12.03.2018,  18:40:46 | 0 comentarii | 417 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Dragile, boemele, poemele...
de Ziarul Vaii Jiului

Sâmbătă, 10 martie 2018, la orele 17 trecute fix cenacliștii de la BOEMA s-au reîntâlnit la Localul „Românesc” din Petroșani, prin bunăvoința gazdei, inginer Aron Dumitrescu, pentru a sărbători ziua Femeii prin lectură, discuții, trandafiri roșii și vin la fel de roșu.

Cum era și normal, suveranele au fost chiar femeile, scriitoarele din Valea Jiului. Au citit: Irina BOBOC, Mariana GHICIOI, Petronela Vali SLAVU, Elisabeta BOGĂȚAN, Anca CIOLCA, Ionela ABLAI și Nicoleta ANDONI, studentă la Sociologie.
Suflarea scriitoricească masculină din agora petroșeneană a fost de data aceasta minoritară, dar fermă: 
Marian Boboc și Ion Hirghiduș în rolurile de maeștri de ceremonie, Gilbert Danco, Ioan Dan Bălan și Constantin Cîmpeanu. Artele plastice au fost reprezentate de Robert Hummel și Tic Mihuț.
Poetul Marian Boboc a rostit câte o prezentare măgulitoare la adresa fiecărei scriitoare. Pe alocuri a fost chiar prea entuziasmat, contrastând, de pildă, cu sobrietatea poetului Câmpeanu. 
Seara a început cu Elisabeta Bogățan, care și-a lansat două volume de poeme „Unde” și „Idile” cu o introducere făcută de Ion Hirghiduș. Apoi au prins glas poetele sus menționate. Poezia nu a fost suverana absolută a serii, proza fiind și ea prezentă, cerându-și dreptul la viață (chiar autoarea acestei cronici a citit un fragment din romanul său în lucru – n.r.).
Nu a fost o bătălie a rimelor (albe sau ne-albe), dar în urma unui mic sondaj realizat ad-hoc, statistica este certă: cea mai mare surpriză a serii a fost de departe Irina Boboc, cunoscută multora în ipostaza de profesoară, însă puțini știu că ea este și scriitoare. S-au făcut multe glume pe seama faptului că Marian Boboc va avea concurență acerbă chiar în sânul familiei. 
Se zvonește că la viitoarea întâlnire a cenaclului „Boema” va fi adus spre analiză însuși numele cenaclului. Este actul de identitate pe care uneori scriitorii trebuie să-l arate și să demonstreze că mai știu cine sunt: De unde vine termenul? Ce înseamnă a fi boem? Când s-a folosit prima oară acest termen și în ce context? Se mai poate duce o viață boemă în plin secol XXI? Care sunt boemii preferați ai boemilor autohtoni? Există o boemă a ideilor/ scrierilor separată de boema vieții? Mai are ceva în comun un boem de talia poetului francez Francois Villon (trăitor de secol XV) cu poeții boemi ce stau azi pe Facebook și Instagram? De pe acum ai noștri se gândesc și se tot gândesc la boemă. Sfârși-vor ei precum poetul Robert Desnos? „Atât te-am visat încât îți pierzi realitatea”.
Întrucât în acea zi poetul Aurel Pantea, președintele filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (sub egida căreia ființează Cenaclul BOEMA), a împlinit o frumoasă vârstă, manifestarea i-a fost dedicată lui. Cum cu această ședință cenaclul a intrat în al doilea an, „serie nouă”, Costel Avram, președintele Asociației „Rosa Multiflora”, a oferit un vin, care a dezlegat limbile și… inimile boemilor. Cum s-ar spune, Costel Avram a fost reprezentat cu cinste…
Ionela ABLAIInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter