25.02.2018,  11:37:08 | 0 comentarii | 442 vizualizari
Fiindcă am intrat în Postul Paştilor şi aşa e creştineşte, / Sâmbătă, la Biserica „Înălţarea Domnului” din Uricani a avut loc o slujbă de pomenire a ortacilor căzuţi la datorie în accidentele de muncă din subteranul minelor din localitate
de Corneliu BRAN

Un eveniment de suflet, cu totul deosebit, a avut loc sâmbăta ce tocmai s-a scurs la Biserica cu hramul „Înălţarea Domnului”, din Uricani. Părintele Petrache Creţu a ţinut o slujbă de pomenire a minerilor căzuţi pe altarul jertfei în minele de pe raza localităţii Uricani. Este vorba de ortaci căzuţi la datorie în accidentele de muncă din minele Uricani, Valea de Brazi sau la cariera de cărbune de la Câmpu lui Neag în decursul istoriei mineritului, toate trei fiind astăzi închise.

„Intrând în Postul Paştelui m-am gândit că prima sâmbătă din acest important şi Sfânt Post o vom dedica celor care şi-au pierdut viaţa în minele de pe raza localităţii Uricani, adevăraţi eroi ai noştri pe care toată comunitatea locală şi toţi credincioşii nu-i vor uita niciodată. Nu pot uita, copil şi tânăr fiind, ce durere, ce vaiet şi ce plânset a fost prin oraş la cea mai violentă explozie de metan din subteranul Minei Uricani, când în abatajul camerei din stratul 3, blocul III au fost accidentaţi pe data de 2 noiembrie 1972, 53 de mineri, din care 43 şi-au pierdut atunci viaţa! Era o durere prin oraş fără margini şi o jale de nestăpânit tot la a doua sau a treia casă şi steaguri negre peste tot pe la blocurile din oraşul vechi... Înainte de asta, pe 23 februarie, dar în 1965, o altă explozie a avut loc la planul 5 al fostei Mine Uricani, când deasemenea au pierit tot peste 40 de mineri, rămânând şi atunci familii destrămate, părinţi fără copii, copii fără părinţi, soţii şi surori îndoliate. Nişte zile grele trăite de cei din Uricani periodic, cu răni pe suflet ce se închid foarte greu şi cu amintiri negre şi dureroase de care, iată, chiar şi după zeci şi zeci de de ani ne aducem aminte cu durere şi compasiune. Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească pe toţi cei ce au pierit în astfel de accidente din minele din Uricani şi de pe cuprinsul Văii Jiului! Şi câte astfel de evenimente au tot fost şi înainte şi după aceea, după 1990 încoace, chiar dacă nu de aceeaşi amploare, durerea pentru cei din comunitate şi, mai ales, pentru familiile celor decedaţi a fost aceeaşi de fiecare dată! 
Astăzi am făcut la biserica noastră o slujbă de pomenire pentru toţi minerii căzuţi la datorie pe câmpurile muncii, pentru toţi cei care au pierit în alte accidente colective de muncă din subteran din oraşul nostru. Mulţumesc pe această cale tuturor celor din familiile acestor bravi eroi ai comunităţii noastre ce au fost azi alături de noi, precum şi tuturor enoriaşilor şi credincioşilor care ne-au sprijinit în acest demers din Postul Paştilor”, a declarat sâmbătă, după slujbă, părintele Petrache Creţu pentru Ziarul Văii Jiului.
Corneliu BRANInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter