14.02.2018,  21:57:58 | 0 comentarii | 947 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / În loc de un echipament, mai bine maşina-ntreagă 
de Gheorghe OLTEANU

În bugetele locale găseşti, uneori, fel de fel de ghiduşii, rezultat al mofturilor celor aflaţi la vârful administraţiilor publice. Se pune pe hârtie necesitatea achiziţionării a te miri ce bunuri, urmând ca, după aceea, pe parcurs, fie că se renunţă sau se face uitată achiziţia respectivă. Sau apare o alta. Acest mod de a jongla cu unele capitole ale bugetului locale nu-i este deloc străin nici Primăriei municipiului Vulcan. 

Îmi amintesc că,
în urmă cu două mandate, prin 2010, sper să nu mă-nşel, administraţiei publice locale vulcănene îi căşunase să cumpere o autospecială de pompieri. Da, aţi citit bine! Un asemenea autovehicul costa pe vremea aceea în jur de treizeci de miliarde de lei vechi. Nu am fost singurul care nu şi-a putut lămuri atracţia primarului pentru un asemenea utilaj. Explicaţia achiziţionării maşinii de pompieri a fost subţire. Că, având în vedere numărul mare de focuri izbucnite, trebuie neapărat să existe una în dotarea primăriei, care să ajungă urgent la locul intervenţiilor. Au existat voci care au contestat nevoia existenţei unui utilaj sofisticat de stingere a incendiilor care să fie în proprietatea administraţiei publice locale. Foarte logică şi pertinentă a fost intervenţia unui consilier local aflat, pe atunci, în opoziţie, iar acum în arcul de consilieri PSD. Când te gândeşti la aşa ceva, am argumentat şi eu într-un articol, trebuie să ai în vedere că este nevoie de oameni bine pregătiţi în domeniu. Profesionişti, ca să fiu mai direct. Or, în cazul acesta, pompier nu poate deveni oricine are pile şi relaţii la primărie. În fine, nu s-au mai dat banii pe aşa ceva. Nici atunci şi nici după aceea, deşi chestiunea a mai apărut şi în proiectul de buget local din anul următor. 

Cineva a fost de
părere că este posibil să fi fost vreo sfârâială, un interes al cuiva în legătură cu cumpărarea maşinii de pompieri. Poate, nu pot să ştiu. Treaba este însă că, după aceea, problema a fost uitată şi abandonată. Fără pic de repercusiuni în ce priveşte timpul de intervenţie la stingerea incendiilor care au loc Vulcan. Subunităţile ISU din Petroşani şi Lupeni acţionează fără cusur, aşa că nici nu se poate compara activitatea pompierilor militari cu aceea a unora civili. Am făcut introducerea asta, fiindcă, în bugetul local pe 2018, în cel iniţial, prezentat în consiliul local înainte de a fi supus dezbaterii publice, apare o achiziţie care, în forma finală a bugetului local adoptat, s-a transformat în cu totul altceva. Un singur consilier local din cei 19 a sesizat scamatoria. Este posibil să fi fost şi alţii, dar doar cel despre care zic eu a fost curios să afle de ce.

La cap. 61.02 „Autorităţi publice”
apare, la „Alte cheltuieli de investiţii”, achiziţia de sirene electronice. Echipamentul, a venit lămurirea, urma să echipeze autoturismul de teren Duster pe care apare inscripţia „Poliţia Locală”. Autoturism folosit mai mult de către localii şefi, decât de către agenţii locali simpli care se deplasează, mai întotdeauna, tot cu Dacia Logan MCV. Bun. Nu a existat nicio obiecţie. O maşină de poliţie trebuie neapărat să aibă sistem de făcut zgomot, însoţit de cel care emite semnale luminoase. Numai că, la dezbaterea publică a proiectului de buget local, s-a renunţat la achiziţia de sirene electronice în favoarea unui… autoturism Duster 4x4 nou-nouţ! Probabil că e dotat din fabricaţie cu mijloacele de semnalizare sonoră şi vizuală necesare. Singurul care - argumentând cu sumele diminuate existente la bugetul local şi cu veniturile mai mici prognozate în acest an - a solicitat explicaţii pe seama acestei metamorfoze ciudate a fost „consilieraşul” independent Florin Govor. Diminutivul acesta rostit cu dispreţ nu e invenţia mea. A fost pronunţat de către viceprimarul Cristian Merişanu, la extraordinara de luni, când a mustrat-o pe o ziaristă. Este de înţeles că întrebarea independentului a rămas fără răspuns. Totuşi, zic eu, ar putea fi unul: pe lângă sirene mai era nevoie şi de o roată de rezervă.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter