11.03.2018,  11:30:52 | 0 comentarii | 358 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În Postul Paştelui, / Aninosenii au fost mai aproape de Dumnezeu
de Corneliu BRAN

Neobişnuiţi probabil cu spectacole după ani şi ani de zile de „secetă” în domeniul cultural-artistic, dar nici cu acest gen de melodii religioase închinate Domnului Iisus, Mântuitorul omenirii, cântate încă din vremuri străvechi în Postul Paştelui, aninosenii nu au prea luat cu „asalt”, joia trecută, sala Centrului Cultural din localitate.

Cu toate acestea, vreo câteva zeci au fost prezenţi,  jumătate de sală plină de oameni.
Demn de reţinut este că cei prezenţi au fost impresionaţi şi emoţionaţi în timpul spectacolului, uneori până la lacrimi. Pricesnele au fost interpretate cu măiestrie de către marea interpretă de muzică populară hunedoreană, Mariana Anghel, şi de către talentatul interpret ardelean Ilie Medrea. Ambii au fost acompaniaţi de către un profesionist şi talentat trio vocal, grupul vocal „Anghelos”, un al patrulea component al grupului fiind un instrumentist la o orgă electronică.
Trebuie spus că punerea în scenă a acestui concert de Paşti, „Veniţi creştini la rugăciune!”, organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara prin Centrul de Cultură şi Artă (cu sprijinul Primăriei Aninoasa care a pus sala la dispoziţie), este meritul managerului Ciprian Roman. Ideea ca toate pricesnele interpretate să fie intercalate cu secvenţe poetice, pe tema relaţiei divinitate-umanitate, recitate ca la carte pe fond muzical de către soţul interpretei, Marcel Anghel, a fost una deosebită. Nu mai vorbim de cele câteva momente din partea a doua a concertului, când Marcel Anghel a bătut şi toaca, creând în sală o atmosferă creştinească autentică, monahală. Vorba unei doamne din sală, aflată în apropiere de noi, care i-a spus la un moment dat prietenei sale (şi care astfel, fără să vrea, a tras o concluzie pe care credem că nu mai are rost să o comentăm, spre regretul unora din Aninoasa care au scăpat acest concert): „Dragă, cântă oamenii ăştia de mi se face pielea de găină şi-mi dau lacrimile. Iar toaca asta îmi dă un fior, îmi dă starea aceea de rugăciune şi liniştire, ca de mănăstire, o stare de bine... Mă simt de parcă sunt la Lainici sau Prislop, ori prin Bucovina, astă-vară, nu aici în sală... Ce frumos!”. 
De altfel, toată această atitudine şi simţire înălţătoare au avut-o cam toţi cei prezenţi, timp de un ceas şi jumătate cât a ţinut spectacolul, aninosenii răsplătind artiştii cu ropote de aplauze. 
La final, atât Mariana Anghel, care printre altele i-a prezentat pe toţi cei de pe scenă care i-au fost alături, cât şi Ciprian Roman le-au vorbit câteva minute celor din sală, mulţumindu-le totodată că au venit şi că au fost prezenţi şi cu inima, nu doar prin prezenţa fizică. Din partea primarului Nicolae Dunca, aflat în drum spre Capitală la acea oră de seară din cauza Congresului Extraordinar PSD de sâmbătă, a transmis un scurt mesaj secretarul oraşului, tânărul jurist Gheorghe Simion. Un mare plus pentru acest tânăr a fost faptul că a încropit ad-hoc un mesaj, şi că nu l-a citit, cum se mai obişnuieşte şi când unii plictisesc audienţa cu pagini întregi de „ode” închinate conducerii administrative sau primarilor... Nu, tânărul a fost la obiect şi destul de scurt. Ba chiar cu accente hazlii în discursul său, după trei minute fiind răsplătit cu aplauze călduroase de către cei din sală.
Înainte de a se termina totul, spectatorii, aflaţi în picioare de minute bune, au rugat-o pe Mariana Anghel să încheie cu un cântec patriotic. „Sunteţi prea bună la astfel de cântece româneşti de suflet, dragi nouă, ca să plecaţi de-aici fără să ne cântaţi măcar un astfel de cântecel. Să ne ungă pe suflet!”, a strigat un aninosean. Fără să mai spună nimic, solista cântecului folcloric hunedorean s-a conformat imediat, intonând un cântec patriotic cunoscut, acompaniată vocal de Ilie Medrea şi de cei trei „Anghelos”, iar mai apoi de toţi cei din sală. A ieşit din nou un moment extraordinar de bine, vocea interpretei fiind vioara întâi... De subliniat faptul că vocea acestei doamne a cântecului popular românesc e ca şi vinul, parcă din ce în ce mai bună odată cu trecerea anilor!
Şi uite aşa, Aninoasa a bifat primul eveniment cultural din 2018 şi primul concert după vreun „cincinal” scurs, dacă nu şi mai bine... 
„Aproape că am uitat de cum arată un spectacol în sală prin Aninoasa, cu excepţia celor de la şcoli, când copiii mai recită sau ne încântă cu dansuri şi melodii. Dar ce a fost în sală în seara aceasta e cu totul altceva. Şi îi transmitem domnului primar, consiliului local, că mai vrem! Să sperăm că nu peste cinci ani, ci anul acesta, la anul şi tot aşa. Exact cum a spus secretarul pe scenă: este un început şi trebuie să continue!”, ne-a spus la ieşire o doamnă între două vârste, Marcela, însoţită de fiica ei. Care, ca şi probabil mulţi din spectatori, a plecat spre casă „mai bogată spiritual şi mai împăcată sufleteşte, după ce aproape două ore gândul mi-a fost numai la bunul Iisus şi la suferinţele la care a fost supus de către acei oameni netrebnici şi nemiloşi, totul fiind subliniat prin aceste pricesne faine de tot, un fel de poveste biblică cântată...”. Cuvintele acestei aninosence pot fi luate şi drept concluzie a evenimentului, astfel că aşa şi încheiem...Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter