25.03.2018,  12:30:07 | 0 comentarii | 519 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Sâmbătă, în mai toată Valea Jiului / O nouă ediţie a „Marşului pentru Viaţă”, sub egida Bisericii Ortodoxe Române
de Corneliu BRAN

Acum câteva săptămâni vă anunţam că în data de 24 martie, la Petroşani, Petrila, Lupeni şi Uricani, la fel ca şi în alte zeci localităţi din ţară, creştin-ortodocşii vor mărşălui pe străzi pentru a da semnalul că fiecare suflet trebuie să aibă şansa la VIAŢĂ, doar Dumnezeu fiind Cel ce poate hotărî soarta fiecăruia, inclusiv soarta unei fiinţe vii ce încă n-a apucat să vadă lumina zilei din burta mamei.

Marşul creştinesc de la Petroşani
Ei bine, la apelul Bisericii Ortodoxe Române şi al Asociaţiei „Studenţi pentru Viaţă”, preoţii şi o parte din enoriaşii bisericilor din cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în cazul nostru biserici arondate Protopopiatului Ortodox Petroşani, au răspuns „prezent” la apelul făcut, participând la „Marșul pentru viață 2018 – O lume pentru viață”, în cadrul acţiunilor dedicate „Lunii pentru Viaţă”, cum a fost denumită această lună martie din calendarul creştin-ortodox.
Marşul de la Petroşani s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Victoriei - Parcul „Europa”, lângă Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”. Trebuia ca acest traseu să fie mai lung, până la Parcul Central „Carol Schreter”, dar preotul organizator, care s-a ocupat îndeaproape de acest marş, Iulian Selaje, a scurtat traseul şi l-a ferit de zona carosabilului din motive bine întemeiate, ce au ţinut de zăpadă şi gheţuş şi de punerea în pericol a participanţilor şi a circulaţiei auto, în condiţiile în care abia s-a terminat un episod autentic de iarnă în plină lună de primăvară. Începând cu ora 13:00, creştinii s-au adunat în Piaţa Victoriei, „înarmaţi” cu icoane, cruci, pancarte şi cu baloane galbene sau verzi pe care scria „Marşul pentru viaţă – 2018”, „Sunt iubire” sau „Ajută mama şi copilul, ei depind de tine!”.

Marşuri pentru VIAŢĂ şi în alte trei localităţi din Vale
Concomitent, la Uricani, în cea mai vestică localitate a Văii Jiului, părintele Petrache Creţu s-a ocupat de organizarea marşului pe traseul Podul Bucura – parc - Biserica „Înălţarea Domnului”. În cea mai estică localitate a Văii Jiului, Petrila, „Marşul pentru viaţă” a fost coordonat de preotul Adrian Boantă şi a fost efectuat pe traseul Biserica „Sfânta Treime” - strada Republicii - Monumentul Eroului Necunoscut - Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”. În fine, la Lupeni, părintele Cristian Olariu a fost cel care s-a ocupat de coordonarea marşului, sprijinit fireşte şi de colegii preoţi şi enoriaşi din parohie, traseul ales fiind Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Bărbăteni - Biserica „Sfântul Nicolae” din apropiere de centrul oraşului. 

O acţiune reuşită şi un mesaj simplu şi clar de înţeles, dat de Dumnezeu şi în cele zece porunci biblice
Revenind la Petroşani, pentru că aici ZVJ a participat prin subsemnatul, trebuie spus că la ora 13:00 se aflau în Piaţa Victoriei circa 60-70 de persoane, pe un frig pătrunzător, în condiţiile în care un vânticel aspru bătea pe la urechile oamenilor. Cu toate acestea, după un „Tatăl nostru” rostit de părintele Iulian, secondat de toţi cei prezenţi, preoţii Iulian Selaje, Gabriel Pârlea şi Pavel Simulescu, împreună cu diaconii şi cu cantorii precum şi cu ceilalţi slujitori ai parohiilor lor, inclusiv doamne preotese însoţite de copii şi reprezentanţi din corul parohiilor bisericilor petroşenene, au chemat lumea prezentă să li se alăture şi să plece cu toţii în acest marş, prin Centrul civic, până la amfiteatrul în aer liber din apropierea Parcului „Europa” şi a teatrului. S-a plecat cu rugăciune şi cântece de slavă adresate Domnului Dumnezeu, Fiului Iisus, Mântuitorul nostru şi Maicii Domnului, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Odată ajunşi la punctul destinaţiei dorite, creştinii s-au împrăştiat în formă de cerc şi au ascultat prin boxele montate la o staţie cuvintele adresate de preoţi la microfon, precum şi toate rugăciunile rostite, după care, cu toţii, împreună, au cântat alte cântece religioase. Către final, a venit rândul copiilor să cânte scurte cântecele religioase, acompaniaţi de toţi cei prezenţi. 
Totul s-a încheiat după aproximativ o oră, într-o atmosferă de pace şi linişte sufletească, fiecare creştin plecând spre casă cu ideea că a sprijinit această idee prin simpla participare şi rugăciune, pentru că, nu-i aşa, VIAŢA înainte de toate înseamnă TOTUL pentru un muritor de rând şi de aceea NIMENI nu are dreptul să intervină curmând viaţa unui prunc, chiar dacă cauze, scuze de tot felul şi „drepturi”, făcute tot de oameni nu de Dumnezeu, se tot găsesc mereu.
De subliniat şi faptul că Jandarmeria şi Poliţia Locală Petroşani au asigurat pe tot parcursul acţiunii şi pe tot traseul străbătut să nu existe cumva incidente nefericite şi nedorite de nimeni.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter