13.02.2018,  11:34:59 | 0 comentarii | 274 vizualizari
60 de alpinişti, ghizi montani şi cunoscători ai muntelui au participat la ,,Memorialul Cuxi”, în Retezat
de Alina PIPAN

În perioada 08 - 11.02.2018, la Cabana Genţiana din Munţii Retezat s-a desfăşurat un eveniment organizat de către Clubul Alpin Român, eveniment intitulat ,,Memorialul Cuxi” la care au participat 60 de alpinişti, ghizi montani şi cunoscători ai muntelui, eveniment la care Jandarmeria Română a primit invitaţia de a participa şi de a face schimb de experienţă.

Memorialul se află la a 11- a ediție, și este organizat în memoria tânărului alpinist român Alexandru Brăduț Șerban (CUXI), mort în avalanșă la 11 februarie 1983.

Forţele angrenate de Jandarmeria Română au fost:cadre militare aparţinând Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara; două auto 4×4, 2 ofițeri, 18 jandarmi montani, două echipe de intervenție montane (Echipa Națională Montană și Echipa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara).

În cadrul atelierului de căţărat constituit pe gheţarul din apropierea Cabanei Genţiana, jandarmii montani au escaladat peretele de gheaţă împreună cu membrii clubului de alpinism, pregătindu-se împreună.

Echipa de intervenţie montană constituită la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara ( formată din 6 membrii titulari şi 6 rezervă ) au participat la activități de pregătire în comun cu echipa de intervenție constituită la nivelul Jandarmeriei Române, punându-se accent pe tehnici de mers în zăpadă folosind colțarii și deplasarea pe trasee turistice dificile, accidentate.

De asemenea, s-a exersat modul de acţiune al echipei de intervenţie în situaţia în care ar fi semnalate persoane rătăcite sau dispărute în Masivul Retezat.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter