08.02.2018,  19:16:54 | 0 comentarii | 1349 vizualizari
Senatorul Hărău vrea să știe / Cum „au scăpat” unele administraţii locale de excedentul bugetar 
de Alina PIPAN

În Legea nr. 2/2018 privind bugetul de stat al României pentru anul 2018 se menționează că sumele cuvenite din cotele defalcate din impozitul pe venit și cele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale ce urmează a fi repartizate să fie diminuate cu jumătate din excedentul unităţilor administrativ-teritoriale, excedent înregistrat la data de 31 decembrie 2016.

Aceeaşi lege a prevăzut ca modul de aplicare a sistemului de echilibrare să se evalueze după primul semestru al anului 2018, utilizându-se aceeaşi procedură şi avându-se în vedere excedentul bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale înregistrat la data de 31 decembrie 2017, diminuat cu sumele destinate implementării proiectelor ce beneficiază de finanţare din fonduri externe nerambursabile şi cu sumele alocate din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului.
Aceste două reglementări, spune senatorul PNL Carmen Hărău, au dus la încurajarea unei părți importante din unităţile administraţiei publice locale ca în ultima lună a anului 2017 să „scape” de excedentele bugetelor locale, pentru a nu vedea diminuate sumele primite din cotele defalcate, potrivit legii. 
Unele administrații locale au făcut acest lucru, au făcut cheltuieli în ultima lună a anului, cheltuieli impresionante pentru bunuri și servicii care au fost achiziționate la prețuri mult mai mari decât fac. Despre aceste cheltuieli excesive, pe care publicația noastră le-a mai dezvăluit la timpul respectiv, este preocupat și senatorul Carmen Hărău care a adresat Curții de Conturi o serie de întrebări în acest sens:
„Faţă de această situaţie provocată de o lege deficitară a bugetului de stat pentru anul 2018, vă solicit, domnule Preşedinte, următoarele clarificări:
- Care a fost nivelul total al excedentelor bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale la data de 31 decembrie 2016? Dar la data de 31 decembrie 2017?
- Vă solicit să precizaţi care este nivelul de utilizare a excedentelor bugetare în luna decembrie 2017, în condiţiile în care la nivel local s-au efectuat achiziţii, numai în ultima lună a anului, de cca. 1% din PIB? Vă solicit să precizaţi dacă veţi dispune verificări asupra legalităţii achiziţiilor publice din ultima lună a anului 2017.
- Vă rog să exprimaţi un punct de vedere al Curţii de Conturi a României asupra efectelor pe care le-a avut şi le va avea utilizarea forţată a excedentelor unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi efectele acestei măsuri asupra sustenabilităţii finanţelor publice locale”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter