18.02.2018,  12:28:14 | 3 comentarii | 603 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Când se va preumbla Daniel Vișan pe strada Nicolae Iorga, o stradă cu nume istoric din buricul târgului, plină de noroi și ruine?
de Marian BOBOC

Str. Nicolae Iorga se află chiar în buricul târgului, făcând legătura între Piața Centrală și nordul Petroșaniului. E fosta colonie Ianza. Aici este și Castelul „Ianza”, cu celebra sa galeria de artă. Din păcate, această stradă reprezintă o rușine pentru edilii Petroșaniului.

Nicolae Iorga, cel a cărui nume îl poartă această stradă, a vizitat de două ori Petroșaniul. Impresiile din prima călătorie au fost publicate în volumul „Neamul Românesc în Ardeal și Țara Românească”, publicat în 1906 la Editura „Minerva”. Nicolae Iorga a revenit în Valea Jiului în perioada interbelică, în noiembrie 1926, când a susținut o conferință la Casinoul Muncitoresc din Petroșani. Dacă marele istoric s-ar plimba în aceste zile pe strada Nicolae Iorga, cu siguranță, ar cere să i se schimbe numele în str. Ruinelor, str. Fantomelor, str. Gropilor, str. Indolenței Edilitare.
Dezastrul începe chiar de la Castelul „Ianza”  de lângă podul Maleii și din fața sediului Complexului Energetic Hunedoara. Proprietarul castelului este artist și cetățean de onoare al Petroșaniului. Aici te întâmpină construcția abandonată a unei terase.
Pe urmă, cum mergi spre piață, case părăsite, abandonate, pline de căcat, mirosind a urină. Nu mai vorbim că asfaltul acestei străduțe este o amintire probabil din epoca de glorie a lui Vasile Ianza, de numele căruia se leagă edificarea acestei zone. De fapt, noroiul este asfaltul acestei străzi. 
Nu cunoaștem regimul juridic al fiecărei clădiri, însă bănuim că acestea sunt private (dar chiar și așa, există prevederi care să-l oblige pe proprietar la anumite gesturi civilizate, nu, Daniel Vișan?). Dar drumul nu credem că este privat. De aceea, îl rugăm pe Daniel Vișan să mai coboare, din când în când, din foișorul cinegetic al visării și să se plimbe și pe această străduță. Bineînțeles, nu acum. Ci mai la vară, când se usucă noroiul și poate călca fără niciun fel de risc.
Un om de afaceri petroșenean, sănătos la minte și cu viziune, a avut ideea transformării acestei zone urât mirositoare din buricul târgului petroșenean într-un fel de Lipscani petroșenean. E posibil ca Daniel Vișan, mai marele peste administrarea teritoriilor urbei, să nu fi auzit de Lipscani. Cum, la fel de probabil, e ca acesta să nu știe nici cum trebuie să arate un oraș. Pe ici, pe colo, prin părțile esențiale...Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (3 )

#1 asew19.02.2018,  06:52:03
daca al.Visan ar merge mai mult pe jos ar vedea si mai multe ,,,,,,dar asa sin masina si in viteza nu ai timp sa vezi .....CRES CA AR TEBUI TOTI CONSILIERII SA MEARGA PE JOS PRIN ORAS SI APOI SA ADUNE IMPRESII ...IN SPECIAL DIN COLONIE
#2 Fane19.02.2018,  08:23:01
Don boboc, responsabilitatea e a lui ianza, de cand I s-au retrocedat bojdeucile. Sa lase arta si sa see apuce de renovari. Nu Mai pasa mingea in terenul primariei. Rusine ianza


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter