27.02.2018,  18:43:01 | 1 comentariu | 1101 vizualizari
Vulcan. Deşi se vorbeşte de el din 2016, / Procesul de reabilitare termică a fost luat de la capăt
de Gheorghe OLTEANU

Ieri dimineaţă a fost „o de îndată” la Vulcan. Adică o şedinţă de consiliu local convocată nu pe ultima sută de metri, ci pe ultimii zece. Programarea ei la ora 11:00 a zilei de marţi, 27 februarie, a fost necesară, a argumentat primarul, din cauză că documentele, patru la număr, odată aprobate de către consilierii locali, urmau să se afle a doua zi, astăzi, cum ar veni, la instituţia timişoreană care, înainte de asta, le-a trimis înapoi, pentru a fi revizuite, pe ici, pe colo.

Toate cele patru proiecte de hotărâre
supuse dezbaterii şi aprobării încep la fel, dar se termină în mod diferit. Asta, deoarece „aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii, actualizată, şi a indicatorilor tehnic-economici pentru <>” era necesară la toate cele patru blocuri care se vor izola termic în cadrul Apelului de Proiecte POR 2014-2020 – Axa Prioritară 3. Este vorba despre blocurile nr.44 şi D 5 de pe Bulevardul Mihai Viteazul, despre blocul D9 de pe Nicolae Titulescu şi blocul T de pe strada Fântânelor. Proiectele pentru reabilitarea termică a imobilelor enumerate nu sunt de azi, de ieri. Sunt din 2016, an în care, în consiliul local vulcănean, s-a aprobat efectuarea de astfel de lucrări la un număr de nouă blocuri. Numai că, între timp, locatarii a cinci dintre ele s-au răzgândit. Expediate la forul care asigură finanţarea europeană a unei părţi importante din valoarea costurilor lucrărilor de reabilitare termică aceste hotărârile de consiliu local adoptate la acea dată au ajuns înapoi la Vulcan.

Ile a spus că
„au fost înapoiate cu observaţii”. „Se refac observaţiile celor de la fondurile europene” - tot vorba primarului -, iar acum „după ce s-au făcut modificările”, proiectele de hotărâre, odată votate, sunt trimise înapoi instituţiei care asigură finanţarea europeană majoritară. Ar fi fost interesant ca Gheorghe Ile să le fi spus consilierilor care sunt „observaţiile”, pentru că, neîndoielnic, acestea au fost făcute din cauza modului defectuos în care proiectele au fost elaborate în prima fază. Or, la ele au lucrat funcţionari ai primăriei vulcănene, nu-i aşa? Nu a fost nevoie să fac întrebare, după ce am observat că nu interesează pe nimeni acest amănunt, pentru că a adus aminte Ile despre câteva. „Toate blocurile trebuie să revină la forma iniţială”, a grăit unul dintre cei menţionaţi de directorul cotidianului nostru că ar vrea să vadă ZVJ eliminat de pe piaţă. „La formă iniţială” înseamnă că locatarii care şi-au pus geamuri termopane, dar care nu corespund normelor proiectantului, trebuie să le dea jos. La fel şi cu balcoanele care au fost închise. Operaţiunea de izolare termică presupune ca faţada blocului să arate la fel peste tot. Se pare că asociaţiile de proprietari în care se află blocurile i-au lămurit pe locatari de necesitatea aducerii la zero a imobilelor, din moment ce proiectele de reabilitare a acestora au rămas în picioare.

Câţiva consilieri locali
au fost interesaţi să afle cum s-a calculat costul lucrărilor. În fiecare caz, din totalul lor, 60 la sută este achitat din fonduri europene, 25 la sută reprezintă contribuţia locatarilor, iar restul îl pune jos primăria. Numai că asta nu se întâmplă ca şi când ai bate din palme. Nimic nu se mişcă la bloc până când locatarii nu strâng întreaga sumă de bani pe care ei trebuie s-o dea. Apoi, aşa cum a băgat de seamă independentul Florin Govor, la blocul D9 calculul a luat în seamă valoarea de 4,443 lei/euro a monedei europene. Cum era odată în 2016. Consilierul socialist Ion Tilea a vrut să afle dacă primăria are banii cu care trebuie să contribuie la afacere. „Îi are prevăzuţi în buget”, l-a liniştit marele diriguitor al Vulcanului. „Păi, cum are?”, s-a mirat sincer, după şedinţă, prietenul meu Tilică. Şi a continuat: „Când îi zic (lui Ile – n.a.) că uite trebuie făcut trotuarul acolo, se impune reparaţia aia, el îmi spune că <>!”. Aşa că, supărat pe primar, Ion Tilea s-a abţinut la procesul de votare pentru aprobarea documentelor. Sceptici în privinţa existenţei sumei de bani pe care trebuie să o acopere primăria au fost şi alţi consilieri locali. Numai că nu s-au exprimat pe cale orală. Pentru fiecare dintre cele patru blocului contribuţia primăriei ajunge undeva la 150.000 de lei. Un miliard şi jumătate pe stil vechi. Şi, apoi, nici moneda euro nu a înţepenit la 4,5744 lei aşa cum apare la calcularea valorii estimative a investiţiilor din cazul celorlalte trei blocuri. 


Comentarii articol (1 )

#1 Radu28.02.2018,  00:52:32
Ile du-te si fa un control la mandates ca esti dus cu pluta. Pe ce baza intri tu in casa omului sa-i dai jos ferestrele de termopan? Cu ce drept ma obligi sa-mi dau jos izolatia externa? Eu am facut sacrificii sa-mi fac confortul nu am furat ca tine .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter