firmei proveniţi din încasări, plus actele mele personale şi alte acte de firmă. Am intrat în panică şi cu toate acestea am mai avut puterea să sun la 112. Aşteptând afară poliţia, în cele câteva minute de aşteptare, am văzut că în zona unde eram, imediat peste drum, un domn aştepta să treacă strada spre direcţia mea cu borseta tocmai furată într-o mână! Nu-mi venea efectiv să cred ce văd! După ce au trecut maşinile, domnul a trecut strada, venind spre mine. Eu, uitându-mă cu mirare şi descumpănit de parcă eram halucinat, l-am întrebat când a ajuns lângă mine, cu glasul stins: 
„Ce-i cu asta?”. „Staţi calm, că vi-a fost furată şi am recuperat-o!”, mi-a răspuns bucuros omul din faţa mea. Repet, parcă totul era un vis, ori aşa-l percepeam în acel moment. Dar n-a fost vis, a fost realitate şi Dumnezeu să-i dea sănătate şi fericire acestui om, de la care mai apoi am înţeles că este jandarm de meserie şi această faptă bună a făcut-o în timpul liber! Cu atât mai mult, ţin să-i aduc încă o dată mulţumirile mele în mod public”, ne-a relatat povestea borsetei recuperate curierul petrilean, mulţumindu-i totodată celui care i-a recuperat banii şi actele.

Doi oameni de bine 
Am aflat prin intermediul domnului Tudor, dar şi al jandarmului Marius Borz, cum a fost cu recuperarea borsetei cu 6.500 lei şi acele acte. Din relatări intră pe rol şi o a doua persoană pozitivă cu rol mare, dacă nu cel mai mare, la acest final fericit: Emil Părău. Cunoscutul om de afaceri lupenean şi filantrop, pe care Dumnezeu l-a scos în cale exact atunci, conform zicalei „Omul potrivit la locul potrivit”!
„Domnul Borz, jandarmul de care v-am spus, a văzut dinainte toată faza. Din câte ştiu, chiar a făcut şi poze, având o stare de spirit remarcabilă, asta probabil şi graţie profesiei pe care o exercită. A văzut suspectul care a dat ocol maşinii mele de serviciu, încercând să intre în ea pe uşa din dreapta. Fiind închisă, s-a repezit apoi imediat la uşa din stânga, pe care a găsit-o deschisă şi de unde într-o secundă a înşfăcat borseta, şi dus a fost! Fireşte că, văzând scena, imediat domnul Borz s-a luat după hoţ, care avea o glugă pe cap şi căruia n-a apucat să-i vadă prea bine faţa. Hoţul, simţindu-se urmărit a accelerat alergarea, având şi o distanţă semnificativă faţă de urmăritor, reuşind la un moment dat să fugă printre blocuri şi să dispară temporar din raza vizuală. Aici a intervenit mâna lui Dumnezeu, care aşa a vrut să fie cineva acolo şi să nu-mi lase paguba aceea mare! Este vorba de un domn din Lupeni, Părău, pe care nu-l cunosc personal, ci îl ştiu doar din auzite şi căruia îi mulţumesc public pentru fapta sa! Dumnealui e cel care i-a spus jandarmului nostru pe unde a luat-o hoţul şi e şi cel care s-a dus cu maşina în urmărire după hoţ şi, apoi, i-a predat borseta cu bani acestuia, recuperând-o! Cum a făcut, nu ştiu, dar ştiu că jandarmul mi-a adus banii şi actele înapoi după un efort fizic straşnic!”,  ne-a spus angajatul firmei „X Curier”, punctul de lucru Petrila.

Filmul recuperării borsetei
Am obţinut în cele din urmă şi câteva fragmente din filmul evenimentelor  şi am reuşit să aflăm cum au stat lucrurile cu recuperarea borsetei cu bani. N-o să redăm decât esenţialul din cele discutate. „(...) Eram cu unul dintre fiii mei în maşină. Noi am văzut că cel urmărit trece podul şi că urmăritorul nu-l mai poate prinde, iar la un moment dat individul a dispărut din raza vizuală. Am luat-o cu maşina pe nişte străzi laterale şi undeva pe-acolo l-am văzut în zona unor garaje şi a unui zid. Vorbea la telefon, probabil cu vreun complice, ca să vină să-l ia cu maşina de-acolo. Ne-a văzut şi el după câteva secunde şi imediat s-a aruncat pe burtă încercând să se ascundă pe nişte ţevi, crezând că nu l-am observat. Am creat o mică diversiune prin care el să creadă că am plecat, dar m-am dat jos din maşină mai încolo şi m-am reîntors înspre el pe jos pe o altă rută. Nu se aştepta pentru că l-am luat prin surprindere! Când m-a văzut a crezut probabil că sunt cel căruia îi furase borseta din maşină şi a strigat: Uitaţi-vă, geanta! A aruncat-o aproape instantaneu şi s-a repezit spre zid, sărindu-l şi a fugit dispărând din raza mea. Am recuperat borseta şi i-am spus celui care-l urmărea încotro a luat-o, dar nu l-a mai găsit. Important este că am recuperat banii şi actele omului şi îl felicit şi eu pe acest jandarm cu stare de spirit care mai era şi în timpul liber, cu atât mai mult merită aprecieri şi s-o ţină tot aşa! (...)  Hoţul este un tânăr cam de 1,70 metri, avea pe cap o glugă şi purta un fâş albastru şi blugi. Am mai reţinut că avea bărbiţă şi era slab”, ne-a spus omul de afaceri şi filantropul lupenean Emil Părău. Care a dat dovadă nu doar de simţ civic, ci şi de curaj, având tăria să apară în faţa hoţului cu „mâinile goale”, cum s-ar zice.
„Eu am văzut scena cam de la 30-40 de metri şi când mi-am dat seama ce face am acţionat, încercând să-l prind. A fost iute de picior şi avea şi un avans destul de consistent, fapt pentru care a reuşit în cele din urmă s-o ia printre blocuri, apoi s-a reîntors spre şoseaua de centură, după care s-a ascuns după nişte garaje, pierzându-l pe moment din raza vizuală (...). Domnul Părău a intervenit, spre marea mea surprindere, mi-a spus la un moment dat că l-a văzut pe unde a luat-o, dar n-am mai dat de el, iar la un moment dat din maşină domnul Părău i-a dat de urmă! Nu l-am prins pe hoţ, dar au fost recuperaţi banii şi actele, probabil v-a fi prins, poliţia cercetează şi a deschis o anchetă (...). Eu din ce am văzut, iniţial hoţul respectiv s-a dat jos dintr-o maşină, care a parcat apoi în parcarea de lângă parcul de la CAP. Maşina venea din sensul de drum dinspre Petroşani, dar putea să fie şi din Lupeni ori de oriunde. Nici nu ştiu dacă cel care l-a adus cu maşina pe hoţ îl cunoştea sau era complice, ori pur şi simplu doar l-a luat la ocazie. Rămâne de văzut, ancheta poliţiei v-a constata cu siguranţă (...)”, a menţionat jandarmul lupenean.

Faptele bune ar trebui să fie în conştiinţa tuturor!
„E o faptă pe care orice cetăţean trebuie să o facă, că doar dacă pot să fac ceva să ajut, n-o să stau cu braţele încrucişate şi să las hoţul să fugă! Oricine poate fi în această situaţie, şi eu, iar dacă cineva mă ajută nu-mi pare bine? Bine că şi-a recuperat omul banii! Iar pe hoţ sper să-l prindă poliţia, că sunt destule date, martori, s-au făcut şi poze din câte am înţeles, că eu nici nu ştiam că acel domn e jandarm”, ne-a spus iniţial Emil Părău. 
„Am făcut ce trebuia să fac şi oricând dacă ar fi nevoie aş repeta episodul. Dacă se poate prinde un hoţ sau se poate preîntâmpina o nenorocire şi putem ajuta cum să n-o facem? Mă bucur că omul şi-a recuperat banii şi actele”, ne-a spus la început jandarmul Marius Borz.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (1 )

#1 Tudor Stanciu 11.01.2018,  18:20:06
Acesta este adevarul. Așa s-a întâmplat. Multumesc mult celor doi oameni pentru implicarea lor


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter