12.02.2018,  19:17:31 | 0 comentarii | 419 vizualizari
Petroşani / Persoanele fără adăpost – în atenţia autorităţilor
de Corneliu BRAN

Deşi trebuie să recunoaştem că iarna aceasta a fost o iarnă blândă în Valea Jiului, totuşi pentru cei fără adăpost şi cu probleme sociale această constatare n-a ţinut de cald, în condiţiile în care temperaturile nocturne au fost sub zero grade frecvent.

Nicolae Stăncioi, şef birou în cadrul Poliţiei Locale Petroşani, ne-a spus în prima zi a acestei săptămâni că după acţiunile din ianuarie legate pe tema (tristă de altfel şi regretabil că există în zilele noastre) a „oamenilor străzii” acestea au continuat „prin colaborarea a trei instituţii locale”: Poliţia Locală Petroşani, Direcţia de Asistenţă Socială Petroşani, ambele din cadrul primăriei, şi Crucea Roşie - subfiliala Petroşani. 
„Oamenii sau voluntarii Crucii Roşii Petroşani ne-au sesizat de fiecare dată când pe stradă s-au aflat, căzuţi sau nu, dar într-o stare precară pe timp de iarnă, anumiţi cetăţeni, oameni ai străzii cum li se mai spune. N-au fost multe cazuri, dar au fost. Și unul dacă era, trebuia să sărim în ajutor, în primul rând ca oameni, şi după aceea ca şi atribuţii de serviciu. Din fericire, am colaborat bine cu DAS Petroşani, prin Centrul de Permanenţă de pe strada Constructorul şi cu Crucea Roşie Petroşani – care ne-a semnalat câteva cazuri, inclusiv acum în februarie, luând oamenii de pe stradă şi ducându-i la centru unde beneficiază de un pat, de căldură şi chiar şi de hrană prin bunăvoinţa oamenilor noştri sau a doamnelor de la cantina socială, ori în cazuri mai dificile la Spitalul de Urgenţă Petroşani, unde beneficiază de ajutor medical de urgenţă. 
În legătură cu aceste persoane fără adăpost, sau persoane care locuiesc în locuinţe improvizate din cauza pro­ble­­melor sociale apărute, în ultima pe­­rioadă au fost verificate de către poliţiştii locali locaţiile sau zonele unde se ştie că aceşti oameni locuiesc, fie în barăci provizorii, fie chiar sub cerul liber sub nişte cartoane. Chiar dacă temperaturile n-au fost exagerat de mici, totuşi noaptea e frig, şi de aceea am vrut să verificăm dacă au ce le trebuie şi pot face faţă frigului. Persoanele identificate au fost duse la adăpostul de pe strada Constructorul, creat special pentru aceste cazuri. Au fost situaţii când au fost identificate şi persoane căzute pe stradă, oameni fără adăpost, luându-se măsurile de care vă spuneam”.
Iată câteva cazuri concrete prezentate ZVJ-ului de către interlocutorul nostru.
„Vă dau şi câteva cazuri recente. Sâmbăta trecută a fost depistată o persoană de sex masculin de 58 de ani căzută pe strada Decebal din Colonie. Persoana era şi în stare de ebrietate, acest fapt complicând situaţia în condiţiile în care era incoerentă şi nu puteam obţine alte informaţii de la ea. Am solicitat ambulanţa, şi omul a fost transportat la spital pentru îngrijiri. De-acolo, după recuperare, dacă omul nu are domiciliu în Petroşani pe cartea de identitate sau buletin, cum se pare că s-a întâmplat şi în acest caz, este sesizată asistenţa socială, iar împreună cu cei de la DAS încercăm să-i trimitem cu trenul spre oraşul de unde au venit sau cu microbuzele (dacă sunt din localităţi ale Văii Jiului). Un alt caz pe care l-am avut tot în februarie şi tot recent este al unei persoane din Sibiu. Cazul ne-a fost semnalat de Crucea Roşie Petroşani, un voluntar l-a găsit în zona Parângul. Omul, tot în vârstă, era desculţ în toiul iernii, avea faţa îngheţată. Am solicitat ambulanţa care a venit imediat, personalul făcându-i la faţa locului o evaluare şi constatând că n-are probleme de hipotermie sau probleme medicale. Ca atare, am dus omul la adăpostul de pe strada Constructorul. Acolo a stat o zi, dar iar a plecat, fiind găsit prin oraş, cei de la Crucea Roşie Petroşani trimiţându-l spre localitatea de unde a venit cu trenul. Duminică seara am găsit, de asemenea, o persoană căzută pe strada Saturn din Aeroport. A fost transportată la spital. Vorbim tot de un bărbat care ne-a spus că nu mai posedă locuinţă deoarece a fost dat afară din casă de copii, un apartament al blocului 7. Rămâne ca cei din cadrul DAS Petroşani să se implice şi să facă o anchetă în acest caz, urmând a se găsi şi o soluţie dacă va fi posibil. Oricum, până va trece iarna el va putea dormi în adăpostul de pe strada Constructorul”, ne-a declarat Nicolae Stăncioi.
O veste bună legată de acest subiect ne-a dat tot luni şi Felicia Vitan, care ne-a spus că vinerea care vine cei de la Crucea Roşie vor dona acestui Centru de Permanenţă pentru Persoanele fără Adăpost mai multe pături, cearşafuri şi lenjerii de pat, precum şi haine de schimb pentru aceste persoane care merg să doarmă o noapte sau mai multe acolo. „Duminica trecută când am fost acolo erau trei bărbaţi şi o femeie. Mi-a fost extrem de milă când i-am văzut ce trişti şi amărâţi erau, dar şi ce haine aveau pe ei... Fapt ce m-a făcut să vorbesc imediat cu colegii mei şi să luăm împreună această decizie”, ne-a menţionat Felicia Vitan, directorul subfilialei Petroşani de Cruce Roşie.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter