11.01.2018,  18:58:20 | 0 comentarii | 611 vizualizari
Uricani / Proiectele anului 2018
de Corneliu BRAN

Primarul Dănuţ Buhăescu ne-a spus care proiectele legate de acest an pentru localitatea sa.

CJ să aloce sume necesare cofinanţării proiectelor
Pentru prima dată în ultimii cinci ani, de când stăm de vorbă la început de an cu primarul pe acest subiect, lista sa de dorinţe şi priorităţi ce ne-a expus-o parcă nu se mai termina. Fapt ce nu dă rău pentru micuţa localitate, care, să nu uităm, a rămas şi fără ultima exploatare minieră. Ceea ce înseamnă, clar, mai puţini bani la bugetul local şi mai multă bătaie de cap pentru găsirea de fonduri. Dacă tot ce ne-a spus primarul se va şi întâmpla, atunci vom putea spune că la Uricani 2018 a fost poate anul cel mai bun în materie de proiecte şi investiţii legate de infrastructură, învăţământ, domeniul social şi alte câteva domenii importante. Dar să o luăm cu începutul...
„Cel mai mult şi mai mult pentru acest an, îmi doresc ca cei din conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara să ne aloce banii necesari pentru cofinanţarea de proiecte pe care le avem depuse la finanţări pe fonduri europene sau prin PNDL. Asta îmi doresc cel mai tare şi să nu se uite faptul că n-am făcut aceste proiecte de capul nostru: înainte am primit ok-ul de la domnul preşedinte şi consiliul judeţean că vor fi pentru ele bani pentru cofinanţarea obligatorie din partea noastră, aşa cum s-a cerut tuturor primăriilor, nu numai nouă. Dacă aceşti bani vor fi asiguraţi, atunci prevăd un an bun pentru implementare de proiecte la Uricani. Ceea ce, implicit va aduce localităţii noastre dezvoltare, în condiţiile în care mineritul a rămas doar o amintire”, ne-a declarat pentru început primarul Dănuţ Buhăescu.

Blocuri
13 blocuri din Uricani sunt prevăzute a intra pentru procesul de reabilitare-modernizare, pe două finanţări europene şi două proiecte distincte: şase pe unul, şapte pe celălalt.

Regenerare urbană
La acest capitol intră anul acesta demararea unui proiect cu finanţare europeană ce vizează regenerarea urbană a zonei ce ţine de faleza Jiului de Vest, un vis mai vechi al primarului ce pare să devină realitate, şi amenajarea şi modernizarea unei zone verzi din faţa blocului 13, lucru ce va fi realizat tot printr-un proiect cu finanţare europeană. Ambele proiecte au în acest moment aprobată finanţarea.
Un alt proiect super interesant care va da culoare localităţii şi care va deschide puţin  latura petrecerii timpului liber de către cetăţeni, vizează regenerarea urbană a fostului sediu administrativ al fostei Mine Valea de Brazi. „Dacă semnăm şi acest contract de finanţare va fi pentru Valea Jiului primul loc de picnic amenajat la standarde europene, iar pentru cetăţenii noştri un loc minunat de recreere”, ne-a spus primarul legat de acest subiect.

Evaluare pentru creşterea energetică a unor clădiri
Printr-un proiect sunt vizate aici două clădiri în 2018: clădirea primăriei şi fosta creşă de lângă primărie. „Ca să modernizăm pe viitor aceste clădiri ale primăriei, iar facturile să fie mai mici şi confortul mai mare, trebuie să facem această evaluare, lucru destul de costisitor, dar necesar”, spune primarul.

Drumuri şi trotuare 
Anul acesta vor ieşi în evidenţă lucrări de modernizare la mai multe drumuri, finanţarea venind fie prin PNDL, fie de la bugetul local. Astfel, prin PNDL continuă procesul de modernizare a drumurilor vicinale, început acum doi ani, prin adăugarea altor 12 drumuri de acest fel la lucrările ce se vor desfăşura până târziu, spre iarna viitoare.
Străzile orăşeneşti care vor fi supuse lucrărilor de modernizare tot prin PNDL sunt: strada Aleea Teilor (cu trotuare cu tot), strada Ghiocelului (cu trotuare cu tot), strada Grădiniţei (cea care face legătura dintre Bulevardul Muncii şi Aleea Brazilor, de lângă viitorul parc de la blocul 13 şi de lângă viitoarea grădiniţă); în „oraşul vechi”: strada Aleea Plopilor (cu trotuare cu tot), strada 1 Mai (cu trotuare cu tot), strada Revoluţiei, strada Primăriei, strada Scriitorilor şi strada Aleea Trandafirilor (cu trotuare cu tot). 

Grădiniţe
În materie de grădiniţe Uricaniul dă lovitura în anul 2018, având deja semnat contractul de finanţare prin PNDL pentru construcţia unei noi grădiniţe lângă viitorul parc modern de lângă blocul 13. Tot prin fonduri de la PNDL, dar şi prin cofinanţare, va fi concretizat anul acesta un al doilea proiect în materie de grădiniţe, ce va consta în reabilitarea şi modernizarea Grădiniţei nr. 1. „Se va construi o şarpantă şi va fi făcut tot ce trebuie pentru tot ce înseamnă izolaţie. Va fi montată o centrală nouă şi se va reface instalaţia de căldură, vor fi refăcute din temelie toate instalaţiile sanitare şi vor fi schimbate în clădire toate uşile şi geamurile, iar la subsolul clădirii de asemenea vor fi schimbate toate instalaţiile. Va exista un acoperiş nou şi vor fi făcute câteva modificări de spaţii, recompartimentări solicitate de cei de la Sănătate în vederea obţinerii avizului de funcţionare. 

Poduri-podeţe
Există un contract de finanţare prin PNDL semnat şi pentru reabilitarea a două poduri importante pentru Uricani şi cetăţeni. Este vorba de podul de lângă casa de copii din oraş şi de podul din centrul localităţii Câmpu lui Neag, pe care se trece spre vechea cabană de-acolo. De asemenea, există finanţare tot prin PNDL şi pentru trei punţi pietonale din localitate. „Este vorba de puntea din oraşul vechi de peste Jiu, ce duce spre micile gospodării din zona aceea şi spre Casa de Copii Betania, de puntea de la Valea de Brazi ce dă spre strada Mîrşovoni şi de puntea ce leagă Drumul Naţional de Biserica din Câmpu lui Neag”, susţine Dănuţ Buhăescu.

Iluminat public
„Aşteptăm să semnăm contractul de finanţare de la Ministerul Dezvoltării pentru proiectul depus ce vizează reabilitarea iluminatului public pe Bulevardul Muncii şi pe strada Republicii. Odată cu acest proiect implementat, zona centrală a oraşului va fi una de vis, iar această reabilitare va duce şi la scăderea facturilor, instalaţiile montate fiind de ultima generaţie”.

Şcoli
„Vrem să depunem cel târziu în luna februarie un proiect ce va viza reabilitarea Şcolii Gimnaziale nr. 2. Şcoala va fi modernizată de la A la Z şi echipată cu tot ceea ce trebuie şi de ultimă generaţie. Va fi o şcoală model pentru judeţ nu numai pentru Uricani şi sunt convins că vom obţine finanţarea”, a explicat primarul legat de capitolul „lucrări la şcoli în 2018”.
Tot în materie de învăţământ, este vizat în acest an şi liceul din localitate. „După cum am mai spus ZVJ-ului şi dumneavoastră, dar în acest an sunt sigur că concretizăm ideea, că ea a devenit între timp un proiect clar, cu tot ce trebuie în el, vrem să transformăm fosta popicărie într-un Centru de Ateliere, unde elevii să poată învăţa în mod practic tot ce ţine de prelucrarea lemnului, de serviciile de turism şi de serviciile de alimentaţie publică. Ne bazăm pe ADR Vest unde am depus şi acest proiect şi cel legat de şcoala nr. 2, urmând ca să mai scriem şi să mai depunem alte două proiecte legate de modernizarea sălii de sport de la Şcoala Gimnazială nr. 2 şi pe axa 13 legat de modernizarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 din cadrul liceului tehnologic. Vom vedea”, a încheiat primarul, menţionând totuşi la finalul-finalului să nu uităm să scriem şi de sprijinul pe care îl va acorda primăria şi anul acesta Bisericii şi lăcaşului de cult: „În mod special anul acesta vom sprijini Biserica de la Câmpu lui Neag, dar şi unde va mai fi nevoie, cum facem an de an...”.

71 nașteri, 80 decese
Şi pentru că trebuie dată şi o încheiere acestui material, chiar dacă nu are a face cu subiectul de faţă, primarul Dănuţ Buhăescu n-a uitat cele scrise de noi într-un material, legat de faptul că n-am primit date la timp din partea celor din cadrul Stării Civile din Primăria Uricani: „Am văzut că nu vi s-au dat... 
N-are rost să mai discutăm  despre acest subiect că fapta-i consumată, dar vi le dau eu, că le-am cerut de la dumnealor: în 2017 au existat la Uricani 71 naşteri, 57 căsătorii şi 80 de decese”. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter