13.03.2018,  10:25:39 | 0 comentarii | 287 vizualizari
Angajații de la Mintia protestează. Doresc o schemă de sprijin pentru salvarea activității termocentralei
de Alina PIPAN

Fără proteste și amenințări nu se poate. Aproximativ 80 de persoane au declanșat în acestă dimineață, 13 martie, un protest spontan în camera de comandă a termocentralei pentru a atrage atenția guvernaților, dar și administrației Complexului Energetic Hunedoara, asupra situației Termocentralei Minia, care este în pericol să își înceteze activitatea pentru că activitatea de producție nu corespunde normelor europene de protecție a mediului.

În plus, marea nemulțumire vine de la nevoia aplicării la Mintia a unei scheme de sprijin  care să acopere diferenţa dintre preţul de cost al energiei şi cel obţinut din piaţă. Și anul trecut a început la Mintia cu un protest asemănător, problemele ridicate atunci fiind aceleași cu cele de astăzi.

Directorul Viorel Stancu așteaptă revendicările scrise ale protestatarilor, și între timp a discutat cu directorul Electrocentrale Deva Ioan Conţ, dar și cu reprezentanții sindicatului, însă știe din primele discuții că revendicările oamenilor îi depășesc competențele, vizând mai ales Ministerul Energiei.

În concluzie angajații termocentralei,   Sindicatul Solidaritatea Hunedoara doresc obținerea unui  ajutor de stat pentru constituirea unui Serviciu de Interes Economic General (SIEG) prin care să fie asigurată o rezervă de capacitate, adică  o cantitate de energie necesară sistemului energetic național, astfel activitatea termocentralei să fie protejată. Bineînțeles, în acest fel este protejată nu doar activitatea termocentralei de la Mintia, dar și a celei de la Paroșeni.

Ajutorul de tip SIEG a mai fost pus în discuție, și în vederea obținerii acestuia, dar și pentru a stabiliza atât activitatea  de extracție, dar mai ales cea de producere a energiei se urmărea planul scindării activității CEH (în extracție și producție). Demersurile au mers bine până la intrarea în insolvență a CEH, apoi au trenat, pentru că în afara insolvenței procedurile sunt mai anevoioase. Demersurile pentru acordarea acestui ajutor ar putea fi începute fără a fi neapărat necesară scindarea CEH, dar procedura este de durată.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

* * *
Locuri de muncă


* * *
Publicitate


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter