26.03.2018,  18:58:45 | 0 comentarii | 586 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Concluziile „Marşului pentru Viaţă – 2018” în Valea Jiului, dar şi momente surprinse sâmbătă de ZVJ la Uricani
de Corneliu BRAN

Un marş fără precedent în lumea creştină din Uricani a avut loc sâmbăta trecută, concomitent cu marşuri din toată ţara şi Republica Moldova. Dacă ieri vă relatam ce s-a întâmplat, tot sâmbătă, în „Marşul pentru Viaţă” la Petroşani, astăzi, prin vocea preotului protopop de Petroşani, Petrache Creţu, preot paroh şi la Uricani, o să vă dăm câteva amănunte din ceea s-a petrecut şi la Uricani, trăgând totodată şi concluziile legate de această acţiune ce s-a desfăşurat sub egida Bisericii Ortodoxe Române.

Peste 200 de uricăneni prezenţi la marşul creştinesc prin care s-a transmis mesajul de a apăra VIAŢA!
În plin Post al Paştelui şi creştinii din Uricani au ieşit pe străzi, la chemarea Bisericii Ortodoxe Române, să mărşăluiască pentru VIAŢĂ, pentru FAMILIE şi CREDINŢĂ CREŞTINĂ, alături de Dumnezeu. La Uricani au dat curs invitaţiei peste 200 de creştini, printre care foarte multe familii cu copii, alături de ei stând cei trei preoţi ortodocşi ai localităţii şi primarul Dănuţ Buhăescu, plus alte oficialităţi locale, funcţionari, intelectuali, pensionari, mineri şi ingineri, medici şi profesori. Traseul a fost cel anunţat şi prin ZVJ, mai exact de la podul de la „Bucura” şi până în parcul din apropierea noii Biserici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, acolo unde protopopul Petrache Creţu are parohie. 
„A fost un prilej ideal pentru Biserica noastră să fie gătită din nou de sărbătoare, ţinând cont că unul dintre hramuri este Buna Vestirea! Cum exact de Buna Vestire a căzut să organizăm acest marş, am legat cele două evenimente, iar odată ce s-a terminat marşul, i-am invitat pe toţi la Sfânta Biserică, unde am săvârşit slujba de Te Deum şi de pomenire a ctitorilor Bisericii care s-au săvârşit dintre noi. Totul s-a încheiat cu o mică agapă, cu produse de post şi cu câteva mici daruri pentru copiii prezenţi şi pentru toţi cei prezenţi”, ne-a declarat părintele Petrache Creţu.
Înainte de aceasta, „Marşul pentru Viaţă” a adus şi alte câteva momente frumoase. Pe lângă faptul că participanţii au transmis mesaje clare celor din oraş care îi priveau la acea oră, prin pancarte sau verbal, de genul „Familia înseamnă Viaţă”, „Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine”, „Să nu ucizi! – îndemn biblic din Cele zece porunci”, odată ajunşi în parc s-au oprit pentru câteva zeci de minute pentru a se ruga şi pentru a cânta împreună imnuri şi ode adresate lui Dumnezeu, Sfintei Treimi, Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos şi Maicii Sale, Născătoarea de Dumnezeu, Fecioara Maria. Parcă niciodată n-au răsunat la Uricani atâtea cântece religioase în aer liber şi, cum spuneau participanţii, „parcă niciodată n-a fost aşa de frumos, de liniştitor, o atmosferă de împăcare cu Dumnezeu...”. 
După ce preoţii Petrache Creţu, Daniel Gărgan din parohia Câmpu lui Neag şi Dumitru Băloi au rostit o serie de rugăciuni şi după ce copiii prezenţi au cântat câteva cântecele religioase pregătite dinainte împreună cu profesoara lor de religie, domnişoara Mariana Apostu, s-a plecat, cum spuneam mai înainte, înspre Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.
„M-am bucurat să fiu şi anul acesta alături de cei care au participat la acest marş creştinesc, fiind alături de ei cu gândul curat pentru ceea ce înseamnă legătura dintre viaţă şi familie, alături de Dumnezeu şi Biserica Creştină! A fost un mesaj clar prin care se spune NU avorturilor, deoarece fiinţa se ia în considerare de la zămislire şi nu de la naştere, sărbătoarea de Buna Vestire, prin care se anunţă venirea Fiului lui Dumnezeu pe Pământ, este cel mai grăitor exemplu biblic. O acţiune pe care am sprijinit-o necondiţionat şi mă bucur că la ea au participat sute de locuitori din oraşul nostru”, ne-a declarat după eveniment, primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu.

Concluziile „Marşului pentru Viaţă - 2018”
Concluziile acestui marş le trag trei preoţi cu care am stat de vorbă.
„Genericul O lume pentru Viaţă sub care s-au realizat la nivel naţional aceste marşuri şi la care au participat, din câte am aflat, peste 120.000 de creştini - cel puţin aşa erau primele date statistice, parţiale, dar după totalizare s-ar putea ca numărul total să fie mai mare - în toată ţara şi în Republica Moldova, eveniment organizat alături de Biserica Ortodoxă Română  la nivel de Patriarhie, a fost o modestă, dar clară pledoarie pentru viaţă, pentru familie, pentru comuniune şi unitate. Dorim tuturor creştinilor un răstimp de mângâiere, de rugăciune şi bucurie în aşteptarea Sfintei Învieri a Domnului Iisus, Fiul lui Dumnezeu. Pace şi linişte sufletească tuturor!”, a fost cuvântul protopopului Petrache Creţu adresat ZVJ-ului la finalul evenimentelor de sâmbătă.
Tot sâmbătă, preotul Iulian Selaje, organizatorul „Marşului pentru Viaţă” de la Petroşani şi parohul Bisericii „Sfânta Treime”, a tras la rându-i o concluzie a acestui marş creştinesc organizat de Biserică la nivel de ţară: 
„Biserica Ortodoxă şi Sfântul Sinod au considerat ca această lună, martie, să fie declarată Luna Vieţii. Cum în această lună avem o altă sărbătoare importantă, aceea a întrupării Fiului lui Dumnezeu, adică Buna Vestirea, prin care odată cu buna vestirea s-a întrupat şi Cuvântul lui Dumnezeu, legătura dintre acest Marş pentru Viaţă şi Buna Vestirea este evidentă. Astfel, noi manifestăm azi pentru viaţă, mai bine spus pentru dreptul la viaţă a copiilor nenăscuţi şi totodată vrem să arătăm dragostea noastră şi ajutorul nostru pentru toţi cei ce sunt în situaţia de a alege între viaţă şi moarte. Bunăoară sunt mame care trebuie să aleagă, să stea cu soţii lor sau cu părinţii, dar să facă avortul... Şi atunci, Biserica şi câteva organizaţii vin în ajutorul acestor mame, pentru a le sprijini ca să nu facă o crimă. Pentru că avortul e o crimă! În Cuvântul Scripturii, Dumnezeu ne spune, prin poruncile dictate lui Moise pe Muntele Sinai, să nu ucizi! Vă daţi seama că noi considerăm că omul este om din momentul conceperii, nu din momentul naşterii, iar sărbătoarea Bunei Vestiri de fapt e sărbătoarea zămislirii lui Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu. De aceea, cine face lucrul acesta păcătuieşte foarte grav. E grav pentru sufletul lui şi să ştiţi că şi mama şi tata sunt vinovaţi deopotrivă de păcat în cazul avortului”.
Părintele Gabriel Pârlea, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Petroşani a ţinut să transmită, de asemenea, un mesaj şi o concluzie faţă de această acţiune naţională creştinească: 
„Acest marş implică în primul rând o conştientizare din partea noastră a darului sacru al vieţii date de Dumnezeu. Este o atitudine creştinească, civică, prin care noi ne exprimăm solidaritatea cu toate mamele, cu toate femeile care aduc în această lume, prin naşterea de copii, viaţa şi, de asemenea, încercăm să realizăm o trezire a conştiinţei oamenilor cu privire la consecinţele avortului, consecinţe în planul mântuirii personale a creştinilor la nivelul întregii naţiuni. O naţiune în care avortul este încurajat şi realizat la cote înalte, cum se întâmplă azi în România, este o naţiune care practic se sinucide. În trei generaţii, de la 1958 şi până în prezent în România, doar în spitalele de stat, unde s-au realizat aşa-zisele avorturi legale, s-au înregistrat aproximativ 23 de milioane de avorturi! Vă daţi seama? Şi asta doar în sistemul de stat, dar câte or mai fi fost în perioada ceauşistă când avorturile nu erau permise fiind interzise prin lege, sau câte mai sunt azi prin clinicile private? E înfiorător! Ţinând cont de aceste avorturi şi de faptul că ne pleacă milioane de tineri din ţară - aveam cu ceva peste 19 milioane de români înregistraţi în 2016, din vreo 23 de milioane şi numărul celor din ţară tot scade! -, România este exact în pericolul de care vă spuneam, acela de sinucidere! De aceea, trebuie să milităm ca femeile creştine să nu se ferească să aducă pe lume copii, Statul Român şi Biserica, toate organizaţiile şi instituţiile specializate urmând să le susţină, mai cu seamă pe mamele cu probleme”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter