26.03.2018,  18:23:38 | 0 comentarii | 332 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La ceas aniversar, de CENTENAR, / Asociaţia Studenţilor Basarabeni din cadrul Universităţii din Petroşani (ASBP) - bilanţ după cinci ani de la înfiinţare
de Corneliu BRAN

Dacă tot am vorbit în ediţia de ieri despre Festivalul Cultural Basarabia şi despre ASBP, haideţi azi să-i cunoaştem mai bine împreună, mai cu seamă că azi este o ZI ISTORICĂ COMUNĂ: 100 de ani de la UNIREA BASARABIEI cu ROMÂNIA!

240 de studenţi basarabeni din cadrul UP, înscrişi în această asociaţie
ASBP este o organizație studențească independentă, apolitică şi neguvernamentală, înființată în anul 2013. Scopul asociaţiei este de a asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor studenţilor basarabeni din Universitatea din Petroşani şi de a promova interesele acestora la nivel local, naţional si internaţional. Astăzi vom vorbi puţin de această asociaţie importantă din cadrul Universităţii din Petroşani, ţinându-se cont că la această instituţie de învăţământ superior de stat sunt înscrişi 240 de studenţi, un număr în creştere de la an la an, semn că tinerilor fraţi basarabeni le place să studieze în Valea Jiului.

O asociaţie activă şi care apără necondiţionat interesele studenţilor basarabeni
Membră a ASBP de cinci ani și președinte în perioada 2017-2018, Tatiana Carajia este implicată cu trup și suflet în această asociație, dedicându-și mare parte din timpul personal gestionării studenților basarabeni. 
„Sunt o persoană descurcăreață și receptivă, iar din dorința de a ajuta tinerii m-am implicat mereu activ, încercând să integrez studenții în societate prin voluntariat. Anul acesta asociația întrunește 125 de membri din 240 de studenți basarabeni ce studiază la Universitatea din Petroșani. Consider că ASBP este un proiect de durată, menit să creeze un liant între membrii ei și să ne conserve specificul”, afirmă Tatiana pentru ZVJ.
ASBP este o comunitate de studenți activi și capabili care vor să-și transforme perioada facultății în ceva creativ și productiv. Ideea de asociație se referă la ajutor, idei și prietenii legate pe parcursul studenției. Membrii acestei uniuni se ocupă cu organizarea evenimentelor care să includă cât mai mulți studenți din cadrul Universității din Petroșani. 
„După părerea mea, ASBP reprezintă o parte esențială şi necesară a vieții de student, atât pe perioada de admitere, cât și pe perioada următoare de studii aici. Prin intermediul ASBP fiecărui student basarabean aflat aici i s-au asigurat și promovat drepturile și libertățile”, precizează Eudochia Puică, membră a ASBP. Asociația și-a propus să fie o construcție solidă care să se evidențieze în orice eveniment în care se implică și, de-a lungul timpului, tot mai mulți studenți își doresc să adere în cadrul acesteia. 

Unitatea studenţească dă „roade” prin această asociaţie
Adrian Şaptefraţi, student în anul 1 la Universitatea din Petroșani, susține că a fost îndrumat să-și continue studiile în Petroșani datorită asociației de studenți, care emană în mod deosebit unitatea studenţilor, dându-le astfel putere în ceea ce fac. Studentul basarabean susţine că a reușit să se integreze ușor și a fost uimit de mobilitatea membrilor și dorința de a ajuta studenții nou-veniți.
Ideea de asociație este bine văzută și de cadrele didactice, într-un interviu solicitat de cei ce conduc destinele asociaţiei, lectorul univ.dr. Oana Răvaș a declarat că privește această inițiativă ca fiind una mai mult decât pozitivă, considerând că studenții basarabeni își conservă mai bine specificul într-o uniune de acest fel. De asemenea, doamna profesor a mai menționat că de-a lungul anilor, predând cursuri studenților din Republica Moldova, nu a putut să nu le observe spiritul coeziv, arătându-se încântată de varietatea activităților desfășurate de ASBP.

Acţiuni de marcă pentru comunitatea studenţească petroşeneană organizate de ASBP
De-a lungul timpului asociația a dat dovadă de implicare și a depus efort în nenumărate proiecte, printre care amintim: „Treasure Hunt” – „Explorăm orașul Petroșani” - ediţiile I şi II; 1 Decembrie 1918 - Marea Unire de la Alba Iulia (în fiecare an de la înfiinţare); „Studențiada” – în anii 2014, 2015, 2016 şi 2017 şi în parteneriat cu Liga Studenţilor Universităţii din Petroşani (LSUP); „Balul Bobocilor Basarabeni” ediţiile I, II şi III; „Miss UPET” ediţiile VI, VII, organizate în parteneriat cu LSUP; „Miss și Mister UPET” – ediţia I, organizată în parteneriat cu LSUP; „Moș Crăciun în Petroșani” – activitate de caritate; „O rază de lumină de Moș Nicolae” - ediţiile I, II şi III; „Ziua Mărțișorului 1 Martie” şi „8 Martie - Ziua Internațională a Femeii”, organizate an de an de la înfiinţarea asociaţiei; „Cupa Unirii” – competiţie sportivă, de la înfiinţare şi până în anul acesta; „Simpozionul Național Studențesc al Universității din Petroșani”, organizat în parteneriat cu LSUP; participări organizate la „Târgul Universităților” din România din cadrul campaniei „AdmiteRO”, acţiuni desfășurate în Chișinău, Bălți și Cahul; participare în cadru organizat la Campania Națională „Adoptă un Boboc”; acţiuni de ecologizare în campusul UPET - în parteneriat cu LSUP; „Festivalul Basarabiei” - ediţiile I, II, III, IV şi V.
Nu ne rămâne decât să le spunem şi noi acestor tineri, din acest colţ de pagină, în Anul Centenarului şi în ziua în care se împlinesc fix 100 de ani de la Unirea fraţilor de pe o parte şi alta a Prutului, să se simtă în continuare cât mai bine pe meleagurile noastre, în acest minunat colţ pitoresc al ţării noastre comune, ROMÂNIA. Multe realizări şi să vă aduceţi aminte întotdeauna cu drag de Petroşani şi Valea Jiului!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter