14.01.2018,  12:03:25 | 0 comentarii | 441 vizualizari
Uricani / Cariera Balomir va fi ecologizată
de Corneliu BRAN

Joia trecută la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale din Capitală s-a desfășurat o şedinţă care a avut ca subiect ecologizarea gropilor de gunoi de pe terenuri care n-au aparţinut administraţiilor locale şi care în prezent au rămas neecologizate din varii motive ce ţin de latura birocratică a legilor stufoase româneşti şi interpretării lor, acestea continuând să polueze zonele respective.

Uniunea Europeană, prin organismele sale pe linie de Mediu, cere cu fermitate de trei ani soluţionarea până cel târziu la finele anului 2019 a acestor gropi de gunoi neconforme în toate statele europene.
La şedinţa de la minister a participat şi primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu. 
Uricaniul este singura localitate din zonă care are o astfel de groapă de gunoi, creată cu totul aiurea pe raza localităţii. Este vorba de „Cariera Balomir” ce a aparţinut de fosta Exploatare Minieră Uricani, din cadrul defunctului CNH, devenită o groapă de gunoi. 
„Exploatările miniere de pe raza Uricaniului de la acel moment nu au încheiat în niciun an contract cu societatea de gospodărie a oraşului, Goscomloc, ce funcţiona în acea perioadă de timp, astfel că maşinile unităţilor miniere duceau gunoiul una întruna acolo. Bine, că la un moment dat au început să care acolo maşini cu gunoi şi maşini din cadrul Goscomloc, lucru abolut aiurea la vremea respectivă. Eu nu eram primar atunci, că dacă aş fi fost n-aş fi permis aşa ceva. După câteva amenzi usturătoare date de Garda de Mediu, şefii de la societatea de gospodărie a oraşului şi primarul de-atunci s-au liniştit. Dar, să se înţeleagă, cea mai mare parte a gunoiului de la carieră a fost cărată de maşinile exploatărilor miniere din cadrul CNH. În timp, s-a dus acolo destul gunoi, astfel că acum zona carierei a rămas neecologizată”, ne-a informat primarul Dănuţ Buhăescu.
„Dar cine trebuia să se ocupe de ecologizarea acelei cariere şi de cine aparţine ea în mod legal?”, l-am întrebat pe primar. „Povestea e mai lungă, dar pe scurt vă spun că acea zonă ce cuprinde fosta carieră este acum proprietatea unui cetăţean, care însă n-a intabulat terenul, deşi l-a câştigat de drept la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Omul a făcut bine că n-a intabulat terenul,  şi o spun în cunoştiinţă de cauză! El s-a gândit perfect, adică până ce CONVERSMINUL nu ecologizează zona nu-l intabulează. De ce CONVERSMINUL? Pentru că terenul până să treacă în proprietatea sa era în curtea Ministerului Economiei. Astfel că în şedinţa de săptămâna trecută de la Ministerul Dezvoltării Regionale s-a stabilit că trebuie ca Ministerul Economiei să aloce bani pentru CONVERSMIN în vederea ecologizării fostei cariere. Conform legii, poluatorul plăteşte, în speţă, Ministerul Economiei, cel care avea în subordine atunci CNH-ul şi, deci, exploatările miniere de pe raza Uricaniului. Greşeala mare s-a făcut în 2005, zic eu şi nu numai eu, ci şi specialiştii în domeniu, când printr-o hotărâre de guvern ce viza inventarierea tuturor gropilor de gunoi din ţară a fost trecută greşit şi Cariera Balomir, care n-avea nicio treabă cu administraţia publică locală. Astfel, acel teren de circa 2 ha a rămas şi până azi neecologizat, deoarece s-a mers din greşeală în greşeală, exact ca la un copil cu mai multe moaşe ce rămâne nebotezat. Acum se vor repara toate aceste greşeli, iar Uricaniul va scăpa de acea zonă gri în domeniul Mediului. Care, chiar dacă e acum o proprietate privată, afectează oraşul nostru inclusiv pe linie de mediu, dar şi pe linie de imagine, într-o zonă de munte pe care toată lumea şi-o doreşte pe viitor dezvoltată turistic în condiţiile în care mineritul s-a cam închis – cel puţin la Uricani”, a răspuns Dănuţ Buhăescu.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter